https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Minister Erjavec na okrogli mizi o varnosti Evrope: EU mora prispevati h krepitvi varnosti in svobode ljudi

07.01.2017 ob 9:00  

V Cankarjevem domu v Ljubljani je v sredo, 4. januarja, potekala že tretja razprava v zadnjih nekaj mesecih na temo prihodnosti Evropske unije v organizaciji ministrstva za zunanje zadeve.


Zbrane je uvodoma nagovoril minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Na tokratni okrogli mizi na temo prihodnosti Evropske unije "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti – evropska varnost" smo skupaj z dr. Sabino Lange, strokovnjakinjo s področja evropske zunanje politike, dr. Iztokom Prezljem, strokovnjakom za področje nacionalne varnosti in obramboslovja in ddr. Rudijem Rizmanom, strokovnjakom za področje sociologije globalizacije, spregovorili o ključnih vprašanjih s področja evropske varnosti. Razpravo je vodil dr. Boštjan Udovič, strokovnjak za mednarodne odnose.

Minister Erjavec je uvodoma poudaril, da je varnost Slovenije ključna prioriteta slovenske zunanje politike. V deklaraciji o slovenski zunanji politiki je med njenimi sedmimi cilji varnost omenjena trikrat. Izpostavil je, da se je Evropska unija od petdesetih let prejšnjega stoletja, ko so nastajali nastavki skupne zunanje in varnostne politike in od leta 2003, ko je bila sprejeta prva varnostna strategija, zelo spremenila. Orodja in instrumenti evropskega političnega prostora pa še vedno v preveliki meri temeljijo na hladnovojnih konceptih soočanja z varnostnimi izzivi.

Minister je menil, da potrebujemo utrditev evropskih vrednot, demokracije, identitete, institucij, gospodarske moči, globalne konkurenčnosti, inovativnosti, kreativnosti ter globalne politične teže. Prav zaradi globalnih izzivov in poslabšanega varnostnega okolja EU potrebuje več, ne manj odprtosti. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da so migracije in drugi izzivi, s katerimi se mednarodna skupnost danes srečuje, izjemno kompleksni in prepleteni. Za njihovo uspešno reševanje je potreben celosten pristop, ki mora v ospredje postaviti predvsem človeka in varnostna vprašanja naslavljati hkrati z razvojnimi. Minister je ob koncu še izpostavil, da si Slovenija želi EU, ki bo prispevala h krepitvi varnosti in hkrati svobode ljudi.

Boštjan Udovič je odprl razpravo z vprašanjem, ali je šestdesetletna EU že sposobna sama zagotavljati varnost in poudaril, da se varnost zagotavlja tudi skozi dialog.

Rudi Rizman je opozoril, da smo v kritičnem obdobju, ko se stari sistem poslavlja, novega pa še ni na vidiku, zgodovinsko so bila taka obdobja vedno zaznamovana s številnimi žrtvami, EU pa je primer konstruktivnega odziva na pretrese v preteklih časih. Ogromne spremembe, ki smo jim priča, bodo zahtevale znaten družbeni napor, da bomo lahko razumeli trenutno dogajanje in se ustrezno odzvali.

Sabina Lange je poudarila, da se nobena država članica ni sposobna samostojno pripraviti na obstoječe izzive, EU je praviloma edini okvir znotraj katerega si lahko države članice zagotavljajo varnost. Poudarila je še, da je EU trenutno v eksistencialni krizi zaradi napovedanega izhoda Združenega kraljestva iz unije, ki ji jemlje velik del energije za učinkovito reševanje finančne in gospodarske krize. Z Lizbonsko pogodbo so ustanovljeni določeni instrumenti, ki omogočajo reševanje krize kot je npr. Evropska služba za zunanje delovanje in tudi drugi instrumenti, pri uporabi katerih pa je potrebno razrešiti najprej ključno vprašanje, ki se nanaša na doseganje ravnotežja med suverenostjo držav članic in pristojnostmi EU. Hkrati pa ostaja pomembno vprašanje zagotavljanja zadostnih virov za ohranjanje varnosti, pri tem pa zagotavljanje obrambnih sredstev ne sme posegati v sredstva, ki so namenjena socialnim, zdravstvenim in drugim politikam. Optimalno raven zadostnih sredstev lahko dosežemo tudi skozi tesnejšo integracijo.

Iztok Prezelj je poudaril kako pomembno je organizirati tovrstne razprave, še posebej v časih, ko se grožnje krepijo. Rešitve za obstoječe probleme je potrebno reševati mrežno in horizontalno ter skozi medresorsko povezovanje. Bolj kot terorizem nas ogroža porast desničarskih gibanj in nacionalizma znotraj EU in kibernetske grožnje. Idealni forum za reševanje sodobnih izzivov vidi v OVSE, kjer poteka redni dialog med zahodom in vzhodom. Način reagiranja na trenutne izzive bo povedal več o nas kot pa o samih grožnjah, na račun zagotavljanja varnosti ne sme prihajati do poseganja v svobodo posameznika.

Prisotna zainteresirana in strokovna ter kvalificirana javnost je predvsem poudarila povezanost ohranjanja varnosti z zagotavljanjem demokracije, človekovih pravic ter vladavine prava. Evropski način življenja je potrebno ohraniti navkljub varnostnim grožnjam.

Posnetek celotne okrogle mize:

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.