https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Predlog novele zakona o financiranju občin je pripravljen

12.01.2017 ob 7:05  

Ministrstvo za javno upravo je pripravilo predlog novele zakona o financiranju občin. Potem ko so ga v teh dneh predstavili vodstvom občinskih združenj, naj bi zakonski predlog poslali v javno razpravo. Ministrstvo med drugim predlaga spremembe v postopku določitve povprečnine.

Kot so po srečanju s predstavniki ministrstva na svoji spletni strani zapisali v Združenju občin Slovenije (ZOS), se z novelo bolj jasno določa tudi, da občinske finance delijo usodo javnofinančnega stanja države, saj se pri postopku določitve povprečnine upoštevajo makroekonomske javnofinančne okoliščine blagajn javnega financiranja. Spreminjajo se uteži v enačbi za izračun primerne porabe, pri čemer se daje večji poudarek demografskim gibanjem, saj najmlajši in najstarejši prebivalci v primerjavi z ostalo populacijo predstavljajo sorazmerno večji strošek za občine.

Kot izhaja iz predloga novele zakona, ki ga objavljajo na spletni strani združenja, je predlagana odprava inflacije kot korektiva pri izračunu primerne porabe občin, saj je bila t. i. »indeksacija« postopno že odpravljena iz vseh predpisov, ki zadevajo odhodke blagajn javnega financiranja. S predlagano spremembo pa se zmanjšuje izračunana višina povprečnine, posredno pa pritisk na javno porabo.

Foto: svet24.si

Prav tako se spreminja določbe o sofinanciranju občin, kjer živita italijanska in madžarska narodna skupnost. Za vsako proračunsko leto bi se tem občinam zagotovilo sredstva v višini 0,145 skupne primerne porabe občin. Obenem pa bi iz zakona izpustil določbe o sofinanciranju občin z romskim prebivalstvom, saj so posebne pravice Romov določene v področni zakonodaji in sektorskih politikah.

S spremembo določbe o sofinanciranju skupnih občinskih uprav pa želi ministrstvo povečati število skupnih občinskih uprav z večjim številom vključenih občin in opravljanjem večjega števila nalog. Zato se dviguje prag za sofinanciranje z dosedanjih dveh na najmanj tri občine. Tiste, ki združujejo le dve občini, dve leti po sprejetju sprememb zakona ne bodo več upravičene do sofinanciranja. Pri ostalih bo višina dodatnih državnih sredstev, ki ji bodo pripadle, odvisna od števila vključenih občin; večje kot je, višja bodo sredstva, navaja STA.

Združenje občin Slovenije (ZOS) je, kot so zapisali po srečanju s predstavniki ministrstva, slednje pozvalo k pripravi izračunov primerne porabe po spremenjeni formuli ter učinkov spremenjenega sistema sofinanciranja skupnih občinskih uprav. Po zagotovilih vodje službe za lokalno samoupravo Romana Lavtarja, naj bi bila odstopanja glede na sedanje okvire približno dva odstotka navzgor oziroma navzdol, so povzeli v ZOS.

Predsednik ZOS Robert Smrdelj je izrazil prepričanje, da sprememba formule primerne porabe ne bo rešila težav, ki nastajajo zaradi premajhne povprečnine. Tudi težnja, da bi močnejše občine pridobile več sredstev, ne bo rešila problemov, saj se razvojne razlike med regijami povečujejo, je dejal. Prav tako bo po njegovem mnenju predlagan način sofinanciranja skupnih občinskih uprav deloval destimulativno. Si pa želi, da bi v zakonu predvideli bolj pragmatične rešitve glede porabe sredstev za sofinanciranje investicij in zadolževanja.

Foto:MNZ

Tudi drugi udeleženci sestanka so poudarili, da se sofinanciranje delovanja skupnih občinskih uprav spreminja na neustrezen način, da je potrebno upoštevati tudi geografske dejavnike, bolj pomembno kot število občin v skupni občinski upravi pa je število nalog, ki jih ta opravlja, ali pa število prebivalcev, je razvidno iz objavljenega poročila ZOS.

Jožka Hegler iz Mestne občine Ljubljana (MOL) je pozvala, naj se, če se zakon spreminja, uravnoteži financiranje z nalogami, ki jih občine imajo. Pozvala je h bolj koreniti spremembi formule, po njenem mnenju bi bilo pri cestah bolj primerno upoštevati izračun glede na površino cest in ne na dolžino. Predlagajo tudi drugačno štetje prebivalcev občin (začasno prijavljenih, ki so v občini prijavljeni več kot eno leto).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2017 ob 8:50 resnicaboli gost

      Končno vzpodbuda tistim občinam, ki so pripravljene racionalno trošiti svoj denar. Zdaj se bo pokazalo kako razmišljajo župani in občinski sveti. Če se bo gledalo samo za svoje r..., potem se bodo zadovoljili z manj denarja in se ne bodo združevali. Bo zanimivo opazovati pomurske šerife.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.01.2017 ob 10:05 gost

      RESNICIBOLI Ko večino denarja pobere LJ šerif se pomurski župani morajo zadovoljiti z drobtinicami.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2017 ob 20:21 gost gost

        Če pa bi združili občine bi se pojavili sinergijski učinki. Pri združitvi samo dve občin se iz postavke plače župana , direktorja in tajnice z fikusom prihrani 300.000.- € na letni ravni ! Ni dosti , nekaj pa je , ali ne ???

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.