https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Posvet o zdravju: naš zdravnik ima za obravnavo pacienta na voljo le sedem minut, v Evropi pa pol ure

Murska Sobota, 16.01.2017 ob 10:00  

V petek je v murskosoboški Pokrajinski in študijski knjižnici potekal posvet z okroglo mizo z naslovom Zdravje v Pomurju, ki ga je organizirala Pomurska akademija PAZU. S številnimi strokovnimi gosti so razpravljali o razvoju medicine in ključnih projektih na področju zdravja v Pomurju do leta 2020 ter napredku na področju zdravja.

 

Po uvodnem nagovoru pom. akad. dr. Mitja Slavinca, predsednik PAZU, so v plenarnem programu sodelovali pomurski akademiki Matej Štuhec, Mitja Lainščak, Zdenka Čebašek Travnik, Erika Zelko in Jerneja Farkaš Lainščak.

Tema dr. Mateja Štuheca je bila napake  v zdravljenju z zdravili. Kaj imamo in česa nimamo? Napake v zdravljenju z zdravili so zelo pomembno področje. Zaradfi tega vzroka umre ca. 9 odstotkov bolnikov, kamor spada tudi napačna uporaba zdravil. Pozitivno se je izkazalo vključevanje kliničnega farmacevta neposredno v zdravljenje z zdravili.

Tema dr. Mitje Lainščaka je bila ali v medicinski praksi uporabljamo dovolj kvalitetno rezultate kliničnih raziskav. Izpostavil je pomen preventive, da do bolezni sploh ne pride ali da vsaj ne pride do zapleta. Dotaknil pa se je tudi področja kardiologije v Pomurju.

Dr. Erika Zelko je nato spregovorila o družinski medicini pri nas in obremenjenosti družinskih zdravnikov. Kot pravi so družinski zdravniki zelo obremenjeni in imajo na voljo v povprečju le 7 min za vsakega pacienta, kar je občutno premalo in otežuje kvalitetno delo. V Evropi imajo za primerjavo na voljo za vsakega pacienta pol ure. Izpostavila je še problem prekrivanja delovišč, ko zdravnik ne more biti na več deloviščih hkrati.

Dr. Jerneja Farkaš Lainščak pa je govorila o epidemiologiji srčnega popuščanja od Pomurja do Evrope. Ta težava se s staranjem prebivalstva le še veča.

Dr. Zdenka Čebašek Travnik pa je izpostavila temo dostojanstva v medicini, tako z vidika razumevanja  zdravnikov kot tudi bolnikov. Zelo važen je pristop zdravnika k bolniku in način kako ga ogovori.  

Sledila je okrogla miza z razpravo. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.