https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Leto 2017: prvič po štirih letih med Slovenci več optimistov kot pesimistov

07.01.2017 ob 7:05  

Leto 2017 bo uspešnejše od leta 2016, meni skoraj polovica vseh sodelujočih v tokratni anketi Dela. Manj kot desetina anketirancev pa je pesimistično odgovorila, da bo prihodnje leto slabše od letošnjega. Spletno anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 504 odraslih državljanov od 14. do 15. decembra opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Primerjava leta 2016 s prejšnjimi leti sicer pokaže, da so sodelujoči v anketi Dela ob izteku leta vedno izrazili upanje, da bo prihodnje leto boljše, razen leta 2014, ko je bil odstotek prepričanih o uspešnem letu 2015 manjši od odstotka tistih, ki so menili, da se ne bo nič spremenilo. Pričakovanja za leto 2017 so še višja. Prvič v zadnjih štirih letih je več optimistov kot pesimistov, saj jih je 49 odstotkov dejalo, da pričakujejo uspešno leto 2017.

Foto: astrolog.si

Po rezultatih ankete je 63 odstotkov vprašanih, ki zaslužijo od 1.100 do 1.500 evrov neto plače, prepričanih, da je bilo letošnje leto uspešno. Družbo jim delajo skupina ljudi, starih od 24 do 34 let (61 odstotkov vseh iz te skupine je odgovorilo, da imajo za seboj uspešno leto), višje ali visoko izobraženi in ženske. Opazno je padel odstotek pesimistov, ki pričakujejo slabše leto 2017. Prejšnja leta je tako menila okoli četrtina, letos manj kot desetina. Takšnih, ki pričakujejo enake razmere kot letos tudi prihodnje leto, je 39 odstotkov. Delež tako mislečih se ni spremenil zadnja štiri leta.

Tretjina vprašanih meni, da Slovenija napreduje
Slaba tretjina anketirancev meni, da Slovenija napreduje, da stagnira, meni 43 odstotkov vprašanih, po mnenju dobre petine anketirancev pa nazaduje. Napredek Slovenije vidijo predvsem podporniki SMC-ja, SD-ja in upokojenci. Nazadovanje pa podporniki SDS-a in anketiranci, ki odgovarjajo, da se ne bi udeležili volitev, ter ljudje, ki odgovarjajo, da ne bi volili nobene stranke. Delova anketa je pokazala, da je med vrednotami še vedno najvišje uvrščeno zdravje, nato družinska sreča in mir. Tem sledi materialna preskrbljenost, bolj na koncu pa svoboda in demokracija ter kariera.

Večina Slovencev je za novo leto bila doma
Na vprašanje, kje bodo preživeli praznovanje novega leta, je velika večina anketirancev odgovorila, da bo to doma in v krogu družine (72 odstotkov), pri prijateljih in znancih jih bo desetina, na prostem le nekaj odstotkov, prav toliko anketirancev tudi na oddaljeni turistični destinaciji. Pri odgovorih na vprašanje, koliko denarja nameravajo porabiti za božične in novoletne praznike, glede na prejšnja leta ni občutnih sprememb. Največ vprašanih bo porabilo toliko kot lani (57 odstotkov), manj kot lani pa jih bo porabila slaba tretjina.

Foto: bibaleze.si

Petarde uporablja le sedem odstotkov anketiranih
Anketa je še preverila vprašanje o uporabi pirotehničnih sredstev. Kar 93 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da ne uporabljajo petard in predmetov, ki povzročajo veliko hrupa. Uporabo petard pa je potrdilo le sedem odstotkov vprašanih, navaja rtvslo.si.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2017 ob 14:06 gost

      Optimisti ???? Kdo so ti, a so to otroci tajkunov, lopovov, a so to prijatelji lastnikov firm, ki bodo dobili zaposlitev, a so to delavci, rtolizci, katerim se bo zvišala suženjska plača???

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2017 ob 17:16 Avs gost

      Kdo si. Je to izmislil,temu je gotovo z rožicami poslano! Optimist si lahko če delaš v tujini,za pošteno plačilo...

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.01.2017 ob 17:56 gost2 gost

      V tujini za pošteno plačilo? Res si ubogi, če tak misliš. Samo bodi tan, ge te majo za tretjerazredni osebek. Dobro, ka si še nej gor prišo.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2017 ob 19:40 Alex gost

      Očitno še nisi bil v tujini kot delavec,pa pišeš nekaj kar je tipično za zlovenca!Sama faušija.Glede ubogosti,si ti slovencek pravi siromacek,seveda si nisi si sam kriv če ti dajo min plačo,mi smo se odlocili drugače,in nam je uspelo.pa smo srečni kot prej v lopovski zloveniji.Pa srečno!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.01.2017 ob 10:37 Keramik gost

      Gost. 17:56,ti imaš prekratko lajtungo,ker pišeš neumnost,če ne poznaš razmer v tujini glede dela bodi raje tiho,in uživaj v tretjerazredni plači.Če nebi bilo pridnih slovencov,ki vejo kaj je boljše za njih,bi lahko odprli v tej lopovski sloveniji.namesto hoferov in lidlov,zavode za brezposelne osebe.Pejt v tujino hlapec,pa ti nebo nikoli žal,tam je delavec na prvem mestu! Neglede od kod si.Saj vedo da boš priden,delaven,in te s tem pošteno nagradijo.Tud zelo lepo s tabo komunicirajo,če vidijo v tebi potencial,za njih si mali bog.To govorim iz lastnih izkušenj,če nimas pojma o delu v tujini,bodi tiho in tretjerazredne stvari pusti doma,saj je tu drug svet!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.01.2017 ob 11:37 gost

      Ka je slovemcek,plus si sam sebi dal,zgleda da ti je kar prav da si hlapec!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.01.2017 ob 14:54 gost

      Prosim GOSTA da ne žali keramičarje ki delajo vAvstriji

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.01.2017 ob 17:19 gost 3 gost

      Ojoj , ubogi,z vsem zadovoljni itd. prekmurci. Dobro je of napiso,slovnica van je nej šla, za delo v jodlariji si pa dober. Kdo se je prodal, če ne vi? Z vsem ste zadovoljni, pa makar vas majo za, boljše ne povedati..Poznan jih dosta, ka so delali v Avstriji, Nemčiji, pa še kje, pa kak so tan živeli, jeli suhi kruh, doma se pa važili. Tan si dober, dokeč lejko delaš, da pa več nemreš, pa letijš, pa se nikomi ne smiliš, pa prideš domov.,Te pa šinfaš,kak ti država nika ne pomaga. Rajši san tu, ge san, pa se mi nej trbej pretvarjati, kak je tan vse lepo, za nekaj več everčkov.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.01.2017 ob 17:54 Deutschland gost

      Jebes ti slovnico,ka pišeš norije,od od prešerna se neda živeti,živi se od prakse šolanja za kateri poklic se izobražujes,praksa,delo,praksa,delo...ma kakšna slovnica,to je za učitelje,ne pa za recimo,gradbinca,ali kakega drugega fizičnega delavca.Ti si še eden od tistih ki ste raje hlapci,in eden ki nimaš pojma kako se živi in dela v tujini...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.01.2017 ob 18:04 gost

      n se kregat, ubogi državljani, najboljše je biti doma v hotelu MAMA, če pa je tu še podružnica hotela STARA MAMA, zraven pa še država z DRŽAVNO POMOČJO, ZA otročička,, če ga imaš, pa Bog ne ve čigav je, pa živiš še boljše kot v ŠVICI.. Zraven pa še malo delaš kot natakar-ica, ali na Petrolu, pa si DRMATOR. lAHKO SPODOBNO ŽIVIŠ 100 LET, LE MORAŠ ZNATI OČENAŠ ZMOLITI Z lastnike hotela MAMA in STARA MAMA, da bi z svijimi penzijami živeli NEŠTETO LET. Pozdrav, gost hotela MAMA.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      08.01.2017 ob 18:09 gost

      V tej lepi SLOVENIJI te tudi nihče ne vpraša če moreš delati ali ne če ne potem noga

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      08.01.2017 ob 18:20 Marija gost

      Mojiva sinova živita in delata v Švici.Zato sem srečna da sta oba uspela in njima je bolje.Ker imam majhno penzijo,mi zelo pomagata pri preživetju.Tako da mi ni treba it na rdeči križ.Zato če to slučajno štejeta vedita da vaju imam zelo rada,in lepo da sta bila za praznike doma.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      08.01.2017 ob 20:14 jasmin gost

      RDEČI KRIŽ? Kaj je to? A je to nova delovna organizacija v državi Sloveniji po 25 letih samostojnosti?. Prosim, če mi nekdo to razloži, ker za ta pojem nisem slišal do 1990 leta!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      08.01.2017 ob 21:59 gost

      Mogoče je pa Cerar videl v GRAZU pet dvigal na enem gradbišču in takoj razglasi veliko GOSPODARSKO RAST V Sloveniji

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      09.01.2017 ob 9:52 gostja gost

      Nemreš, ka se ne bi oglaso tomi, ka se predstavlja kot Deutschland. S ten, ka je napiso, je samo pokazo svojo primitivnost z nekaj razredi osnovne šole. Takšin niti nemreš zameriti naj samo rintajo tan, ge je tak fajn, nas pa doma naj pistijo pri miru, sami mo si napravili kak de nan pasalo. Takšnih niti doma ne nucamo, naj samo bodo tan, pa se naj prepričujejo, kak jin je fajn. Nikoli pa nedo tan sprejeti kak enakovredni, samo se toga tudi nedo zavedali.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      09.01.2017 ob 10:03 gost gost

      Gost ob 21:59, očitno tudi tebi nejde slovnica, ge si le odo v šolo, ka so te nej nika navčili. Tvoj Graz je po slovensko Gradec in se tak tudi napiše. Sicer pa tudi tvoje žalitve so neprimerne in samo kažejo, kdo si. Svoje primič komentare zato obdrži za sebe.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      09.01.2017 ob 10:30 gost

      Deca moja draga, delati trbej seposejdi. Manjousti nišče več ne plača. Nej doma nej v tujini.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      09.01.2017 ob 10:59 Jože gost

      Tako je DECA !!! Delati , kar vam je nekaterim (tujka ), ker brez popštenega dela, ni nobenga plačila ! Če pa je nekaterim tujina , pa naj poskusijo, tako pri srcu, pa izvolite, druge pa pustite pri miru ! Tudi naši očetje in matere so nekateri odšli s trbuhom za kruhom si nekateri ustvarili lepe domove , nekateri so vse zapravili , pa jih je socijalno vrnilo v rojstno državo , nekateri pa so prišli v domovino samo umirat , ali pa so jih v pocinkanih krstah pripeljali domov.Malogdo uživa penzijo , pa še taLE JE KRIPLIN , KAJTI TUJEC SI ZMERAJ TUJEC in iz tebe iztisnejo vse atome energije, za njihovo plačilo.Da ne govorim kako je potrebno ŠPARATI če hočeš kaj privarčevati da se lahko potem vrneš in si nekaj narediš. Sam sem okusil (dobroto ) tujine in povem vam --hvala--nikoli več nemaram je!Če si dober , pošten si boš vedno našel delo doma, užival in pusti tujino tam kjer je idi jo obiskat kot turist in bao bao !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      09.01.2017 ob 17:47 Alejandro gost

      Ha,ha,ha...nas pa pustite na miru,ja kdo se bo pa brigo za vas oz nas če ne sami,to je logično,zdaj pa če je ljudem uspelo bolje v tujini in ne doma,in so o tem ponosni ni nič narobe.Narobe je da to nekateri nevoščljivo ne razumete,in nikoli ne boste.Saj živimo na majhni grudici,in zakaj nebi šli tja kjer nam bo bolje.Nekaterim je vseeno v kateri državi živijo oz delajo samo da so srečni.In.srečni smo tudi mi,čeprav že 24 let živimo v tujini,pa pridemo v slovenijo kot turisti in zapravimo kar lepo vsoto denarja,ker je poceni.pravkar smo na kaninu in je fantastično.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.