https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Dravske elektrarne: »Hidroelektrarna na reki Muri je lahko sprejemljiva za okolje.«

07.02.2017 ob 9:30  

Dravske Elektrarne Maribor (DEM) vztrajajo pri gradnji elektrarn na Muri kljub okoljskemu poročilu z oznako D, ki pomeni, da bi gradnja pomenila bistven vpliv okolje. Po mnenju DEM z omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi elektrarna lahko postane sprejemljiva za okolje.

Predstavniki DEM in izdelovalci okoljevarstvenih študij, HSE invest, Vodnogospodarski biro Maribor in Urbis, so na včerajšnji razširjeni seji Pomurskega razvojnega inštituta predstavili trenutno stanje o energetski izrabi Mure predstavnikom lokalnih skupnosti.
Direktor DEM Viljem Pozeb je bo tem povedal, da se zdaj odpira prostor za dialog z drugače mislečimi, tudi tako imenovanimi nasprotniki gradnje, in da bo dovolj časa, da poiščejo rešitev, ki bi morala zadovoljiti obe strani. »Hkrati pa poudarjam, da še vedno ne moremo reči, ali elektrarne na Muri bodo ali ne, prav v pogovorih z različnimi deležniki, tudi lokalnimi, pa bomo prišli do odgovora, ali jih lahko zgradimo.«

Slameršek: »Okoljsko poročilo bi po mojem moralo biti ocenjeno z E.«

Predstavnica Zveze društev Moja Mura in koordinatorica kampanje Rešimo Muro Andreja Slameršek je ob tem opozorila, da so nekatere študije v okoljskem poročilu pomanjkljive ali celo manjkajo. Ker je okoljsko poročilo ocenjeno z D, kar pomeni, da vplivov ni mogoče omiliti, bi po njenem pravzaprav moralo biti ocenjeno z E, kar pomeni uničujoč vpliv, navaja Večer. Slamerškova je omenila tudi študijo režima podzemnih voda, ki napoveduje padce in dvige ravni podzemne vode v razponu od 25 do 75 centimetrov - kakor kje in odvisno od izbrane variante elektrarne. »Verjetno se vam že dozdeva, da lahko oboje zelo vpliva na količino in kakovost vode na zajetjih pitne vode,« je dodala in opozorila, da nevladnim organizacijam, ki so stranski udeleženci v postopku, ministrstvo za okolje in prostor ne onemogoča podajanja pripomb na izdelano okoljsko poročilo.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Pozeb: »Gradnja elektrarn na Muri je ekonomsko upravičena.«

Pozeb je zagotovil, da je gradnja elektrarn na Muri - najprej so jih načrtovali osem, zdaj pa vztrajajo le še pri dveh - ekonomsko upravičena, pri čemer gre tudi za potrebo Slovenije po energetski neodvisnosti vsaj pri električni energiji. Sodobne tehnologije nas namreč silijo v novo porabo električne energije, Slovenija pa se je z vstopom v EU obvezala povečati energijo iz obnovljivih virov.
Mura bi sicer prispevala dva odstotka slovenskih potreb po elektriki, energetski objekt bi stal od 80 do 100 milijonov evrov, pri čemer niso všteti omilitveni ukrepi in nadomestna gradnja habitatov, elektrarno pa bi zgradili v treh do petih letih.
V DEM še pojasnjujejo, da so strokovne podlage, ki so bile osnova za pripravo študije variant in okoljskega poročila ter presoje sprejemljivosti vplivov hidroelektrarne na varovana območja, pokazale, da je objekt hidroelektrarne Hrastje-Mota v prvem koraku z omilitvenimi ukrepi nesprejemljiv, lahko pa postane sprejemljiv v nadaljevanju postopka okoljske sprejemljivosti v skladu z zakonom in direktivami EU z izvedbo nadomestnih habitatov in izravnalnih ukrepov.
To je mogoče ob prevladi javne koristi pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov energije nad koristjo doseganja dobrega stanja voda in javno koristjo ohranjanja narave, taki postopki pa v EU veljajo od leta 2014, pravijo pri DEM. Dodajajo tudi, da bo umestitev hidroelektrarne v prostor izvedena, ko bo na ustrezni ravni potrjena potreba po hidroelektrarni, s čimer se bo nadaljeval postopek njene sprejemljivosti v Naturi 2000.

Foto: murski-colnar.si

Cilj umestitve je dokazati, da Slovenija spoštuje usmeritve EU tako glede zagotavljanja obnovljivih virov energije kot varstva narave v obsegu, ki je še sprejemljiv za varovano okolje območja Mure, še pravijo v DEM.
Predstavniki lokalnih skupnosti so imeli nekaj vprašanj o načrtih, podrobne odgovore pa so jim obljubili na bližnjih srečanjih po občinah, še navaja Večer.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2017 ob 10:35 Scurek gost

      Lahko gradijo vendar 20% zaposlenih v DEM mora bii iz prekmurja ali prlekije in sedež se prestavi v Radence

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2017 ob 11:27 Abcdefg gost

      Nic naj ne gradijo... to je prevelki poseg v okolje...

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.02.2017 ob 11:33 gost

      Bistven vpliv? Pozitiven ali negativen? To je zdaj zdaj vprašanje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.02.2017 ob 18:33 gost

      Pa ni treba neke velike ampak male pretočne Avstrijci jih imajo sto do naše meje pa nikjer ni videti da bi bila kjer elektrarna

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.02.2017 ob 21:22 dem gost

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.02.2017 ob 21:40 bobri gost

      5 leto odkar se tožijo kdo bo plačal škodo od poplav leta 2012 ko je reka Drava samo v 12 urah uničila domove več kot 8.000 družinam, poplavljenih je bilo več kot 100.000 hektarjev zemljišč. Jez je popustil. Vsi ti nimajo noben koristi, ne prej ne sedaj, samo uničeno življenje in okolje. Briga tiste v DEM, kaj je na terenu. Smo preživeli brez elektrarn na Muri in bomo tudi sedaj. Ni koristi in še elektrika ne bo nič cenejša.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.02.2017 ob 22:06 el. inzenir gost

      za gradnjo ni nikoli bilo in niti ne bo ekonomske racunice, kot ze dolgo kazejo vsi mozni podatki...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.02.2017 ob 9:16 mendo gost

      Elektrarne ka bomo spet te zgube pokrivali kak zdaj TEŠ ?Smo mij krivi če so pokradli ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.