https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Nogometna akademija v Lendavi bo končana do konca prihodnjega leta

23.2.2017  

Kot smo že poročali, je madžarska vlada za razvoj nogometa na narodnostno mešanem območju namenila dva milijona evrov, ki ju je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost že prejela. Ob obstoječem stadionu želijo v Lendavi imeti še tri vadbena igrišča in tudi dijaški dom.

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban si je kot nogometni navdušenec pred tremi leti v svojem rojstnem kraju, Felcsutu, ki šteje le dobrih 1800 duš, tako rekoč pred domačijo dal zgraditi stadion s 3800 sedeži in nogometno akademijo, v kateri se urijo mladi nogometaši, upi madžarskega nogometa. A vse kaže, da je Orbanova navdušenost nad nogometom tako velika, da se je odločil pomagati pri nadaljnjem razvoju nogometa tudi Madžarom v zamejstvu. Konkretneje Madžarom v Prekmurju.

Madžarska vlada je tako že nakazala na račun Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) dva milijona evrov za postavitev nogometne akademije. Nogometna akademija bo, tako predsednik PMSNS Ferenc Horvath, dokončana do konca prihodnjega leta. V njej naj bi se urili mladi nogometaši iz širše regije. Pa tudi tisti, ki živijo ob meji, na Madžarskem in Hrvaškem, s čimer naj bi nogomet v severovzhodnem delu Slovenije dobil dodaten zagon.

V Lendavi bodo poleg treh pomožnih igrišč zgradili tudi dijaški dom

Nogomet v institucionalnem smislu je v Lendavi prisoten že več kot stoletje s klubom, ki se zadnja leta imenuje NK Nafta 1903 in se trenutno na vrhu tretje nogometne lige poskuša prebiti v drugo ligo. Tekme se odvijajo na stadionu, ki sprejme 2200 obiskovalcev, in v okviru Nogometne akademije ne bo deležen izboljšav. Zato pa si v NK Nafta 1903, po besedah predstavnika kluba Igorja Magdiča, obetajo boljše pogoje za trening mladih nogometašev in kasneje tudi kvalitetnejših igralcev, ki naj bi se izoblikovali v mladinskih ekipah akademije.

V nogometni akademiji bodo namreč poskrbeli za postavitev nekaj pomožnih igrišč in igrišč za trening. Čeprav v klubu poudarjajo, da je število igrišč odvisno od snovalcev projekta, Madgič pravi, da bi bila za klub ureditev treh igrišč za trening optimalna rešitev. Ob igriščih bo potrebna tudi postavitev slačilnice in nakup prevoznih sredstev za mlade nogometaše. Da bi jih res čim več privabili v akademijo - v najboljših časih se je v okviru nogometnega kluba urilo od 150 do 200 nadobudnih nogometašev, zdaj okoli 90 - bodo zgradili tudi dijaški dom. »V prvi fazi bomo vanj lahko namestili 30 mladih iz širše regije,« pravi Horvath. Kje bodo stala pomožna igrišča in dijaški dom, za zdaj še ni znano. Vse je odvisno od zemljišč, ki so na voljo, in projekta, o čemer bodo v prihodnjih tednih in mesecih tekli intenzivni pogovori tudi z občinskimi predstavniki, poroča Večer.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Občina Lendava bo poskrbela za komunalno ureditev

Župan Lendave Anton Balažek je prepričan, da prostorska umestitev akademije ne bi smela biti problem. »Naloga občine je, da poskrbi za komunalno opremljeno infrastrukturo, in to bomo tudi naredili, saj gre za pomembni projekt, ki si ga občina finančno ne bi mogla privoščiti. Z akademijo bo tako še več mladih vključenih v športne in tudi v družbene dejavnosti, zato bo to nedvomno velika pridobitev,« meni Balažek, ki računa tudi na sinergijske učinke; med njimi denimo na povečanje števila oddelkov v Srednji dvojezični šoli Lendava, ki naj bi jo obiskovali nekateri od članov nogometne akademije. Zagotovo pa bo akademija prinesla tudi nekaj zaposlitev tako za trenerje kot kader v dijaškem domu.

Za popularizacijo nogometa bo, tako Horvath, treba skrbeti že v vrtcih, v akademijo pa se bodo lahko vključevali otroci od šestega leta. Največji poudarek bo namenjen mladinski ekipi. Postavitve akademije se veselijo tudi v Nogometni zvezi Slovenije (NZS), kjer so prepričani da bodo imeli otroci z njo »na voljo najbolj kvalitetne trenerje iz okolja, kvalitetnejšo dnevno vadbo, predvsem pa bi s tem najbolj pridobil nogomet v regiji, saj bi mu bila zagotovljena določena stabilnost«, so za Večer povedali na NZS, kjer so pri snovanju akademije pripravljeni sodelovati predvsem z znanjem. »Pripravljene imamo programe za delo z mladimi, ki jih je treba zgolj prilagoditi lokalnemu okolju. Tako lahko pomagamo pri vzpostavitvi trenažnih procesov, modelov nogometnega centra pa tudi pri morebitni vzpostavitvi srednješolskega nogometnega oddelka,« so pojasnili pri NZS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.