https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Priporočamo v branje: od Dobre žene do Ine

19.12.2016 ob 12:41  

V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje znova priporočamo nekaj knjig. 

 

Jill Alexander Essbaum: Dobra žena

Anna je Američanka, poročena s švicarskim bančnikom Brunom, mati treh otrok, družina živi v lepi hiši v bližini Züricha. Anna je dobra žena – večinoma in navzven. V svojem bistvu pa je obupana, žalostna ženska, ki skuša pozabiti ljubimca, s katerim je bila nekoč resnično srečna. Obiskuje psihoterapevtko, vpiše se na tečaj nemščine, depresijo premaguje z nizom spolnih razmerij. To Annino dvojno življenje prekine tragedija, ki razbije že tako krhko družinsko ravnovesje. Roman je neobičajna in boleča pripoved o iskanju smisla življenja, o nezaceljenih ranah, ki vodijo v katastrofalne odločitve pa tudi o nemoči in brezbrižnosti psihoterapevtov, nezmožnih nesebične pomoči v pravem trenutku.

 

Sophia Loren: Včeraj, danes, jutri – moje življenje

Knjiga Včeraj, danes, jutri skozi pripoved odstira izjemno življenjsko pot Sophie Loren, pot ženske, ki je trdno zaznamovala čas in obdobje, v katerem je aktivno delovala in v katerem danes živi, in ki je edina italijanska filmska zvezda, ki jo ima rad cel svet. Vsekakor izjemno pričevanje o nadvse cenjeni in spoštovani ženski, ki je bila s svojo neprekosljivo lepoto vedno blizu ljudskim srcem. 

 

Suzana Tratnik: Noben glas

Pisateljica in prevajalka Suzana Tratnik je pred kratkim pri založbi Beletrina objavila pripovedno zbirko Noben glas. V zbirki je pretanjeno in prepričljivo opisala svet odraščanja mlade junakinje oziroma junakinj v zadnjih letih otroštva oziroma v zgodnjih najstniških letih. Junakinja zgodb zre v svet okoli sebe in svoje bližnje nekoliko naivno, hkrati pa razume več, kot si to lahko predstavljajo odrasli.

 

Elena Ferrante: Genialna prijateljica

Osnovna tema romana je želja po preboju iz neapeljskega okolja, ki posameznika duši. Lila in Elena odraščata v okolju (Neapelj), ki se po 2.svetovni vojni izjemno spreminja. Vojna je mnogo vzela in potem veliko dala. Dala je avtomobile, telefone, počitnice, drage obleke, lastniška stanovanja, moderne frizure. A tega ni namenila Lili in Eleni. Prijateljici spremljamo od njunega otroštva na revnih neapeljskih ulicah, kjer je že izlet na morje pravcata dogodivščina, do njunih simpatij, porok, materinstva in podobnega. Prva knjiga trilogije Neapeljskega cikla.

 

Ljubimca iz Vošnjakove ulice: ljubezenska pisma Silve Ponikvar in Karla Destovnika Kajuha

Silva Ponikvar in Karel Destovnik Kajuh sta bila v ljubezenski zvezi med letoma 1942 in 1944. Načrtovala sta skupno življenje na svobodi. Njuna ljubezenska zveza se je potrjevala v ljubezenskih pismih in bežnih srečanjih v letu 1943. Izpisal ji je tudi poseben pesniški zvezek, ki je, skupaj s pismi in fotografijami, do konca vojne ostal zakopan pod češnjo na njenem domačem vrtu in se je ohranil do danes. Preživelo je šestindvajset Silvinih in dvanajst Kajuhovih pisem, ki so objavljena v knjigi.

 

Cvetka Bevc: Ina

Roman, namenjen odraslemu bralstvu, ponuja zgodbo o naslovni junakinji, ki se zaplete v ljubezenski trikotnik s starejšim in mlajšim moškim. Inina ljubimca sta odtujena oče in sin, ki pa razen očitno enakega okusa za ženske, nimata dosti skupnega. Ker drug za drugega ne vesta in tudi Ina ne pozna družinske povezave, je katastrofa, h kateri počasi vodi zgodba, neizogibna. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.