https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Novi zakon o voznikih in kaj morate vedeti

12.01.2017 ob 10:00  

Z današnjim dnem začne veljati novi zakon o voznikih. Poleg uskladitve z evropsko direktivo prinaša tudi prenovo določb, ki urejajo usposabljanje kandidatov za voznike v šolah vožnje, s čimer naj bi se povečala varnost cestnega prometa.

Zakon spreminja in dopolnjuje vsebine s področja usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil v šolah vožnje, izvajanja programov dodatnih usposabljanj za voznike motornih vozil, strokovnega in inšpekcijskega nadzora nad šolami vožnje in izvajalci programov dodatnih usposabljanj, elektronskega vodenja podatkov, potrebnih za izdajo vozniškega dovoljenja na enem mestu ter sklenitve sporazuma o vzajemnem priznavanju vozniških dovoljenj s tretjimi državami.

Foto: 24ur.com

Predpisuje pogoje za izvajanje usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil. Odločbo o registraciji šole vožnje bo izdala agencija za varnost prometa, ki bo tudi vodila register šol vožnje. Kot so že ob predstavitvi zakona poudarili na vladi, zagotavljanje kakovostnega usposabljanja bodočih voznikov bistveno vpliva na splošno prometno varnost, pri tem pa so poudarili, da je največ prometnih nesreč s hudimi posledicami ravno med mladimi vozniki, navaja STA.

Za novince v kategorijah A2 in A oz. motorna kolesa pa je po novem obvezno dodatno usposabljanje za voznike začetnike, četudi so ta program pred tem že opravili za kategorijo.

Zakon poskuša v prihodnje preprečiti tudi nepravilnosti, kot so bile tiste, ki so jih razkrile policijske preiskave v avtošolah iz leta 2013. Tako se po novem šola vožnje, ki bi bila izbrisana iz registra šol vožnje zaradi neizvajanja usposabljanja v skladu s tem zakonom in predpisi, izdanimi na njegovi podlagi, še tri leta po tej prepovedi ne bo mogla ponovno vpisati v register šol vožnje.

Foto: rtvslo.si

Spreminjajo se tudi pogoji za opravljanje dejavnosti izobraževanja kandidatov za pridobitev vozniškega dovoljenja. Poleg tega se bistveno spreminja ureditev delovnih razmerij učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje. Po veljavnih predpisih so kadri v šoli vožnje delo opravljali na podlagi pogodb o zaposlitvi in na podlagi podjemnih pogodb. Po novem bo to razmerje mogoče le še na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Šole vožnje morajo pogodbena razmerja z zaposlenimi urediti v pol leta.

Podaljšuje se tudi rok za zamenjavo vozniških dovoljenj na obrazcih, izdanih pred julijem 2009. Nov rok za menjavo je 19. januar 2023. Ureja se tudi ena od temeljnih zahtev za izdajo vozniškega dovoljenja - običajno prebivališče, ki je kraj, kjer oseba živi najmanj 185 dni v tekočem letu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2017 ob 10:45 gost

      umetniki !!!!!N Nej, kaj slučajnu što ge cestišča popravljal, pa delal varnostne ograje ob prepadih itd

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.01.2017 ob 13:45 johnwaine gost

      To je banda

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.