https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

»Markova herbija« uspešno spravljena pod streho

Beltinci, 31.03.2011 ob 9:45  

Kulturno društvo Marko Beltinci je v tem mesecu uspešno zaključil projekt »Markova herbija«, ki je bil sofinanciran preko programa LEADER ter javnega poziva Lokalno akcijske skupine „LAS pri dobrih ljudeh” za leto 2010. Rezultat projekta so novi kostumi, zgoščenka, knjiga, panoji za razstave in video projekcija.

V okviru projekta, ki se je začel v mesecu septembru 2010, so na podlagi znanstvene študije in ob strokovni pomoči Bojana Knifica, ter mojstrov šivilja Rezke Lisec (kostumi), čevljar Geza Kisilak (čevlji) in Hedvike Križanič (izdelki iz krep papirja za pozvačina) izdelali povsem novo kostumsko podobo folklorne skupine. V okviru študije, ki je bila narejena so nato izdelali 10 kompletov ženskih kostumov, 10 kompletov moških kostumov, 5 kompletov za muzikante in opravo za pozvačina, ki predstavljajo interpretacijo oblačilne kulture Beltinčanov na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Kostumi so bili predstavljeni na prireditvi v mesecu decembru, ob tem je bila izdana tudi zgoščenka s same prireditve. Ob dodelitvi dodatnih sredstev pa so v okviru projekta izdali še knjigo, katere avtor je Bojan Knific z naslovom Markova herbija - Interpretacije oblačilne dediščine Prekmurcev – posebno Beltinčanov – v folklornih skupinah na Slovenskem. Ob tem je bilo pripravljenih tudi 12 panojev s predstavitvijo oblačilne kulture, podrobnostih, postopku izdelave …, ki bodo kot stalna razstava v beltinskem gradu, lahko pa se bodo tudi uporabili kot mobilna razstava ob gostovanjih ali ob kaki drugi priliki. Narejena je bila tudi video projekcija kostumske podobe Beltinčanov na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ki bo prav tako del stalne razstave v beltinskem gradu. Skupna vrednost projekta je znašala 23 tisoč evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.