https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Rose Bernd

Kdaj: Sreda, 11.01.2017 ob 19:00

Kje: Murska Sobota, Gledališče Park Murska Sobota

Gerhart Hauptmann: ROSE BERND, Slovensko ljudsko gledališče Celje

Za abonma drama/komedija in izven

Režija: Mateja Koležnik.

Igrajo: Bojan Umek, Liza Marija Grašič, Andrej Murenc, Pia Zemljič, Igor Žužek, Aljoša Koltak, David Čeh, Barbara Medvešček, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Igor Sancin, Damjan Trbovc.

Na Borštnikovem srečanju 2016 je predstava prejela tri prestižne nagrade:

-          nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v pretekli sezoni,

-          Liza Marija Grašič Borštnikovo nagrado za mlado igralko,

-          Pia Zemljič Borštnikovo nagrado za igro.

Nemški pisatelj in dramatik Gerhart Hauptmann (1862–1946) velja za najpomembnejšega ustvarjalca nemškega naturalizma. Leta 1912 je za svoje ustvarjanje, predvsem v dramatiki, prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Drama Rose Bernd je zgodba mlade ženske, ujete v tradicionalno in zaprto okolje, ki zaradi svojih nekonvencionalnih, za družbo nesprejemljivih dejanj pade v nemilost okolice; je pretresljiv prikaz propada mlade ženske, ki si od življenja želi več, kot ji nameni družba, v katero je vpeta.

„Rose Bernd je popolna predstava. Popolnost je v vseh odrskih elementih ... Redkokdaj se vse tako učinkovito, harmonično zlije, kot se je v tej zgodbi o dekletu, ujetem v razvpite determinante ...“ Melita Forstnerič, Večer

„In vendar je uspelo režiserki Mateji Koležnik s sodelavci in igralci iz sorazmerno skromnega besedila ustvariti vrhunsko predstavo, predvsem pa ji je uspelo z domišljeno uprizoritveno strategijo obenem ohraniti avtentičnost originala, svežino aktualnosti ter občutek tematske brezčasnosti.” Peter Rak, Delo

Predstava traja uro in trideset minut, brez odmora.

Cena za izven: 18 EUR, 16 EUR (dijaki, študenti, upokojenci)

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.