https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vlada bo rahljala pogoje za subvencijo menjave stare kurilne naprave na les z novo

04.01.2017 ob 7:05  

V dobrem letu dni je za brezplačno menjavo stare kurilne naprave na les z novo zaprosilo zgolj 28 socialno ogroženih gospodinjstev, čeprav vse stroške krije Eko sklad. Na okoljskem ministrstvu priznavajo, da so krivi preostri razpisni pogoji in že v januarju napovedujejo njihovo rahljanje.


Država je v letu 2015 najrevnejšim gospodinjstvom na degradiranih območjih v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Kranju, Hrastniku, Trbovljah, Zagorju, Celju in Novem mestu prvič omogočila, da staro kurilno napravo na lesno biomaso brezplačno zamenjajo z novo. Za subvencije je namenila milijon evrov, a je doslej Eko sklad razdelil zgolj 83.000 evrov za skupno 14 kurilnih naprav. Polovica od 28 prijaviteljev ni bila uspešna.

V Eko skladu so nekaj prijaviteljev zavrnili, ker je občina določila drug prednostni način ogrevanja – praviloma uporabo zemeljskega plina oziroma daljinsko ogrevanje, zaradi tega sklad za menjavo peči na les ni smel dodeliti subvencije. »Tudi slaba seznanjenost socialno šibkih občanov z možnostmi verjetno predstavlja enega izmed problemov, ki ga v Eko skladu skušamo preseči z aktivnim obveščanjem centrov za socialno delo pa tudi s promocijo Eko sklada in mreže Ensvet, ki občanom ponuja možnost brezplačnega energetskega svetovanja. Določeno oviro pa verjetno predstavlja tudi pogoj, da morajo biti vlagatelji lastniki nepremičnin,« so ocenili v skladu.

Foto: peleti-ceneje.si

Za menjavo stare peči z novo so do stoodstotne subvencije zdaj upravičeni le najrevnejši, ki prejemajo denarno socialno pomoč in so hkrati lastniki stanovanja oziroma stavbe, v kateri bo naložba izvedena. Subvencije pa so omejene na degradirana območja, ki nimajo določenega drugega prednostnega načina ogrevanja.

Po ocenah ministrstva za okolje in prostor je prav lastništvo nepremičnine vzrok za majhno število (odobrenih) vlog, zato se je vlada odločila za rahljanje pogojev. Eko sklad bo predvidoma januarja objavil razširjen razpis, po katerem bodo za stoodstotno subvencijo po novem lahko zaprosili tudi vsi upokojenci in občine, ki so lastnice stanovanj na degradiranih območjih, na katerih ni možnosti priklopa na sistem daljinskega ogrevanja ali plinovoda, poroča Dnevnik.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.