https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Sončna elektrarna na BTC-ju v Murski Soboti odvisna od ponudb in primernosti strehe

Murska Sobota, 30.03.2011 ob 6:06  

Na strehi BTC-ja v Ljubljani so pred dvema tednoma odprli sončno elektrarno, le-to pa naj bi zgradili tudi na murskosoboškem BTC-ju. Kot so nam zatrdili iz uprave omenjene družbe so trenutno v fazi zbiranja ponudb in pridobivanja idejnih rešitev, investicija pa se bo, če se bo, izvajala v poletnih mesecih.

Točno dva tedna nazaj sta podžupanja Mestne občine Ljubljana Tjaša Ficko in Jože Mermal, predsednik uprave BTC, slavnostno predala v uporabo eno izmed največjih sončnih elektrarn v Sloveniji, ki je na skupni površini 13.000 kvadratnih metrov locirana na dveh strehah Logističnega centra BTC ob Letališki cesti v Ljubljani. Skupna zmogljivost sončne elektrarne je 900 kWp, predvidena letna proizvodnja pa en milijon kWh električne energije. Že na sami otvoritvi je Mermal omenil možnost postavitve sončne elektrarne tudi na murskosoboškem BTC-ju, saj naj bi imeli tukaj primerno število sončnih dni.

Postopki že tečejo, sama gradnja bi lahko bila že poleti

Pozanimali smo se, če ni ostalo le pri besedah in od česa je v večji meri odvisna odločitev, ali bodo šli v investicijo tudi pri nas ali ne. "V tem trenutku smo v fazi zbiranja ponudb ter pridobivanja idejnih rešitev. Izvedba elektrarne bo v največji meri odvisna od statične presoje oziroma nosilnosti strehe objekta. V kolikor bodo prispele ponudbe tudi cenovno ustrezne in bo objekt dopuščal postavitve sončne elektrarne, bomo šli v izvedbo," so nam odgovorili s kabineta uprave BTC-ja iz Ljubljane. Če bo prišlo do investicije se bo le-ta izvajala že v poletnih mesecih, njena nazivna moč pa še ni znana. "V tem trenutku je o tem še prezgodaj govoriti, saj je potrebno narediti projekt, ki bo moč natančno opredelil," poudarjajo v BTC-ju, okvirno pa naj bi znašala med 600 in 800 kWp.

Razvijali in prenavljali bodo tudi v prihodnje

Pred časom smo v Murski Soboti dobili poleg trgovskega dela tudi zabaven del, ob tej priložnosti pa smo povprašali še, če se v prihodnje načrtujete še kakšna razširitev ponudbe. "BTC City Murska Sobota se bo tudi v prihodnje še razvijal in prenavljal, da bo čim bolj vsebinsko zanimiv za obiskovalce in kupce," so nam odgovorili iz Ljubljane.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.