https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomurske občine brez dogovora o delitvi dobička Pomurskih lekarn

19.01.2017 ob 8:00  

Pomurske občine se kot ustanoviteljice javnega zavoda Pomurske lekarne ne morejo dogovoriti o delitvi štirih milijonov evrov dobička tega iz preteklih let. Lekarne želijo polovico dobička zadržati za svoj razvoj, drugo polovico bi soboška občina dala za projekt Soboško jezero, preostale občine pa temu nasprotujejo.

Mestna občina Murska Sobota je že pred letom predlagala, da bi 70 odstotkov omenjenega presežka Pomurskih lekarn razdelili med občine ustanoviteljice po ključu števila prebivalcev, kar bi zanjo pomenilo dodatnih 482 tisoč evrov v proračunu, preostalih 30 odstotkov pa bi pustili lekarnam za nemoteno poslovanje in razvoj dejavnosti. V lekarnah so se temu uprli in opozarjali, da je najprej treba sprejeti odlok o ustanovitvi zavoda, saj zakon o zavodih pravi, da se presežek uporablja za razvoj dejavnosti, če ni v odloku o ustanovitvi drugače odločeno, svet zavoda pa predloga o delitvi ni podprl.

Foto: vecer.si

Decembra lani je soboška občina predlagala delitev polovice presežka, torej dveh milijonov evrov, vendar svetniki tudi tega predloga niso potrdili. Pred to sejo so zaposleni v Pomurskih lekarnah člane sveta zavoda s pismom opozarjali, da bi z delitvijo presežka lahko izčrpavali zavod in denar porabili za dejavnosti, ki niso povezane z zdravstvom, kot je to predvideno v statutu. Predlagali so, naj presežek ohranijo na zavodu zaradi varnosti zaposlenih in razvoja zavoda.

Župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je takratni izid glasovanja označil kot »nesprejemljiv, ker je bil sklep sveta Pomurske razvojne regije, torej vseh županov občin ustanoviteljic, da se del presežka v višini dveh milijonov evrov razdeli med občine ustanoviteljice po ključu števila prebivalcev,« poroča STA. Glasovanje je Jevšek razumel kot nezmožnost, da bi občine ustanoviteljice obvladovale lekarne. Videl je tri možnosti rešitve - zamenjavo predstavnikov sveta zavoda, zamenjavo direktorja ali pa spremembo organizacijske oblike lekarn. Omenil pa je tudi možnost, da občina v prihodnosti podeli koncesijo za izvajanje lekarniške dejavnosti zasebniku.

Ker so člani sveta zavoda potrdili sklep, da se delovna uspešnost z naslova prodaje blaga in storitev na trgu za direktorja in pomočnika direktorja za letošnje leto obračuna v višini do 30 odstotkov osnovne plače, prej je bila 25 odstotkov, vodstvo pa naj bi dvignilo plače zaposlenim, je Jevšek takrat ugotavljal, da je »nesprejemljivo, da so si hkrati z zavrnitvijo predloga o delitvi presežka izglasovali dvig plač in verjetno ob koncu leta še 13. plačo«. Ob tem je znova izpostavil ugotovitev letošnje revizije poslovanja lekarn, da so v preteklosti v nasprotju s statutom izplačevale nagrade članom sveta zavoda in nepravilno izvajale javna naročila.

Direktor Pomurskih lekarn Ivan Zajc je na očitke odgovarjal, da si 13. plače kot javni zavod sploh ne morejo izplačati in da tudi dviga plač ni bilo. Izplačali pa so spodbude za delo iz tržnega dela poslovanja, tako kot prejšnja leta, ki je možno do višine 30 odstotkov.

Foto: pomurske.lekarne.si

Pred novo sejo sveta, ki bo 27. januarja, so se na pobudo Zajca na usklajevalnem sestanku minuli teden sestali vodstvo zavoda, župani občin ustanoviteljic in člani sveta zavoda. Vendar pa zadnji predlog soboške občine, da bi dva milijona namenili za projekt Soboško jezero - kar naj bi bilo v skladu s sklepom zavoda februarja lani, da se del presežka lahko nameni za projekt regijskega pomena - ni dobil večinske podpore. Tako naj bi imel zdaj največjo podporo predlog, po katerem bi dva milijona evrov razdelili med občine ustanoviteljice po ključu števila prebivalcev, s katerim je soboška občina v preteklosti že poskušala, a ni uspela.

Jevšek je ob tem za STA pojasnil, da je problem star 21 let, ker odlok, ko so bile ustanovljene Pomurske lekarne, ni uredil posameznih deležev ustanoviteljic. »S tem so tudi onemogočene pravice do upravljanja in razpolaganja z materialnimi sredstvi, pa tudi presežka prihodkov nad odhodki, ki je vroča tema v zadnjem obdobju. Na zadnjem sestanku z vodstvom javnega zavoda smo se župani občin ustanoviteljic in člani sveta zavoda dogovorili, da bomo v nadaljevanju oblikovali delovno skupino, ki jo bo vodila in koordinirala Mestna občina Murska Sobota,« je povedal.

Tako bodo pripravili tri dokumente, novi predlog odloka, ki bo moral biti sprejet na vseh občinskih svetih, statut o ustanovitvi sveta ustanoviteljic ter družbeno pogodbo, ki bo urejala materialna razmerja med posameznimi deležniki, se pravi ustanovitelji in Pomurskimi lekarnami. Soboška občina pa se pridružuje predlogu o razdelitvi presežka med občine ustanoviteljice po ključu števila prebivalcev.

Če ne bo novih zapletov, bi lahko vse potrebne akte sprejeli v drugi polovici leta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.01.2017 ob 10:59 marko skače gost

      Pomurske lekarne bi pa po teh letih lahko spoznale, da je ustanovitelj lastnik. Kot mnogi javni zavodi, so kot je prebrati delovali precej kavobojsko. Prav je, da lastnik odloči kaj bo s presežkom ali kako se bo sanirala izguba. Čestitke MO M.Sobota, da je imela muda se soočiti z tem problemom. Delavci, naj se zavedajo, da so tam v službi, imajo plače po zujf-u in varno službo. Naj se ne mešajo v to kar ne razumejo oz. nočejo razumeti. " Izplačali pa so spodbude za delo iz tržnega dela poslovanja" slovenska folklora spreobračanja besed in še eno od novo slišanih poimenovanj za izplačilo denarja, skratka g.direktor zelo inovativno.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2017 ob 11:28 gost

        Spoštovani. Razmišljaš kot MO Murska Sobota, ki ne pozna razlike med ustanoviteljem in lastnikom. Bo treba v šolo.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.01.2017 ob 11:18 gost

      marko skače.....rejsan ti skače

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.