https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V letošnjem letu se bodo cigarete podražile kar dvakrat

06.01.2017 ob 11:30  

Vlada Republike Slovenije je sprejela uredbo o trošarini za tobačne izdelke, ki zvišuje trošarine v dveh korakih. Cene za škatlico cigaret naj bi porasle za tri do pet odstotkov. S 1. februarjem 2017 se bodo tako trošarine zvišale na 109 evrov. Prvega julija pa še dodatno na 111 evrov. Od tisoč cigaret morajo trenutno trgovci obračunati trošarino v višini 106 evrov.


Trošarine se bodo zvišale tudi za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje. Na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da bi učinek povišanja trošarin v dveh korakih v proračun prinesel dodatnih 11,3 milijona evrov letno oz. 940.000 evrov na mesec.

Prvi finančni učinek bo zaradi enomesečnega zamika pri plačilu trošarine v državnem proračunu opazen šele v mesecu marcu. V celem letu 2017 so zato dodatni prihodki od zvišanja trošarin ocenjeni na 8,7 milijona evrov. Zaradi zvišanja trošarin naj bi se drobnoprodajne cene tobačnih izdelkov povečale za tri do pet odstotkov. Količine tobačnih izdelkov, od katerih je obračunana trošarina, naj bi se znižale za nekaj manj kot tri odstotke.

Foto: www.sxc.hu

Na finančnem ministrstvu so izračunali, da pri 22-odstotnem davku na dodano vrednost in 111 evrih trošarine bo od sredine prihodnjega leta znašala celotna obremenitev cigaret iz razreda tehtane povprečne drobnoprodajne cene 81,28 odstotka drobnoprodajne cene. To pomeni 142,65 evra za tisoč cigaret oz. 2,853 evra za zavojček dvajsetih cigaret, poroča Žurnal.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.