https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Puconcih predstavili kuharsko knjigo Luthra in Melanchtona

Puconci, 11.02.2017 ob 7:00  

ECO Puconci in Občina Puconci sta povabila na predstavitev kuharske knjige Luthra in Melanchtona. Predstavitev je potekala v petek v Gostilni Kuhar-Kosi v Puconcih, kjer so gostili avtorja kuharsko-zgodovinske knjige, Lea Vogta.

Avtor Leo Vogt prihaja in Bretnna v Nemčiji. Večer je bil popestren z lepo besedo, kulinaričnim užitkom, glasbo. Po glasbenem uvodu Dua Mystica je zbrane pozdravila Katja Ajdnik, puconska evangeličanska duhovnica, ki je napisala tudi Predgovor v kuharski knjigi. Dejala je, da želijo Luthrovo leto obeležiti na različne načine. Tudi s predstavitvijo kuharske knjige Luthra in Melanchtona avtorja Lea Vogta. »Knjiga naj spregovori o reformaciji vsakemu človeku in naj pomeni spomin, ki bo, verjamem, ostal na naših policah naslednjih deset, dvajset, in več let.« je povedala Ajdnikova. Dodala je, da naj besede »naš vsakdanji kruh« imajo več pomenov. Najprej naj bo to hrana, ki je zbrana v tej knjigi, naš vsakdanji kruh pa naj bodo tudi naši prijatelji in tudi prijazna beseda do sočloveka.

Preden so besedo predali avtorju, je o knjigi spregovoril Milivoj Roš, ki jo je opisal kot zgodovinsko detektivko z literarno vrednostjo, »ki me je takoj prevzela in sem jo prebral na mah,« je vsem zaupal Roš. Hkrati je čestital avtorju za tekoči jezik in bister um. Navdušilo ga je tudi, kako s pojočim in svežim jezikom ki pritegne, avtor zna tempirati vzdušje. »Knjiga obuja davno pozabljene okuse in vonjave, saj na številno hrano iz takratnega časa tudi danes gledamo oziroma jo pripravljamo na enak način,« še dodaja Roš.

Knjigo je prevedel Damir Bačič, ki je tudi tega večera prevzel vlogo prevajalca avtorjevih besed. Leo Vogt je o knjigi dejal, da je nastala predvsem zaradi tega, ker je čedalje bolj opazil, kako malo se zavedamo naših korenin. Sami pripravljajo trge podobne tistim iz 15. stoletja še dandanes-torej že 500 let. »In ker je manjkal nekdo, ki bi znal kuhati, sem se sam za to odločil. Sama ideja za knjigo pa niti ne vem od kje izhaja, vendar če se z neko temo zelo dolgo ukvarjaš, se začneš spraševati, kako to tematiko približati ljudem.« je pojasnil avtor. Prva ideja je bila napisati znanstveno knjigo, v drugem koraku je oživela ideja o tem, da bi predstavil zgodbe Luthra in Melanchtona in jih predelal preko kulinaričnih zgodb. Pri zgodovinskem ozadju pa si je pomagal s predstavniki tamkajšnjega muzeja. Na nastanek knjige so prav tako vplivale regionalne značilnosti. Recepte je oblikoval glede na oblike shranjevanja in konzerviranja, kakršno je bilo nekoč. Vogt ob tem dodaja: »Moramo začeti razmišljati o tem kaj jemo. Ne kupovati vse pripravljene hrane, za katero sploh ne vemo, kakšne sestavine vsebuje. Preberite, kaj piše na pripravljeni hrani, in se sami odločite, kaj boste jedli.«

Vogt pravi, da je sam odraščal v gostilni staršev, kjer sta kuhinjo vodili njegovi dve babici. Posledično so združeni recepti v knjigi plod njegovih izkušenj v kuhinji, ki jih je nabiral vrsto let, v kombinaciji s številnimi zgodovinskimi knjigami o živilih in z veliko zgodbami o kuhanju. »To je moja zapuščina mojim vnukom. Moji otroci pa so se tudi naučili sami kuhati, peči kruh, delati marmelade.« še dodaja. Nekatere recepte pa so obiskovalci v Gostilni Kuhar-Kosi v Puconcih tudi sami lahko poskusili in jih ocenili za pravi kulinarični užitek.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.