https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Puconcih osrednji dogodek ob 500-letnici reformacije v sredo

23.01.2017 ob 14:00  

Ob letošnji 500-letnici reformacije tudi v Puconcih, ki imajo status kraja reformacije, poteka vrsta prireditev. Osrednja bo v sredo, ko se bo tam ustavil t. i. reformacijski avtobus, ki potuje skozi 68 mest v 19 evropskih državah.

Puconcem je status kraj reformacije pripadel kot zibelki protestantizma oziroma kraju, kjer je nastala prva evangeličanska cerkvena občina in bila zgrajena prva evangeličanska cerkev na Slovenskem. Status je kraju 28. aprila lani podelila Skupnost protestantskih cerkva v Evropi s sedežem na Dunaju, občina Puconci pa se še danes ponaša z največjim deležem evangeličanov oziroma protestantov. Čeprav živijo tam že skoraj 500 let, je bila uradna organizacija možna šele po znamenitem letu 1781, ko je bil izdan tolerančni patent, navaja STA.

Reformacijski avtobus, ki potuje po vseh evropskih mestih reformacije, ki so imela pri tem gibanju pomembno vlogo, se bo že v torek ustavil v Ljubljani in Trubarjevi rojstni Rašici, v sredo pa bo ves dan na parkirišču osnovne šole Puconci. V njem bodo na voljo različne informacije, vsak obiskovalec pa se bo lahko vpisal v spominsko knjigo ob 500-letnici reformacije. Na avtobusu bo tudi ekipa prostovoljcev, ki bo v vsakem od mest napravila reportažo, mozaik o tem pa bodo 31. oktobra predstavili na reformacijski razstavi v Wittenbergu.

V sredo 25.1.2017 se bodo v Puconcih zvrstile predstave za otroke in odrasle, ob 16.30 bo potekala ekumenska pobožost v evangeličanski cerkvi, ob 18. uri pa bo ob cerkvi osrednji dogodek Prišo je glas. Na njem bo več kot 50 nastopajočih - med njimi učenci osnovne šole Puconci, dramska skupina Puconci, Milivoj Miki Roš in Ela Roš - prikazalo zgodbo reformacije. Na ogled bosta tudi razstavi v Evangeličanski cerkvi ter v Spominskem domu Števana Küzmiča.

V čast obletnici so v Puconcih že izvedli koncert evangeličanskih napevov različnih tradicij, predvajali film Formula concordie, odprli razstavo del z likovnih kolonij Primoža Trubarja in odprli razstavo izdelkov, ki so jih pripravili učenci tamkajšnje osnovne šole.

Razstava del z likovnih kolonij Primoža Trubarja

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.