https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Na radgonskem sejmišču poteka sejem gradbeništva Megra

29.03.2011 ob 15:32  

Na razstavišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se je danes odprl 24. mednarodni sejem gradbeništva Megra. Rdeča nit letošnjega sejma bo energijsko varčna gradnja, les kot tradicionalni in obenem gradbeni material prihodnosti ter alternativni, obnovljivi in trajni viri energije.

Na skupno 16.500 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo do 2. aprila predstavljalo 360 razstavljavcev iz 14 držav. Na sejmu bo predstavljeno celotno področje gradbeništvo od gradbenih materialov, mehanizacije in orodij do storitev in izobraževanj. Tako bo ena hala namenjena napravam in tehnologijam, ki omogočajo naravi in človeku prijazen zajem energije sonca, vetra, vode, biomase in geotermalne energije.

O naročanju javnih gradenj

Predstavniki Inženirske zbornice Slovenije, Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, Gradbenega inštituta ZRMK in Zavoda za gradbeništvo so na podlagi zaključkov konference Trajnostno gradbeništvo in zelena javna naročila, ki je potekala na Brdu pri Kranju lani maja, oblikovali delovno skupino, ki je pripravila Smernico za učinkovito naročanje javnih gradenj. Smernico so danes predstavili na okrogli mizi v okviru sejma Megra v Gornji Radgoni.

Smernica je, kot pripomoček pri vodenju investicij od ideje, projektiranja, gradnje do uporabe in vzdrževanja, v prvi vrsti namenjena javnim investitorjem. 

V okviru 24. mednarodnega sejma gradbeništva in gradbenih materialov Megra so na uvodni okrogli mizi inženirji predstavili najpogostejše napake, ki so jih v preteklih nekaj letih opazili pri vodenju investicij in gradnji javnih objektov ter kot rešitev zanje, Smernico za naročila javnih gradenj.

Kako voditi in načrtovati investicijo

V smernici pripravljavci, v 22. korakih, podkrepljenih z 27. prilogami, svetujejo javnim investitorjem, kako naj načrtujejo in vodijo investicijo, pripravijo projektno nalogo in določijo kakovost izdelave projektne dokumentacije ter strokovnih podlag. Nadalje predlagajo, kako naj pripravijo kakovostne razpisne pogoje, pojasnjujejo metodo in kriterije izbora najugodnejšega ponudnika na javnih razpisih ter opisujejo način zagotavljanja kakovosti med gradnjo. 

Med pomembne pripomočke pri učinkovitem vodenju investicij v trajnostne javne gradnje so uvrstili Navodila o podrobnejši vsebini projektne dokumentacije, Poenostavljena merila za vrednotenje projektantskih storitev za stavbe in Vodnik ter kriterije za trajnostno gradnjo in zeleno javno naročanje.

Remec: Smernica dokazuje voljo za spremembe

Predsednik Inženirske zbornice Slovenije, mag. Črtomir Remec, je v uvodnem nagovoru poudaril, da je "nujno spremeniti prakso zavoženih javnih investicij, čemur je tudi namenjena predstavljena smernica. Smernica za naročila javnih gradenj skupaj z drugimi tekočimi aktivnostmi dokazuje skupno voljo za spremembe in prinaša razvojne izzive za javne investitorje ter številna gradbena, projektivna in inženiring podjetja."

Mag. Barbara Škraba Flis, generalna sekretarka IZS, je pojasnila: "Stroka ugotavlja, da na strani javnih investitorjev obstoji velik neizrabljen potencial v smislu odprave slabih praks. Javni investitorji bi lahko s svojo večjo strokovnostjo in boljšo organiziranostjo vodenja postopkov, močno pripomogli h kakovostnejši in cenejši gradnji ter uporabi javnih objektov." 

"Nepravilnosti in napake je Zavod za gradbeništvo evidentiral v vseh fazah graditve, od projektiranja do izvedbe, pri čemer so le-te raznovrstne glede na vzroke in posledice”, je pojasnila predstavnica Zavoda za gradbeništvo mag. Sabina Jordan. "Njihove posledice se odražajo v nedoseganju bistvenih zahtev, poškodbah ali celo porušitvah", je še dodala.

 Korošec: Kriterij najnižje cene je vir velikih težav

"Veliko sedanjih težav slovenskega gradbeništva leži v kriteriju najnižje cene, kot edinem merilu pri izboru ponudnika pri javnih naročilih", je opozoril direktor Združenja za svetovalni inženiring pri Gospodarski zbornici Slovenije mag. Vekoslav Korošec. Ob tem je opozoril na izjemno pomembnost ocenjevanja tehničnega dela ponudb, ki, skupaj s primerno ceno, zagotavlja predpogoje za kakovostno izvedbo storitve. 

Sodelujoči strokovnjaki na okrogli mizi so se strinjali, da so z oblikovanjem Smernice za naročila javnih gradenj javnim investitorjem ponudili orodje za učinkovito vodenje javnih gradenj, ki vsebujejo ključne kriterije za trajnostno gradnjo in zeleno javno naročanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.