https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V prleški prestolnici prva konferenca projekta CoolHeating

Ljutomer, 25.01.2017 ob 13:00  

Občina Ljutomer in podjetje Skupina Fabrika d.o.o. sta v prleški prestolnici pripravili prvo od petih konferenc projekta CoolHeating. Konferenca je potekala, 24. januarja 2017 v sejni sobi Občine Ljutomer.

Občina Ljutomer je v letu 2016 začela z izvajanjem tega projekta, ki je osredotočen na tržno uveljavljanje malih modularnih daljinskih sistemov ogrevanja in hlajenja iz obnovljivih virov za lokalne skupnosti. Projekt se izvaja znotraj programa Horizont 2020, vključenih pa je enajst partnerjev iz osmih držav. Vrednost projekta, ki je usmerjen v podporo pri izgradnji malih modularnih sistemov daljinskega ogrevanja in hlajenja v državah jugovzhodne Evrope, je 1,6 milijona evrov.

»Želim, da izmenjave teh praks prinesejo tudi konkretne rezultate, da bomo v prihodnje uspeli pridobiti določene vire financiranja za implementiranje takega projekta v življenje,« je v uvodu konference dejala ljutomerska županja mag. Olga Karba. Tokratna konferenca je gostila eminentne strokovnjake iz Avstrije, Danske in Slovenije, ki so tudi na primerih dobrih praks predstavili daljinsko ogrevanje. Torben Jorgensen je spregovoril o daljinskem ogrevanju na Danskem, sam postopek izgradnje daljinskega sistema ogrevanja je predstavil Christian Doczekal iz Avstrije, Andrej Premk iz avstrijskega podjetja za proizvodnjo energije Herz je govoril o pečeh na biomaso in logistiki, s praktičnimi izkušnjami na tem področju ogrevanja pa sta udeležence konference seznanila tudi Christian Engel iz Avstrije in Gele Angel Sunja iz Slovenije.

»Primeri dobrih praks iz tujine so odlično vodilo za nadaljnje izvajanje projekta. Dejstvo je, da se v preteklih dveh letih v Sloveniji na tem področju ni veliko premaknilo, bo pa v prihodnje drugače, saj se končno uveljavljajo konkretne spremembe na osnovi spremenjenega energetskega zakona. Tako se v bližnji prihodnosti pričakujejo razpisi za sofinanciranje izgradnje daljinskih sistemov ogrevanja. Tudi v ljutomerski občini, predvsem na nekaterih območjih podeželja, se bomo tako lahko lotili takšnih projektov,« je dejal Rok Sunko iz Skupine Fabrika, ki bo skupaj s sodelavci maja v Ljutomeru pripravil še delavnico, na kateri bodo predstavljeni postopki pridobivanja investicijskih sredstev za izgradnjo sistemov daljinskega ogrevanja.

Foto: Občina Ljutomer

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. domoljub
      26.01.2017 ob 15:39 domoljub

      Lepo, da se nekaj dogaja nedvomno. Ampak ima majhno napako saj z takimi projekti ne moremo in nimamo prave vizije po dosedaj predstavljenih podatkih v javnosti mislim, da ta projekt in umeščen v pravo okolje. Ti ljudje. ki so vezani na projekt so kmetje in lastniki gozdov, ki imajo problematiko ogrevanja rešeno. Če želimo nekaj dobrega doprinesti v občino bi bilo smiselno o lokaciji malo razmisliti in situacijo prilagodit prostorsko malo drugače. Potem bomo lahko rekli, da smo v Ljutomer prinesli napredek. Tako upam da bo vodstvo občine razmislilo o nadaljevanju projekta, ki ni slabo vendar se še enkrat prouči o lokaciji in potencijalni opravičenosti projekta.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.