https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Tri države združile moči v projektu za večjo uspešnost izobraževanja odraslih Romov

Lendava, 19.01.2017 ob 7:00  

V Lendavi je včeraj potekalo uvodno srečanje v okviru projekta Give them a chance!, na katerem so javnosti prestavili aktivnosti, ki jih bodo izvedli v prihodnjih 30 mesecih.


Prijavitelj projekta Give them a chance! je bila Ljudska univerza Lendava, v projektu pa sodelujejo še Zveza Romov Slovenije, Pučko otvoreno učilište Čakovec, Udruga za obrazovanje Roma - Uzor iz hrvaške Orehovice in Amrita OBK iz madžarskega Pecsa.

V okviru projekta Give them a chance! bodo projektni partnerji iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške pripravili program usposabljanja za učitelje, ki v različnih programih izobraževanja in poklicnega usposabljanja za odrasle poučujejo pripadnike romske etnične manjšine. Kot je pojasnila Rahela Hojnik iz Ljudske univerze Lendava, so izobraževalci odraslih, ki delujejo na območjih, kjer živijo pripadniki romske etnične manjšine, ki jih vključujejo v različne programe izobraževanja, že dalj časa zaznali potrebo po razvoju in dvigu kompetenc teh učiteljev, saj se nenehno srečujejo s ponavljajočimi se težavami: visokim osipom pripadnikov iz romske etnične manjšine, učnimi neuspehi odraslih Romov oziroma zelo skromnimi dosežki ter opustitvijo izobraževanja. K temu botrujejo različni vzroki, od slabega razumevanja jezika večinskega prebivalstva, skromnega besednega zaklada, težav z grafomotoriko, nemotiviranostjo, nizko samopodobo in podobnih razlogov.

Ker delo z Romi zahteva posebne pristope in kompetence učiteljev, so se projektni partnerji  odločili pripraviti program, ki bo učitelje, ki delajo z odraslimi Romi, usposobil za delo s to etnično skupino, s tem pa posredno pripomogle k večji uspešnosti odrasilh Romov v programih formalnega in neformalnega izobraževanja ter poklicnega usposabljanja za odrasle.

V okviru projekta bo najprej opravljena obširna raziskava in analiza potreb, s katero želijo zagotoviti pripravo kakovostnega programa usposabljanja za dvig kompetenc izobraževalnega osebja, ki poučuje v programih izobraževanja odrasle Rome, slednjega pa bodo implementirali na pilotnih izvedbah programa usposabljanja, v katerega bodo vključili 60 udeležencev, kot tudi v preizkusu pridobljenih kompetenc v praksi. V projektu bodo odrasli Romi, ki se izobražujejo, pripravili Manifest učečih se Romov, v katerem bodo zapisali, kakšnega znanja, učenja in poučevanja si želijo.

Želja partnerjev iz treh držav, ki vsi delujejo v okoljih, kjer so prisotne romske etnične manjšine, ni le razviti in usposobiti kompetence učiteljev za delo z odraslimi pripadniki romske manjšine, ampak na tak način vplivati na opolnomočenje pripadnikov romske etnične manjšine na področju izobraževanja. 

Projekt je vreden 118.645,00 evrov, financiran pa je v sklopu programa Erasmus+ izobraževanje odraslih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.