https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

26.12.2016 ob 7:05  

Na današnji dan leta 1990 je takratna slovenska skupščina razglasila izide plebiscita o odcepitvi od Jugoslavije, zato danes v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Plebiscit, ki se je udeležilo 93,2 odstotka volivcev, je bil izvršen 23. decembra leta 1990. Okoli 95 odstotkov volivcev je na vprašanje: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo z »da«. Tri dni po plebiscitu, 26. decembra, so bili razglašeni rezultati. Ta dan obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. 25. junija 1991 je republiška skupščina uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti. Dan kasneje, 26. junija, je bila suverena slovenska država slovesno razglašena, s čimer so se končala prizadevanja za njeno samostojnost.

Ta državni praznik se je leta 2005 preimenoval iz dneva samostojnost v dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan smo namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini. Za Slovence je 26. december eden najpomembnejših dni novejše zgodovine.

Foto: delo.si

Dogodki pred tem…

A kaj se je dogajalo pred tem, kateri dogodki so vplivali na takšno (neponovljivo) enotnost med Slovenci, da so tako množično odšli na volišča (takšne volilne udeležbe namreč niso doživeli noben poznejši referendum ali volitve)?
Prvič se je misel o črni prihodnosti Jugoslavije Slovencem realneje usedla v zavest ob Titovi smrti. Čeprav so se ljudje množično zbirali ob vlaku z njegovo krsto, si je verjetno že marsikdo mislil, da utegne imeti njegov odhod neugodne politične posledice in da se težave šele začenjajo. In če so se osemdeseta leta začela s Titovo smrtjo, ki je za nekatere morda predstavljal simbol povezovanja med različnimi narodi v Jugoslaviji, so se nadaljevala veliko slabše. Gospodarstvo sta hromila visoka inflacija in dolgovi do tujine in ker je bilo finančno stanje drugih republik še slabše kot pri nas, so se pojavljali očitki, da Slovenija plačuje slabo delo vse države.

Tudi na političnem področju slabše in slabše
Tudi na političnem področju ni bilo nič bolje. V Sloveniji so se pojavljale želje po sodelovanju pri odločanju in politični demokraciji, srbsko vodstvo pa je za te želje ostajalo gluho. Še več, spor med Slovenijo in Srbijo je bil vse ostrejši. Jugoslavija se je tako sredi osemdesetih let znašla v slepi ulici. O pravi opoziciji v Sloveniji lahko govorimo šele v poznih osemdesetih letih, ko se je začelo povezovanje opozicijskih skupin. Najprej so bila to društva, ki so delovala v okviru Socialistične zveze, v začetku leta 1989 pa so nastale Slovenska demokratična zveza, Socialdemokratska zveza Slovenije, Slovensko krščansko-socialno gibanje ter gibanje Zelenih. Ta združenja so skupaj prvič javno nastopila februarja 1989 na protestnem zborovanju v podporo rudarjem na Kosovu, kar je posredno nakazovalo tudi na nestrinjanje s srbsko politiko.

Poleti 1989 dopolnila k ustavi
Poleti istega leta so se začele pojavljati zamisli o »asimetrični« federaciji. Posebna ustavna komisija v Ljubljani je pripravila dopolnila k slovenski ustavi. Ta so zelo očitno spreminjala razmerje med Slovenijo in Jugoslavijo ter poudarjala pravico do samoodločbe in razdružitve. Na novo so bile opredeljene tudi finančne obveznosti do Beograda, urejanje vprašanja človekovih pravic in rabe slovenščine. Določili so tudi himno Slovenije – Zdravljico. Spremembe je 27. septembra potrdila republiška skupščina, v Srbiji pa so jih označevali za izdajo. Srbi in Črnogorci so se decembra pripravljali na miting resnice v Ljubljani, da bi, kot so sami pojasnjevali, Sloveniji dali pravo sporočilo o Kosovu in Jugoslaviji. Miting se ni nikoli zgodil.

Zadnji kongres Zveze komunistov Jugoslavije
Januarja 1990 se je nato zgodil še nekaj, kar je dokazovalo, da so Jugoslaviji štete ure. Na 14. izrednem kongresu Zveze komunistov so slovenski predstavniki sejo zapustili, saj so bili vsi njihovi predlogi za konfederacijo preglasovani. Zveza komunistov Jugoslavije se po tem dogodku ni sestala nikoli več. Istega meseca so bile v skladu z volilno zakonodajo, ki jo je sprejela slovenska republiška skupščina, razpisane prve povojne večstrankarske volitve, ki so jih izvedli aprila. Zmagala je Demokratična opozicija Slovenije (Demos), Lojze Peterle pa je postal prvi premier slovenske nekomunistične vlade po letu 1920. Kot zanimivost naj dodamo, da so se ministri podpisali še pod staro prisego, ki je govorila o spoštovanju socialistične ureditve.

Foto: siol.net

Priprave na osamosvojitev in prvi korak po poti samostojnosti
Vojaško vodstvo Jugoslavije je medtem že izdalo tajen ukaz o prevzemu orožja Teritorialni obrambi. Sloveniji je uspelo obdržati okoli 30 odstotkov orožja. Kljub temu je bilo že jasno, da so vsa prizadevanja zvezne vlade o ohranitvi Jugoslavije propadla. Slovenska vlada je nadaljevala priprave na osamosvojitev, ministrstvo za obrambo pa je v dogovoru z najvišjimi organi republike začelo v tajnosti oblikovati lastne oborožene sile, ki bi Slovenijo varovale pred jugoslovansko armado. Ministrstvo za notranje zadeve je medtem pripravljalo vse potrebno za samostojnejše delo policije, ministrstvo za zunanje zadeve pa je utiralo pot slovenski diplomaciji.

Drugega julija je skupščina razglasila, da zvezni zakoni veljajo le, če niso v nasprotju z republiškimi, v posebni izjavi pa se je zavezala še, da bo v letu dni sprejela novo republiško ustavo. Nato je sledila odločitev za plebiscit. Plebiscitarna pravila so sprejeli v drugi polovici novembra, 23. decembra pa so plebiscit tudi izvedli.  Želja po samostojnosti je tako postala tudi uradna, dan razglasitve neodvisnosti pa je bil, kot že rečeno, 25. junij 1991. Večina članic Evropske skupnosti je Slovenijo priznala 15. januarja 1992, 22. maja istega leta pa je Slovenija postala 176. članica Organizacije združenih narodov.

Vir: Peter Vodopivec: Od Pohlinove slovnice do samostojne države

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.12.2016 ob 12:31 gost

      Trgovine odprte na polno, država ki ne spoštuje svojih državljanov in praznikov nima prihodnosti.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.12.2016 ob 14:04 gost

      Ja to je bilo nekoč pred mnogimi leti mišljeno popolnoma drugače, kot je danes, tako, da se danes bolj spominjamo, da goduje Štefan.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.12.2016 ob 16:47 gost

      Komunisti so nam vzeli državo......in prihodnost!

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.12.2016 ob 17:57 gost

      Edni komunisti kateri so nam vzeli državo so JB.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.12.2016 ob 8:51 gost

      Samo sportniki so ponos te lepe drzave, ki nas tak lepo predstavpjajo v svetu, vse ostalo je prazen nic in mlatenje prazne slame. Rezultati povedo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.12.2016 ob 12:30 Eden in edini IVEK gost

      Samostojnost so si naredili samo zase toti NIČ vredni politiki,ki samo lažejo in podpirajo lopovscino svojih kolegov.Enotni bi bili če bi bil še živ IVAN KRAMBERGER,ki bi spucal to lopovscino,ljudje oz delavca ki jih je tota Nič vredna politika ponizala in zasuznjila pa bi naredil za cenjene in spoštovane.Marš dol z to 20letno vlado.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.12.2016 ob 13:09 jebi ga gost

      točno tak iveka so spakivali ka so se ga vsi bojali ka bi delo v prid delavcev in državljanov,zdaj so pa lopovi dale na vladi

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.12.2016 ob 9:40 LFL gost

      Tisti ki so ga SPAKIVALI pa so nedolžni in se ŠOPIRIJO po državi in vse po vprek DAJEJO IZJAVE IN MNENJA pa že 25 let nikomur NIČ. JA probajte se SPOMNITI komu je bil vNAPOTO KOT PREDSEDNIŠKI KANDIDAT.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.12.2016 ob 13:09 Tolar gost

      Naj živi Ivan Kramberger...Vlada,morali se boste še 1000krat skotiti da boste tako cenjeni kot mi cenimo Ivana.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.12.2016 ob 14:36 P fg+ gost

      kučan .bavčar

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.12.2016 ob 15:39 gost

      Vej pa ja, tisti ka bi radi takše klovne kak je biu Kramber bi verjetno morali biti zadovoljni s vsemi ostalimi trenutnimi politiki. Od gda je Drnovšek odišo v naši politiki nega več niti enoga rednoga politika. Vse samo lopovi, klovni, lažnivci, ponarejevalci, obsojenci, prevaranti.... pa primitivci med kere bi Kramberegr paso kak ata na mamo. Tisti ka cejnite toga loleka od Krambergera se malo zamislite na sebov. Človik je biu prvi pravi politični populist v Sloveniji. Vsi ostali na od te dale 25 lažejo pa nas farbajo so si samo po njemi vzgled jemali. Verjetno so te vidli ka enostavno je Slovenski narod gor našuntati pa ga za norca meti, če pa nasedajo takšomi diletanti kak je biu Kramberger keri je lidan odavo pravljice pa gradove v nebesaj brez kakše redno podlage, glupi narod pa je vse ta kapo gda ga je poslušo. Tisti ka so tou kreaturo od človeka resno jemali so po moje redno včesnjeni v glavi.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.12.2016 ob 18:17 Jože gost

      Glej da boš ti toliko naredil kot je Kramberger,z donacijami,pa pisal knjige,pa imel jajca,da bi kandidiral za predsednika,pa še in še bi lahko naštevali,potem se boš moral 100 narodit,Pa nekaj,veš noben ni svetnik,zato premalo veš o njem,preštej si njegove knjige,kot citas novice,večer,vestnik...pa boš začel drugače gledat na svet z pozitivo,.Aja nimaš muda da bi cital kaj takega,saj samo pred sabo vidiš klovne,dokler se v ogledalo ne pogledaš...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.12.2016 ob 18:39 gost

      Karkoli bi naredil Kramberger, slabše kot je nebi moralo biti. Kdo ga je spakival vedo laiki, ne more do daske zapit človek ustreliti človeka smrtonosno med gibanjem. Po mojem je nekdo nekomu dobro plačal, da se je ta naredil kao nišanđija. Glede Drnovška se strinjam z komentarjem enega od piscev, bil je edini, ki je imel jajca tudi v prejšnji državi in edini sposoben mandatar vlade, v vladi so bili levi in desni.Po njegovi smrti pa gremo samo LEVO- DESNO --NE NAPREJ! Se spomnite njegovih besed: ko mene ne bo se boste stepli za mandatarja! Točno tako tudi je, skratka žal mi je, da sem član izropanega ljudstva, kdo so pa roparji pa je laiku jasno, vse roparje pa nadzira vlada in zakoni. Torej, kdo so ti, ki nam vladajo? 250.000 JE BOGATAŠEV NA RAČUN PIZDARIJ, ostalo je beračenje, životarjenje, beda, prosjačenje, to smo si zaslužili po vodenju "cirkusantov" te države. Sramota, a smo v prejšnji državi poznali Anine zvezdice, Društvo prijatljev mladine, gasilce, ki zbirajo pomoč za opeharjene ITD., nismo poznali, ker je bilo glavno DELO IN PLAČA, IN NOBENEMU NI BILA KRŠENA OSNOVNA ČLOVEŠKA PRAVICA TO JE PRAVICA DO DELA!!!! Bedniki vodstev.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.