https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Polovica presežka Pomurskih lekarn občinam

27.01.2017 ob 9:00  

Polovico od štirih milijonov evrov dobička Pomurskih lekarn iz preteklih let bodo vzele občine, ki so ustanoviteljice javnega zavoda oziroma so sofinancirale prostore za lekarniško dejavnost. Tako so včeraj sklenili člani sveta zavoda, še prej pa zavrnili predlog soboške občine, da bi denar namenili za projekt Soboško jezero.

Spor zaradi delitve dobička lekarn traja že celo leto, nobeden od številnih predlogov za delitev dobička pa ni dobil večinske podpore. Po včerajšnjem sklepu si bodo 1,8 milijona evrov glede na število prebivalcev razdelile občine ustanoviteljice in tudi tiste, ki so iz njih nastale, 200 tisoč evrov pa občine, ki so same prispevale za prostore lekarn, poroča STA. Pomurske lekarne bodo občinam denar nakazale v 15 dneh po prejemu soglasij občin ustanoviteljic k programu dela in finančnemu načrtu za leto 2017. Člani sveta pa so dobili zagotovilo, da je tako izplačilo skladno z zakonodajo, ker ima zavod interni odlok, po katerem samostojno upravlja z denarjem, ki ga na trgu dobi samostojno.

Foto: vecer.si

Na vprašanje, kaj to pomeni za Pomurske lekarne, je direktor Ivan Zajc povedal, da bodo v luči novega zakona o lekarniški dejavnosti, ki postavlja merila, kako je treba zagotoviti solventnost in likvidnost zavoda, »nekje v teh mejah«. Razočaran pa je, ker občine niso našle skupnega jezika, da bi denar namenili za skupni pomurski projekt, pri čemer se je med drugim govorilo tudi o nakupu aparature za regijsko bolnišnico v Murski Soboti.

Župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je po odločitvi povedal, da občina pričakuje 307.000 evrov, namenila pa jih bo za mlade in šport, torej za zdrav način življenja.

Zaposleni v lekarnah so sicer želeli ustvarjeni presežek ohraniti v zavodu zaradi varnosti zaposlenih in nadaljnji razvoj. Njihova predstavnica v svetu zavoda Polonca Fiala Novak je tudi včeraj opozarjala, da gre za dobiček iz tridesetletnega dela in da od zdravstvene zavarovalnice dobijo le dve tretjini prihodkov, tretjino pa ustvarjajo iz presežkov, da med drugim ohranjajo tudi nerentabilne lekarne in da je vprašanje, kako bodo ukrepale občine, če bodo poslovali negativno.

Foto: pomurske-lekarne.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.01.2017 ob 7:32 pacijent gost

      No pa bomo začeli polniti proračune občin in posledično krpat luknje v le teh. Spet bodo nekateri župani lahko izvajali investicije ki so njim po meri in ne za skupno dobro.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.01.2017 ob 18:47 bravo gost

      Zaposleni, to ni vaš privatni zavod!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.