https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Banovcih podelili priznanja za kakovostno delo pomurskim kmeticam

Banovci, 10.02.2017 ob 8:00  

V Termah Banovci je v četrtek, 9. februarja 2017, potekalo 23. srečanje kmetic Pomurja, ki se ga je udeležilo 240 kmetic. Organizatorji srečanja so bili KGZS Murska Sobota, Društvo kmetic Križevci – Veržej in Društvo kmetic Ljutomer – Razkrižje.

Predsednica Društva kmetic Križevci – Veržej, Majda Markovič je v uvodu recitirala dve pesmi, ki jih je napisala njihova članica društva, Trezika Forjan.

"Srečanje kmetic Pomurja je praznik kmečke ženske, da se na tem dogodku skupaj veselijo uspehov in dogodkov, ki so se odvijali skozi celo leto. Dejansko se kmetice skozi vse leto udeležujejo raznoraznih dogodkov tako na lokalnem nivoju kot na državni ravni. Mnoge kmetice svoje izdelke dajejo na ocenjevanja, znanja pa pridobivajo tudi tako, da se udeležujejo raznih delavnic", je poudarila Frančka Lebarič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.

Župan gostujoče občine Slavko Petovar je med drugim povedal, da je danes kmečka žena izobražena in samozavestna, enakopravna v družbi in družini ter uživa visoko mesto in zaupanje v družbenem in političnem življenju.

Predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule je izrazila željo, da bi se v društva kmetic vključilo več mladih žena in deklet.  

Direktor KGZS Murska Sobota, Franc Režonja je povedal, da je na podeželju potrebno ohranjati tradicionalno povezanost, petje, pogovor, pristne odnose in druženje ter medsebojno spoštovanje. Kmetijam je potrebno na maksimalen način pomagati. Poudaril je pomen prenosa znanja oz. informacij, kako le te potujejo od producenta znanja preko prenašalca znanja do končnega uporabnika. Izpostavil je trud za dobre rezultate, da bi dosegli več kot včeraj in da bi lahko rekli, bolje nam je, kot nam je bilo včeraj.

Direktor KGZS Murska Sobota, Franc Režonja je podelil nagrade tistim, ki so trikrat zapored dosegle zlato oceno, ter si tako prislužile znak kakovosti. Nagrajenke so bile:
Anka Alt za bučkino marmelado s čilijem,
Marica Legen in Slavica Polanec za mešani kruh,
Greta Ferencek za korenček v kisu,
Kmetija Majcen za predelavo hrena v ribani hren,
Martin Ficko za kutinovo marmelado,
Kmetija Sraka – Horvat za bučno olje,
Valerija Černjavič za orehove rogljičke in
Mihaela Šarkanj za ovčji sir iz slanice.

Nagrado za posebne dosežke sta prejeli Janja Petovar za naj tünko, ki je bila ocenjena z vsemi možnimi točkami in Marija Lipovec za delo v društvu.

Nagrado za dolgoletno delo v društvu in v upravnem odboru sta prejeli Ana Colnarič in Milena Ros iz Občine Križevci, za uspešno vodenje društva pa Majda Markovič.

S petjem so za zabavo poskrbele Soside ter Micika in Franček vsi iz Male Nedelje.

Foto: publishwall.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.