https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Benko-tehna iz Puconcev prejela nagrado Gospodarske zbornice Slovenije

24.01.2017 ob 10:00  

Imetniki certifikata Excellent SME, ki ga izdaja Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), so se včeraj srečali v Ljubljani. GZS je ob tem podelila nagrade enajstim podjetjem, ki imajo certifikat najmanj zadnji dve leti, v zadnjem letu najvišjo bonitetno oceno 10, ob tem pa izpolnjujejo posebne finančne pogoje po metodologiji družbe Coface. Med dobitniki nagrad tudi Benko-tehna iz Puconcev.

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je v nagovoru poudaril, da podjetja s certifikatom Excellent SME predstavljajo najbolj vitalen del slovenskega gospodarstva. Njihovi poslovni rezultati po njegovih besedah potrjujejo, da so bili v preteklih letih nadpovprečni, imajo dobro vizijo poslovanja in se zavedajo, da so sami nosilci sprememb. Poudaril je, da slovensko gospodarstvo deluje vse bolje in da je v lanskem letu ustvarilo boljše poslovne rezultate kot kdaj koli prej. GZS si bo po njegovih besedah prizadevala, da bodo pogoji poslovanja v prihodnje še znosnejši, boljši in prijaznejši ter bo še naprej promovirala odličnost in uspešnost slovenskih podjetij, poroča STA.

Foto: gzs.si

Prizadevanja za še boljše poslovno okolje je zbranim obljubila tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Kot je poudarila, je za rast podjetij kakovost izjemnega pomena, na ministrstvu pa se dobro zavedajo, kako pomemben del slovenskega gospodarstva so podjetja s tem certifikatom.

Kriteriji, ki so jih na GZS upoštevali pri izbiri letošnjih nagrajencev, so neto marža, rast prihodkov glede na preteklo leto (pogoj je rast nad 10 odstotki), dobičkonosnost podjetja nad 10 odstotki in finančna moč podjetja (obseg poslovanja podjetja ter razmerje med kratkoročnimi obveznostmi in kapitalom). Dodatno potrditev svoje odlične ocene so letos tako dobila podjetja Advansys, Avelana, Benko-tehna, Eko Gea, Fotona, Kera.m, Senčila Medle, Tinex, VID, VRC in Willy Stadler. Srečanja se je po navedbah GZS sicer udeležilo okoli 80 podjetij.

Foto: benkotehna.si

Trenutno ima certifikat Excellent SME Slovenija 850 družb in podjetnikov. Čeprav predstavljajo le 1,7 odstotka vseh mikro, majhnih in srednjih družb s prihodki nad 25.000 evrov v Sloveniji, dosegajo 12-odstotni delež po ustvarjenem dobičku, 6,6-odstotni delež po prihodkih, sedemodstotni delež po ustvarjeni dodani vrednosti in šestodstotni delež po številu zaposlenih, poudarjajo na GZS. Imetniki certifikata imajo v primerjavi z ostalimi mikro, majhnimi in srednjimi družbami s prihodki nad 25.000 evrov v Sloveniji v povprečju devet odstotkov višje prihodke na zaposlenega, ustvarijo še enkrat višji dobiček na zaposlenega in imajo za šestino višjo dodano vrednost na zaposlenega.

Po številu zaposlenih med imetniki prevladujejo mikro podjetja in samostojni podjetniki, saj ima 60 odstotkov teh podjetij manj kot 10 zaposlenih. 62 odstotkov imetnikov prihaja iz osrednjeslovenske, podravske in savinjske regije. Med dejavnostmi je po navedbah GZS v največji meri zastopana predelovalna dejavnost (25 odstotkov), znotraj katere je več kot 40 odstotkov imetnikov proizvajalcev kovinskih izdelkov, strojev in naprav ter izdelkov iz gume in plastičnih mas. Ostale močneje zastopane dejavnosti med imetniki so trgovina, strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti, gradbeništvo ter promet.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.01.2017 ob 6:31 Vajz gost

      Mama van je iz Puconcev., bizgecon nerazgledanin pa nepismenin. Iz Puconec se pravi, lepo knjižno slovensko. Pa ka mate žabare za lektore? Te bi ešče razmo.....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.