https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ali občina preganja vinogradnike iz Lendavskih in Dolgovaških goric?

13.01.2017 ob 14:00  

Pri nenaseljenih objektih okrog Lendave lastniki nepremičnin nasprotujejo zbiranju smeti. Predlagajo pa postavitev košev. 


Decembra 2016 so lastniki nenaseljenih objektov dobili obvestilo podjetja Eko-Park iz Lendave, koncesionarja za izvajanje gospodarske javne službe (GJS) zbiranja in odvažanja komunalnih odpadkov, da bodo začeli odpadke zbirati tudi pri vikendih, vinskih kleteh, počitniških hišah in podobnih objektih.

Velika večina lastnikov teh objektov v Lendavskih in Dolgovaških goricah, kjer je registriranih okoli 1600 lastnikov vinogradov, kleti in vikendov nasprotuje novi dajatvi. Številne majhne vinogradnike, ki ne zaslužijo niti za stroške, bi dodatno obremenili za okoli 40 evrov na leto. Nasprotniki nove dajatve so ustanovili Civilno iniciativo (CI) za ohranitev vinogradov v Lendavskih goricah in začeli zbirati podpise pod peticijo, kjer je zbranih že več kot 250 podpisov.

Civilna iniciativa za ohranitev vinogradov v Lendavskih goricah zahteva ukinitev zbiranja in prevoza odpadkov za vse nenaseljene objekte v Lendavi. »V nenaseljenih objektih odpadkov skoraj ni, saj ne nastajajo. Če že, jih lastniki odpeljejo domov. Če nastanejo nevarni odpadki (škropiva) se tako in tako zbirajo ločeno, in ne v sklopu standardnega odvoza v okviru GJS," so povedali pri CI.

V Odloku o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov na območju Občine Lendava ni termina nenaseljeni objekt, na katerega se v poslovnem obvestilu sklicuje izvajalec GJS Eko-Park, d.o.o.. V obvestilu je namreč navedeno, da obveznost GJS zbiranja in prevoza odpadkov zanj ne velja, če je posest nad objektom opuščena. Kot opuščen objekt se šteje takšen, ki ni niti v občasni uporabi. Lastnike objektov s tem občina Lendava nagovarja in spodbuja k zapuščanju parcel in objektov, med drugim navaja civilna iniciativa.


Decembra so občani Lendave, ki imajo vikende, vinske kleti in druge objekte na gričevnatem območju občine, prejeli vrečke (4 za embalažo in 4 za mešane komunalne odpadke) za kar so plačali okoli 20 evrov. V ceno so všteti osemkratni odvoz odpadkov v višini tretjine najmanjše izhodiščne posode, ki je zagotovljena za območje nenaseljenega objekta in osem vrečk. Vsi tisti, ki pa niso občani Lendave, so prejeli 16 vrečk, plačali pa so okoli 40 evrov. V ceno je vštet osemkratni odvoz odpadkov. Namesto nakupa vreč se lahko lastniki dogovorijo za najem ustreznega zabojnika, stroški pa bodo obračunani na položnicah v dveh delih, poročajo Slovenske novice.

Stanislav Horvat in Jožef Krampač iz civilne iniciative sta predstavila zahteve v petih točkah: Podpisniki peticije predlagajo in zahtevajo ukinitev izvajanja zbiranja in prevoza odpadkov GJS za nenaseljene objekte v Občini Lendava. Predlagajo, da se kakovostno uredijo vse dovozne poti in ceste do vseh nenaseljenih objektov in vinogradov. Navajajo še, da je potrebno urediti tudi odvodnjavanje, odvodne jarke, plazišča ipd. Podpisniki peticije od Občine Lendava pričakujejo in zahtevajo, da občina spodbuja ljudi k ohranjevanju lendavskih vinogradov. Med drugim še predlagajo namestitev košev za smeti ob cestah in poteh.

Foto: Arhiv Pomurec

Kot pišejo Slovenske novice, je direktor izvajalca koncesije GJS Eko-Park Jožef Gerenčer med drugim povedal: »Eno od naših osrednjih vodil za uvedbo takšnega pobiranja in odvažanja komunalnih odpadkov je, da so ekološki otoki v občini vedno polni, ker vanje na poti, z vikenda proti domu, odmetavajo prav ti lastniki vinogradov in objektov. Ob sprehajalnih poteh že postavljamo koše, a se nam ne zdi logično, da bi za odvažanje odpadkov iz teh košev plačeval nekdo, ki nima vinograda in vikenda, v koše pa bo odpadke odmetaval prav slednji.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.