https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Do brezplačnega šolskega kosila bo upravičenih več otrok

30.12.2016 ob 8:00  

Tik pred koncem leta so se po združenem pozivu pedagoških delavcev in humanitarnih organizacij zedinile še parlamentarne stranke in uzakonile brezplačna šolska kosila za vse otroke pod pragom revščine, ki živijo v družinah iz prvih treh dohodkovnih razredov. Gre za družine, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 36 odstotkov povprečne plače.


Po noveli bodo tako do brezplačnega šolskega kosila poleg tistih iz prvega upravičeni tudi otroci družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Ob tem pa je večina zavrnila predlog dopolnila, s katerim so v ZL predlagali, da bi novela začela veljati že s 1. januarjem 2017 in da bi ministrstvo za delo o pravici do šolskega kosila posebej obvestilo vse upravičence.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk je pojasnila, da bodo upravičenci o tem obveščeni hkrati z odločbo o otroškem dodatku. Določen čas za prilagoditev novemu sistemu pa potrebujejo tudi šole.

Foto: vecer.com

»Opozarjamo, da je dostop do toplega obroka za otroke še posebno pomemben, ker je topla prehrana nujna za zdravo rast in razvoj vsakega otroka. Ker se posledice izpuščanja toplih uravnoteženih obrokov odražajo na otrokovem fizičnem in duševnem zdravju ter učnem uspehu. Ker ugotavljamo, da otroci iz socialno šibkih družin prepogosto toplega zdravega in hranilnega obroka niti doma ne morejo dobiti. Ker otroci danes v šolah preživijo skoraj polovico dneva in v tem času je nujen dostop do toplega obroka. Ker je brez dostopa do toplega obroka otrok diskriminiran in prikrajšan za enakovredne možnosti na področju izobraževanja in razvoja močnih področij ter socializacije skozi povezovanje z vrstniki. Ker otroci brez dostopa do kosila v šoli tudi ne morejo sodelovati v dejavnostih po pouku in se praviloma ne udeležujejo podaljšanega bivanja, kjer je na voljo tudi pomoč pri opravljanju domačih nalog in drugih šolskih obveznosti. Ker je Slovenija dovolj bogata država, da zaščiti svoje najranljivejše in se problema revščine in prikrajšanosti loti na sistemski ravni,« so zapisale nevladne organizacije v podporo zakonskemu predlogu stranke ZL in tako prepričale vladno koalicijo, da si je premislila in podprla razširitev brezplačnih kosil na otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda so zapisali pri Dnevniku.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.