https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Mavrične kresničke Olgice Koren razveseljujejo odrasle

05.01.2017 ob 7:00  

Pobarvanke za odrasle so minulo leto postale pravi hit. Marsikdo pa ne ve, da je le-te na slovenski trg med prvimi pripeljala ravno Pomurka, Olgica Koren. Z njo smo se pogovarjali o nastanku njene ideje, ki se je porodila med preizkušnjo z boleznijo, katero je potem tudi uspešno premagala; o koristih pobarvank za odrasle ter o ustvarjanju nasploh. 

Se še spomnite debelih, rahlo osivelih listov iz otroških dni, z različnimi živalskimi in pravljičnimi motivi, vse polno barvic naokrog in zanosa v srcu, preden smo posegli po izbrani barvi ter tako zapolnili vse majhne in velike narisane ploskve prav z našo domišljijo  - ter jim tako dodali življenje? Pobarvanke so nam tako krajšale otroške dni. V zadnjem letu pa so pobarvanke dobesedno zasegle trgovske police in to prav posebne, pobarvanke za odrasle, ki nam spet dajejo možnost, da oživimo pozabljeno veselje. Prve korake z izdajo v Sloveniji je naredila prav Pomurka, Olgica Koren. Njenih »Mavričnih kresničk« se razveseljujejo umetniške, čisto vsakdanje duše, pa vse do zelo zaposlenih ljudi - odrasli, ki preprosto rabijo, da v tem hitrem tempu za hip pozabimo na vsakdanje skrbi, se umaknemo, ali izlijemo v barvah svojo dušo.

Mavrične kresničke so nastale med zdravljenjem

Mnogokrat slišimo, da izkušnja bolezni ponudi nekomu priložnost, za nov, lahko rečemo boljši začetek. Prav podobna zgodba se piše pri Olgici Koren, Lendavčanki, ki je minulo leto med zdravljenjem raka na ledvicah svojo voljo do življenja in pozitivno energijo vnesla v risanje risbic. Risbice so ji dajale moč in upanje, tako pa je nastala njena prva pobarvanka, katero ime ni moglo biti drugačno, kot s svetlobo zapolnjene, svetleče in v polmraku razposajeno skakajoče – Mavrične kresničke.

Njena prva pobarvanka je tako polna pozitivnih likov, mandal ter simbolov, ki kar žarijo od upanja in veselja do življenja, otroških brezskrbnih dni, razposajenosti ter barvitosti, na katero tako zelo prisega Olgica.

» Svet je skozi otroške oči lep, pisan, mehurčkast in srčkast, sladek in dišeč. Ta domišljijski svet, ki še ni okužen s stresom, to je svet, ki ga vsi želimo v svoji globini doseči, svet, ki  nam pravzaprav prinese notranji mir. To najlažje dosežemo, če spet prebudimo otroka v sebi, zato se igrajmo, smejmo, rišimo in barvajmo, veliko časa posvetimo sami sebi,« pojasnjuje, zakaj je barvanje tudi za odrasle velikega pomena.

Pobarvanke kot vrsta meditacije

Pobarvanke za odrasle se nekoliko razlikujejo od otroških pobarvank. Slike so kompleksnejše, motivi pa polni majhnih detajlov, geometrijskih vzorcev, črt in pik, ki jih otrok v skladu s svojim razvojem še ne bi znal pobarvati ter ločiti tako majhnih plosk od večjih.

Čas, ki ga namenimo barvanju, nam daje niz koristnih učinkov, saj ob barvanju pozabimo na vsakdanje skrbi, ko preprosto pustimo, da nam misli odtavajo nekam daleč vstran. Z barvico v roki preidemo v prav posebno meditativno stanje, odidemo nekam daleč nazaj v otroštvo, izlijemo čustva, se v sebi umirimo, hkrati pa krepimo sposobnost pozornosti ter tako odpravljamo stres.

V Hiši sadežev družbe v Murski Soboti izvaja Olgica delavnice, kjer se čarovnijam barvanja prepustijo tako odrasli, kot otroci.

Olgica je prepričana, da nam barvanje pomaga, da na vsakdanje težave pogledamo z drugačne perspektive, kar nam pomaga pri lažji rešitvi težav. Njene pobarvanke so tako tudi opremljene z besedilom. »Vsaka misel, ki se mi je utrnila in me vodila pri risanju, vsa simbolika in pestrost življenja je izražena v detajlih. Potrudila sem se, da svoje občutke ob risanju prenesem tudi vam, z željo, da tudi vas napolnim s pozitivno, božansko energijo univerzuma, da boste našli svoj notranji mir, svojo skrito notranjo moč, s katero boste uspešno premagovali vsakdanji stres,« dodaja v zanosu novih in novih idej.

Okusni piškoti podčrtani z eko sestavinami

Izpod njenih rok sta nastali po uspešno premagani bolezni še dve pobarvanki. Druga, »začinjena s turkizno«, nas popelje v svet morja, neba, vrta in narave, kjer tudi najdemo  vse odtenke te modro-zeleno osvežujoče barve. Tretja pobarvanka se pridružuje tretji ustvarjalkini ljubezni, kuhanju, kjer platnice zadišijo po božičnih praznikih, risbicam pregrešno okusnih piškotov in sladicam pa se pridružujejo kuharski recepti, ki se naslanjajo na zdravo prehrano in ekološko pridelane sestavine.

Vsestranska ustvarjalka nam pokaže še vrsto svojih izdelkov, med katerimi so se decembra znašle skodelice z mandalami, katere uporabniki lahko po svoje pobarvajo, ter raznobarvni koledarji. V njenih očeh pa je zaznati še več idej ter predvsem iskrenega veselja ob novem ustvarjanju nečesa, kar daje ljudem nekakšno globjo vrednost.

Več slik v spodnji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.