https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Policisti nad uporabo mobilnikov med vožnjo

16.01.2017 ob 11:00  

Uporaba mobilnega telefona za volanom pomembno zmanjša zbranost voznika, opozarjajo policisti. V preventivni akciji s sloganom Vozimo pametno! bodo od danes do 29. januarja še zlasti pozorni na morebitno uporabo mobilnikov in drugih naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Vozniki lahko zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo spregledajo drugega udeleženca v prometu ali pomembno prometno signalizacijo, zato se ne odzovejo pravočasno na razmere v prometu. Pogosto pa povzročajo tudi zastoje v prometu, opozarja policija na svoji spletni strani.

Policisti opažajo, da se uporaba naprav, ki zmanjšujejo vidno in slušno zaznavanje med vožnjo, povečuje. Po anketi agencije za varnost prometa, v kateri je sodelovalo 1000 voznikov, telefone uporablja med vožnjo kar 75 odstotkov voznikov, navaja STA. Tri četrtine jih telefonira, ena tretjina jih pregleduje socialna omrežja in skoraj desetina jih uporablja telefon za poslušanje glasbe ali navigacijo. Sedem odstotkov si jih dela denimo opomnike in beležke, pet odstotkov jih brska po spletnih straneh, tri odstotke pa jih uporablja mobilne aplikacije.

Foto: 24ur.com

Slovenska zakonodaja dovoljuje telefoniranje med vožnjo, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu na policiji odsvetujejo uporabo telefona med vožnjo. »Vožnja je aktivnost, ki ji moramo nameniti vso pozornost,« so poudarili.

Kdor mora nujno uporabiti telefon, naj ustavi na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljuje šele po pogovoru, svetujejo. Tudi kolesarjem in pešcem odsvetujejo uporabo mobilnih telefonov. Še posebej nevarna je uporaba mobitela med vožnjo s kolesom, ker otežuje vožnjo in zaviranje.

Policisti so lani zabeležili skupno 14.288 kršitev zaradi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Pri tem je bilo 13.830 voznikov motornih vozil in 458 voznikov, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, denimo kolesarji. Na slovenskih cestah je lani umrlo 129 ljudi, kar je devet več kot leto prej.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2017 ob 12:40 menja gost

      man avtomatski menjalnik pa me nite ne gledajte kda mo telefoniral

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2017 ob 12:56 gost

      134 prekrškarjev v Ljubljani in na Gorenjskem v nekaj urah, koliko še po ostali Sloveniji? To je glavni problem nesreč, samo nihče se v to ne poglablja.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.