https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Na Cankovi svečano praznovali slovenski kulturni praznik

Cankova, 09.02.2017 ob 8:00  

Kot smo že poročali, so na Cankovi v torek zvečer obeležili slovenski kulturni praznik. V sklopu prireditve so najprej predstavili zbornik Avgust Pavel med Slovenci, Madžari in Avstrijci. Predstavitvi je sledila proslava ob slovenskem kulturnem prazniku.

V sklopu programa so nastopili učenci OŠ Cankova ter MePZ Avgust Pavel iz Gornjega Senika. Je pa po odpeti slovenski himni zbrane najprej pozdravil župan občine Cankova Drago Vogrinčič, ki je dejal, da je slovenski narod edinstven v svetovnem merilu, kajti pred pol tisočletja je slovenski jezik govorila le peščica ljudi. Kmalu je France Prešeren ustvaril izjemno poezijo in ta mali narod je ustvaril izjemno kulturo. Vogrinčič pa je spregovoril tudi resne besede: »Vse kriči po drugačnem svetu, ker se je nekaj zalomilo. Brez vrnitve temeljev se Evropi obeta težka prihodnost. Prihodnost naj temelji na ljubezni, sočutju in solidarnosti. Negovati je treba rodoljubje in spoštovanje do države, do jezika. Slovenska materna beseda naj ostane sveta, brez tujk,« je Vogrinčič oči uprl v prisotne profesorje, rektorje in predstavnike Ministrstva. In dodal: »Prekmurski jezik in kultura v šolah-danes se podpisujem pod to iniciativo in jo tudi izročam sekretarki na Ministrstvu za kulturo, dr. Heleni Jaklitsch.« Cankovski župan je v prav tako kritičnem tonu nadaljeval in povedal, da je državno upravljanje v gospodarstvu in financah pripeljalo ogromno podjetij do stečaja in, da so s tem hkrati razvrednotili delo. Ob koncu je vsem ljudem, ki v srcu dobro mislijo, zaželel: »Bog živi naj slovenski svet!«

Občane in občanke občina Cankova je pozdravil tudi prof. Marko Jesenšek, Univerza v Mariboru, ki je dejal: »Sezimo po poezijah in Prešeren nam bo pokazal, kako se je treba upreti vsakršnemu zatiranju.« Podobno kot Prešeren je razmišljal tudi Slomšek, prav tako Avgust Pavel. »Župan Cankove se zaveda kaj pomeni Avgust Pavel za Cankovo, za Prekmurje in za Slovenijo. Je vreden naslednik Pavlove misli na Cankovi. Za želeti je, da bi v Sloveniji bilo več takšnih, ki bi vedeli dati poudarek na dejansko pomembne stvari v Sloveniji.« je še povedal Jesenšek, in zaključi: »Dejstvo pa je, da moramo sami spoštovati svoj jezik, kulturo, če želimo, da nas bodo drugi spoštovali.«

Robert Kojc, vodja sektorja za Slovence v zamejstvu pa je poudaril, da je Cankova prepoznavna veliko širše, tudi v Avstriji, in s tem gradi mostove, ki so pomembni za slovensko identiteto. Prav tako, da so z zbornikom uspeli narediti veliko za slovensko skupnost.

Slavnostna govornica na proslavi je bila sekretarka na Ministrstvu za kulturo, dr. Helena Jaklitsch, ki je izpostavila, da so v teh dneh po vsej Sloveniji številna gledališča in muzeji odprli svoja vrata, da lahko vsi spoznavamo ustvarjalnost naših prednikov skozi stoletja. »Mogoče smo res majhen narod, a smo hkrati narod poln velikih ljudi, kulturnikov, umetnikov in še več. Včasih radi pozabimo na naše domače pomembne ljudi-a na Cankovi temu ni tako, kar so dokazali z izdanim zbornikom. Na tem koščku slovenske zemlje skrbite za to, da se ne pozabi na to, kar je pomembno.« Smo edini narod v Evropi, ki kulturnemu prazniku namenja dela prost dan, je še spomnila Jaklitscheva. Je pa hkrati opozorila, da se ob vseh spremembah dandanes moramo zavedati lepote domače kulture. Je pa pomembnejša od kulture, ki si jo lahko ogledamo v muzejih, kultura srca: da pozdravimo soseda, da vidimo dobro v človeku in slabo obdržimo zase, je še vsem občankam in občanom občine Cankova položila na srce sekretarka.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija