https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Župani zasedali: nakup Murskega vala iz strani pomurskih občin negotov

Puconci, 16.02.2017 ob 7:00  

Kot smo že poročali, je računsko sodišče pomurskim občinam, ki so podprle nakup radia Murski val, poslalo zahtevo po pojasnitvi takšne odločitve. Po občini Murska Sobota so od nakupa odstopile tudi občina Odranci, občina Radenci in občina Moravske Toplice, zato je podpora za nakup premajhna. Ker so se občine prisotne na sestanku v Puconcih strinjale, da radio Murski val mora ostati pomurski, bodo počakali na odgovor Ministrstva za kulturo in podjetja 3lan, preden bodo padle dokončne odločitve.


Direktor podjetja CEROP Franc Cipot je na sestanku še enkrat pojasnil, da je CEROP vskočil kot kupec Murskega vala, ker občine same nimajo drugega načina da to storijo. Na začetku jih je skoraj 85 odstotkov glasovalo za nakup, zato je CEROP dal vlogo na Ministrstvo za kulturo, ki naj bi o tem odločalo naslednji teden: »Odločitev bo verjetno prišla v roku enega meseca,« je še dodal Cipot. In nadaljeval, da v sklepu piše tudi, da bo nakup realiziran, če se drugi solastnik strinja s spremembo družbene pogodbe. To je podjetje 3lan, od katerega še do danes niso prejeli odgovora, »torej sta obe omenjeni točki še v fazi odločanja,« je še razložil Cipot.

In kakšno je trenutno stanje?

Cipot obrazloži, da je po vseh medijskih napadih in napadih računskega sodišča v zadnjem času bilo kar nekaj odstopov: mestna občina Murska Sobota, občina Radenci in tudi občina Moravske Toplice. Zato je trenutna podpora le 49 odstotna, kar pomeni, da sklep nima več podpore. Župan občine Puconci Ludvik Novak je prav tako izrazil razočaranje nad tem, da so mediji nastopili proti medijem in dejal: »Namesto, da bi bila obojestranska podpora, je bilo napadanje. Zdaj pa je vprašanje, kako se bo vse v prihodnje razvijalo. Bomo videli, kaj bo prinesel čas. Sem pa kljub temu vesel, da smo se občine odločile za tak korak, da smo vsaj poskusili radio obdržati v lokalnem lastništvu. Je pa žal vedno tako: če kaj delaš si kritiziran in če nič ne delaš si kritiziran.«

Vsi prisotni župani in predstavniki občin so soglasno poudarjali, da z nakupom radia Murski val ne želijo vplivati na njegovo svobodo, ampak je ključen namen nakupa obdržati ga v lokalnih rokah. Prav tako jih je večina bila razočarana nad odločitvijo, da se Murski val ne kupi in je predlagala, da si vzamejo čas in razmislijo oziroma naj stojijo za prvotno odločitvijo.

Županja občine Grad Cvetka Ficko: »Sem razočarana, saj občina Grad še vedno podpira nakup radia. Predlagam, da počakamo na odgovor drugega lastnika. Kajti, če zgubimo Murski val, zgubimo za naše okolje marsikaj, zato je pozvala, da se stoji za prvotno odločitvijo.« Pritrdil ji je tudi župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki je predvsem razočaran nad župani, ki so se takoj skrili, ko so jih nekateri mediji napadali. Tako je pozval vse prisotne občine, da naj razmišljajo s svojo glavo in naj vztrajajo pri svoji odločitvi.

Župan občine Radenci Janez Rihtarič je ob tem pojasnil, da so sami odstopili od nakupa zato, ker se je umaknila največja družbenica, mestna občina Murska Sobota in ker menijo, da je v tem času že toliko nastrojenega proti.

Občine z očitki, da je prevelik vpliv velikih občin

Poleg tega so občine izrazile tudi nezadovoljstvo nad tem, da so vedno žrtve večjih občin, ki odločajo o vsem. Tako je že bilo pri številnih projektih v preteklosti, zato je župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber že napovedal, da njihova občina ne bo podprla projekta Medgeneracijski center, saj: »Goričanci nimamo nobenega projekta, a tudi več ne bomo vsega podpirali. Bom tudi sam napisal izjavo, da odstopamo od projekta, kot smo v tem primeru zaradi MO Murska Sobota izgubili marsikaj,« tako Šlihthuber.

Cipot je miril strasti in poudaril, da bi bilo škoda, da občine zavržejo vse kar imajo načrtovanega samo zato, ker je trenutno prišlo do nesoglasij. »Zelo mi je žal, da ne čutim nujne patriotske pripadnosti regiji. Mi je pa vseeno v olajšanje, da se vsaj večina županov pomembnosti tega zaveda. Tudi današnji nivo razprave je zelo patriotski, kar me zelo veseli. Počakajmo s končnim aktom, saj se nam nikamor ne mudi,« je še dodal.

Tako so se zmenili, da počakajo na odgovor iz Ministrstva ter na odgovor drugega lastnika. »Ko bomo dobili eno in drugo vas bomo obvestili. Ne pravim, da bo zadeva šla naprej ali da bo propadla, morda se vmes najde tudi kakšna druga rešitev. Morda ministrstvo poda negativen odgovor in tako ali tako ne bo nič možno. Morda bo vse na koncu izpadlo kot nepotrebno kreganje,« je še dodal Cipot.

In ker računsko sodišče zahteva, da občine v roku osmih dni po prejetju dokumenta predložijo podatke, ki jih bo sodišče potrebovalo za načrtovanje revizij pridobivanja in prodaj kapitalskih vlog občin oziroma gospodarskih družb v lasti občin v gospodarskih družbah, so konstruktivno debato zaključili z dogovorom, da za računsko sodišče poda odgovore na prve štiri točke CEROP in jih posreduje občinam, ki bodo nato dodale še vsaka svoje odgovore za posamezno občino.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2017 ob 7:57 resnicaboli gost

      Ta je pa dobra" Vsi prisotni župani in predstavniki občin so soglasno poudarjali, da z nakupom radia Murski val ne želijo vplivati na njegovo svobodo, ampak je ključen namen nakupa obdržati ga v lokalnih rokah." Ali si želijo občine deliti dobiček, ki bi ga imel radio? Ali pa naj bo radio v rokah občin, ker se to lepo sliši? Mnogokje se v Sloveniji zavaja narod," kako je pomembno to, da je čim več v naših rokah. Od bank pa vse do mnogih tovarn. Mi pa nasedamo! Pošteni lastnik želi imeti vpliv in seveda dobiček. In največkrat je to dobro.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.02.2017 ob 8:27 gost

      Nekateri župani slišijo oddaljeno škrtanje zaporniških ključev, katero je vse bljižje. Bojazen, da bo treba spet na traktor in pluge pripet ali kaj podobnega početi je vse večje. Dojemajo, da so bili nategnjeni, kot nekatere cijšpotove ...

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.02.2017 ob 8:32 faflek gost

      Ka pa rogašavski pa cankovski bürgermajster sta se nika nej oglasila? Čakata verjetno kama de se stvar obrnola ale pa je rejsan, ka tiste ka so za odpis in penzijo nemajo svojoga mnenja!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.02.2017 ob 8:46 klopotalo gost

      Cipot obrazloži, da je po vseh medijskih napadih in napadih računskega sodišča v zadnjem času bilo kar nekaj odstopov. Župan občine Puconci Ludvik Novak je prav tako izrazil razočaranje nad tem, da so mediji nastopili proti medijem. Cipot, fala bougi ka računsko sodišče razisküvle, tij pa maš tou za napad? Sramota !!!!!!!!!!!!!! Gospod Novak, mediji bi goli biti neodvisni. Vej san pa za tou glasüvo, kda san šol na volitve za samostojno Slovenijo. Nimacje. Vijdin, ka pa lendavski župan izda pošijla Stankeca, kcoj pa še policaja. Njega nega nindri na sliki. S Fujson pa je znal iti k Cipoti. Kje te Stankec bil na kavi? Tou pa, ka z nakupon radia rešüvlete Prejkmurje, pa je totalno mijmo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.02.2017 ob 9:25 PERO gost

        JA lENDAVSKI ŽUPAN PA RES NIMA JAJC...ZADNJIČ NI PRIŠEL NA SODIŠČE V ZVEZI Z TOŽBO ,KI JO JE PROTI NJEMU VLOŽIL MADJAR,A DANES PA POŠILJA GERKEŠA,KI SE TAKO RAZUME NA VSE STVARI ,DA MU ZAVIDA CELO POKOJNI TESLA ....BALAŽEK:PA RES NIMAŠ JAJC?????

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.02.2017 ob 8:50 gost

      Stankec mora svoj dolg odslužiti. Kje pa je soboški župan ali njegov "Stankec"? Je res tako vroče, da ne moreta zraven ali sta že opečena in si hladita rane?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.02.2017 ob 9:21 3tg gost

      Predvsem pa...župani, spravite se k nakupu tako, kot se to dela in z vso resnostjo in odgovornostjo. Samo javni uslužbenci z javnim denarjem kupujejo na način, da v bistvu ne vedo točno, kaj kupujejo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.02.2017 ob 9:41 gost

      se vidi da je računsko sodišče levo usmerjeno, ker kot sem danes zvedel, rač. sodišče poziva k predložitvi ni poslalo Murski Soboti, ki je tudi bila za nakup, pač svojih ne smemo tožiti, so ta "pravi"

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.02.2017 ob 9:52 gost

      Ustavno sodišče je pa pač desno usmerjeno.... pa se te tou nekak zgliha.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.02.2017 ob 10:07 vanekradič gost

      vanek je tiho, ko mu napišejo pa bo lepo prečital

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.02.2017 ob 11:21 Obmejni gost

      Ali lahko župani samostojno (brez sklepov občinskih svetov) odločajo o tako pomembni zadevi? Ali firma, ki sploh ni registrirana/ustanovljena za medijsko dejavnost kupi medij? Lokalni šerifi imajo vse v svojih rokah, še posebej "večni, obmejni" Ivanušič. Če bo podpisal, bom osebno vložil kazensko ovadbo

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.02.2017 ob 7:56 Boštjan Š. gost

        Župani se dogovorijo in občinskim svetom vržejo na mizo: To morate sprejeti!!!! Primer: pomurski vodovod. Poglejte na položnico. Če kdo kaj (argumentirano) nasprotuje, pa je takoj označen za modrijaša. @ Šlihthuber: nimate projekta? Vodovod v vaši občini vam odplačuje celo Prekmurje.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.02.2017 ob 12:22 naboljše gost

      pred 4 urami Bruno Krajski Na koncu bi Novak Prekmurje prodal Orbanu, kateri že itak sega po delu Prekmurja na katerem živi madžarska manjšina pa se v Sloveniji nihče ne zgane zaradi tega. Seveda je morda vmes špekulacija Karolyja GMT kot pripadnika madžarske manjšine v Sloveniji, da izsili in na kraju radio res proda Orbanu. Izsili v tem smislu, da pač ni hotel nihče v Sloveniji tega od njega kupiti zato ga je moral prodati orbanu kateri maha z milijoni. S tem nateguje tudi slovensko veliko večinsko prebivalstvo v Prekmurju, saj nekateri so pripravljeni za svojo korist prodati tudi državo tujcem. Ni pa nobeno presenečenje, če slovenski narod išče pomoč v tujini zaradi te porazne mešetarske politične titoistične elite v Sloveniji, katera skrbi le za svoje oblastniške fotelje, svojo kariero in privilegirance. Slovenski narod vidi, da je Slovenija pod sedanjo dvokomponentno titoistično oblastniško elito postala mačeha, grob za poštene, delavne in zares izobražene ljudi. Zaradi tega je nastal tudi problem s koroškimi Slovenci, kjer se je vlada le na koncu medlo odzvala, ni pa niti z mezincem na nogi mignila zaradi Orbanovega početje, ko maše z milijoni in tako poneumlja Prekmurce, ko ve da smo v revščini in nemilosti, ko smo nikogršja zemlja kot ne bodi nas treba v državi Sloveniji. Če bo ostalo od Slovenije samo Ljubljansko območje potem naj ne mislijo, da bodo še lahko opravljali državniške funkcije.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.02.2017 ob 12:55 nekši gost

      To je res, ka majo mađari apetite po Prekmurji, samo vuplimo, ka se jin tou nede posrečilo. Orban tudi nede večni, ker takšoga diktatora si najmenje trbej želeti. Ka mislijo tu živeči mađari, ka dejin te boukše, tak do živeli bedno pa meli takše bedne plače, kak jih majo zdaj tan, pa menje pravic, kak jih majo zdaj. Ka se pa tiče titoistične elite, te že zdavnaj nega več. Če bi bila, ne bi dopistila takšno razprodajo države, kak je zdaj. Te je bar bilo načelo , tujega nočemo, svojega ne damo. Zdaj pa je pač tak, da svojega čim hitreje prodamo, nema veze komi, samo, ka je. Toga nega nigi v Evropi, samo v poslušni Slov. in pri poslušnem narodu, ki živi tu. Žalostno, samo toga do se zavedali prepozno. Sicer pa Murski val mora ostati v domačih rokah, sicer bo z njim konec.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.02.2017 ob 13:05 bačič gost

        dobro si napisau samo titoistično elito si napačno povzel: tujega nočemo svojega ne damo, so spremenili in si z razprodajo napunili žepe....ja kdo je pa razen njih prišeu do korita? Za MV pa je potrebno najti dobro, vendar tretjo rešitev!

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.02.2017 ob 18:23 NACI gost

      KAPA POLANSKI ŽUPAN NIKAJ NEOBEČA ZAMURSKI VAL SAMU SE VOMEČE KAK JE PAMETEN POLANČANI SUPA NAJBOLE SIROMAKI VTOJ NAŠOJ SLOVENIJI BALAŽEK PANEMA PEJNEZ KAGAJE MAĐAR REDNOVU SPUCAL TUDI JETAK PRAV

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.02.2017 ob 20:01 li gost

      Bravo župani in cipot, prodane duše pa ste tak ali tak adijo...nekateri ste dopoldan čemerni na sebe ..popoldan pa na cejli svet...no to ste v glavnem komentatori...!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.02.2017 ob 20:10 murski gost

      eden od valov gor ali dol, na razpolago pa imamo na tisoče programov in vsak naj posluša generaciji primerne članke

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      19.02.2017 ob 12:05 gorički gost

      od da pa te župani ddločajo o proračunih občin in neposrednih vplivih na te proračune? drugo letgo mo jih menjavali na volitvaj. tej so nika nej vredni. same norije samo ka bi se o njij gučalo. naše zablužene goričke občine si rejsan zaslužijo radio. trampetalo ka de folk znak vse o županskij zablodaj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.