https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Fujs in Balažek – pobudnika posla, ki je sprl pomurske župane, umaknjena v ozadje

20.02.2017 ob 7:00  

V zgodbi okrog prodaje Murskega vala je vse bolj opazno, da se v javnosti od nje distancirata dva izmed pomembnejših akterjev iz ozadja – lendavski župan in sedanji odgovorni urednik radia.

Zgodba o nakupu Murskega vala se vse bolj zapleta. Ali bo Cerop, katerega ustanoviteljice so pomurske občine, za 540.000 evrov kupil 60-odstotni delež radia Murski val, še vedno ni znano. Franc Cipot, direktor Ceropa, je v nedavnem pismu pomurskim županom sporočil, da bodo počakali na soglasje ministrstva za kulturo za nakup, prav tako čakajo na spremembo družbene pogodbe s strani družbe 3Lan, ki je 40-odstotni lastnik radia.

Direktor 3Lana je sicer Denis Čeh, ki je pred leti (neuspešno) poskušal kupiti časnik Večer. Čeh je sicer dober osebni prijatelj sedanjega odgovornega urednika Murskega vala Dejana Fujsa. Ravno vloga slednjega je v celotni zgodbi precej pomembna.

Dejan Fujs taktizira?

Toda Fujsa se v javnosti v zvezi s poslom praktično ne omenja, čeprav je, tako naši viri, (bil) precej aktiven pri iskanju podpore nakupu radia s strani Ceropa. To je nenazadnje z nedavnim razkritjem potrdil tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek.

Fujs je namreč v družbi lendavskega župana Antona Balažka, Denisa Čeha, duhovnika Leona Novaka in Franca Cipota prišel lobirat k Jevšku za podporo pri nakupu radia. Naši viri pravijo, da pri poslu ne gre zgolj za reševanje zasebne naložbe (60-odstotni delež radia prodaja družba GMT), ampak naj bi Fujs imel v mislih še lastni položaj. V primeru, da delež v radiu kupi kakšna družba izven Pomurja (omenja se družba Krater v lasti Martina Odlazka), bi se znal Fujsu sedež odgovornega urednika radia zamajati.

Novi lastniki so ga enkrat že zamenjali

Spomnimo, da je Fujs ob lanskem prihodu novih lastnikov (skupine Večer) v lastništvo Vestnika izgubil mesto direktorja družbe Podjetja za informiranje in tudi mesto odgovornega urednika Vestnika. Novi lastniki naj bi Fujsa takrat zamenjali zaradi nepravilnosti pri vodenju podjetja v povezavi s sodelovanjem Vestnika in Murskega vala.

To je za časnik Večer nedavno nakazal tudi njegov direktor Uroš Hakl: »Vse, kar je imelo Podjetje za informiranje od teh sinergij, je likvidnostni odliv, ki ga lahko merimo v znesku več kot sto tisoč evrov na leto. Sam bi namesto besede sinergija raje uporabil izraz finančno izčrpavanje.«

Anton Balažek – župan, ki se je načrtno umaknil?

Prav tako pri celotni zgodbi ne gre spregledati vloge lendavskega župana Antona Balažka, ki je bil eden izmed podpornikov (iz ozadja) za nakup Murskega vala. Tudi Balažek se v javnosti v zvezi s to zgodbo praktično ni pojavljal, nekateri akterji iz družbenega dogajanja so prepričani, da se je načrtno umaknil v ozadje, saj naj bi zaslutil, da mu lahko vso dogajanje okrog nakupa Murskega vala v javnosti škoduje. 

Bo v posel vstopil Farkaš?

Glede na to, da nakup 60-odstotnega deleža radia s strani Ceropa postaja vse bolj negotov, se družbi GMT in direktorju Vladimirju Karolyju menda že ponuajo novi kupci. Eden teh je od nedavnega Geza Farkaš, ki je bil v preteklosti že solastnik Murskega vala, zatem pa svoj delež prodal. Farkaša naj bi zanimal samo nakup 100-odstotnega deleža radia.

Anketa: Podpirate nakup Murskega vala s strani pomurskih občin?

Največjo škodo seveda v vseh zdrahah okrog prodaje trpijo sodelavci in novinarji Murskega vala. Prav tako je dogajanje zelo očitno začelo škoditi tudi javni podobi pomurskih občin, na kar je v nedavnem pismu županom opozoril direktor Ceropa: »Prosim vas, da sedaj prekinemo vse javne polemike, ker se v bistvu ni zgodilo še nič in si delamo škodo po nepotrebnem,« je med drugim zapisal Franc Cipot.

Ob koncu pisma je županom predlagal še, da bi o nakupu Murskega vala naredili anketo med občani pomurskih občin.

Da županom pomurskih občin, ki so še zainteresirane za posel, nekoliko olajšamo delo, smo se odločili, da na našem portalu izvedemo anketo o tem, kakšno je mnenje pomurske javnosti o morebitnem nakupu Murskega vala s strani pomurskih občin oz. Ceropa.

Vabljeni k sodelovanju.

KLIKNI TUKAJ za sodelovanje v anketi »Podpirate nakup Murskega vala s strani pomurskih občin?«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2017 ob 8:23 Gosak gost

      Če se bo v nakup vključil Geza Farkaš, bo po vsej verjetnosti v ozadju sodelovala tudi nekdanja direktorica Podjetja za informiranje (nekaj časa posebej direktorica radia?) Irma Benko. Naj že rešijo to zadevo, ker je še najbolj mučna za zaposlene na radiu!

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2017 ob 19:56 Marmur gost

        Če bi slučajno uspel Geza kupiti Murski val, to še zdaleč ni garancija, da bi naš domači radio postal boljši. Verjetnejši rezultat je, da bi se kar najbolj komercializiral, kar bi prinašalo Gezi dobiček.

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2017 ob 10:42 gost

      odklopite ga in predvajajte Nepujšag azanjat

      19 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2017 ob 10:48 občanka gost

      Cerop naj opravlja delo za katero soga. ustanovile pomurske občine, dobiček katerega ustvarja to javno podjetje pa naj razdeli med ustanovitelje

      20 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2017 ob 10:51 mv gost

      ali bo postal politično trobilo za župane ali pa radijska postaja brez vsebine....do danes še nisem slišal dobre variante, žal!

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.02.2017 ob 11:37 gost2 gost

      Samo tomi Gezeki nej ka te je šau MV v trij krasne,direktor de pa te njegova tašča....

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.02.2017 ob 12:59 ledavski val gost

      kakšna bedna je ta nakup radia. zguba 2016 pa vsa naslednja lejta. navaden komercialen radio. radio naj posluje na trgu brez ceropa pa občin či nej ga doj zaprejti. telko dobrij radijof čujemo v pomurji kak eden menje eli več vseedno.

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.02.2017 ob 13:14 volitve gost

      ne zaprafte MV, kama de pa šou vane kradič v službo, kda ga iz DZ brsnejo?

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.02.2017 ob 14:56 pištek gost

      Zaprite MV ka so drugi boljši radji Što še spolh to posluša? En dan vklopte kakšen drug radijo. Enega mate takoj čez Muro na Štajari. Te vidli ka je program pa muzika. Če ideš po lokalih pa trgovinah v Sobote se ta radijo čez Muro povsod vrti. Le što še posluša MV? Vse kar ne prinaša dobička je treba zapreti. Župani so v Sloveniji kak kočevski medvedi. Ko je država hotela narediti zakon, da se jih lahko odpokliče so skakali v luft. Razgnati hudiče županske!!!!

      16 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.02.2017 ob 15:26 ges gost

        eeehhhhh....maxi pa radio 105, to je še greznica....še na MV preveč hrvatije vrtijo....rajši naj na MV spored porihtajo pa muziko tudi mlajšim približajo, pa mogoče bo!!?

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.02.2017 ob 17:07 Naci+ gost

      RADIO MURSKI VAL - Očitno je, da je GMT kupil 60-odstotni delež MV le zaradi tega, ker je v letu X ustvaril večji dobiček, ki pa ga je z nakupom Radia zmanjšal in tako znižal davčno osnovo. Poslovno. Ne vem sicer, ali je GMT odštel manj, kot pa bi zdaj rad iztržil. Če je tako, potem bo vložek nekaj prinesel. Odhod GMT od MV je tudi logična, saj informirnaje in prodaja avtodelov nimata nič skupnega. Seveda pa nam, Pomurcem, ne sme biti vseeno, ali bomo imeli ali ne imeli nekomercialni Radio. Nekomercialni ima več rubrik ali področij, ki nimajo veliko poslušalcev, na primer - žal - kultura. Pohvaliti gre "tri modre", ki so "agitirali" (tam, kjer pač so oziroma je prišlo v javnost), kajti nekaj je bilo treba storiti za ohranitev nekomercialnega Radia MV. V Pomurju imamo kar nekaj "institucij", ki so deležne družbene gmotne podpore, sicer bi prenehale delati, recimo Sadeži družbe itd. Hudo narobe bilo, če bomo prepustili Radio MV biznismenom, ki bodo radio komercializirali: še več reklam, čestitk, oglasov ....In več jugo-glasbe kot na primer Radio 105. Sam sem pomislil tudi na redno zaposlene in honorarce, ki jih nihče ne vpraša, kako in kaj. No, izjema pa (kot delavci) niso, ko pa se tudi druga podjetja kupujejo in prodajalo, delavci pa šele iz medijev zvedo, da ni več lastnik Ta, ampak Oni. Predlagam torej, da MV kupimo Pomurci (vse občine), ki naj tako postanejo solastnice. In potem bo treba najdi sposobnega poslovnega direktorja, ki bo dosegel, da MV ne bo prinašal zgube, ampak dobiček (kot občinske Pomurske lekarne), ki sicer tudi pozdravljajo.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.02.2017 ob 18:01 lili gost

      Verjamem, da bi se program Murskega vala že davno izboljšal, če ne bi MV mel tako togega (nikjer ne zasledim, kdo ga je imenoval) odgovornega direktorja. Pa bi bil dosti bolj poslušan, poslušalci pa zadovoljni. Želim si, da novi lastnik (pa kdor koli že bo), menja vodstveno garnituro. Čeh tega ne bo storil, ker z Fujsom tulita v isti rog. Tako bo najbolj prav, najbolj higienično in pošteno. Zakaj že je Fujs bil dobesedno pregnan iz Podjetja za informiranje? Kdo ga je takrat pospremil? Uradni možje postave? Zaradi dobrega dela verjetno ne! Zakaj že Fujs ignorira predloge sodelavcev? Samo, da se MV finančno izčrpa, nato pa ga za male pare kupi. Tako, v slogu naše bivše južne brače: "E, jok brate, odpade! To so mutna posla!"

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.02.2017 ob 18:36 dejan batina gost

      Gajevski lobi vam bo že pokazal svoje. Ne igrajte se z nami, ker mi imamo batine in boste že vi videli svoje.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.02.2017 ob 20:08 gorički gost

      bilij najboukši radio pa vse zapravili. či ne bi roupali podjetja za informiranje zdavnaj propali. ali vsaka čast fujsi, dobro se bori za svojo rit.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.02.2017 ob 21:07 gost

      kak je eden napijsu, UKINITI OBČINE IN RADIO!!!Župani in 90 % občin v Prekmurji nula, radio nula. Lopove za zapahe.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.02.2017 ob 23:12 Malo se zeza gost

      Geza nema pare, srmacek si samo reklamo dela.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.02.2017 ob 22:59 Prek mure gost

      Ne vem kaj je tako narobe če postanejo lastnice, radia občine. Za vse se prekmurci bunite , tudi za nogomet itd. Da pa plačujete elektriko dražjo zaradi Šoštanja pa ste tiho kot miške, kdo bi vas razumel. Naj ostane radio v Pomurski lasti. Mi na levem bregu se strinjamo, pa L:P.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.02.2017 ob 23:29 gost

      @Prek mure tebi se ne senja očitno za kaj so občine bile ustanovljene. Za lastništvo radia že nej. Občine naj pejneze davlejo za ceste, vrtece, šole, za bojše življenje davkoplačevalcov. Nej ka si župani za naše pejneze kupujejo medijsko trobilo, ki jim de pomagalo biti ponovno izvoljen. Me prav zanima če v tvoji občini nemate potreb, ka lejko 100 tisoči evrov letijo v radio. V Soboti mamo ceste razrite, celotno kanalizacijo trbej prenovitim, pejnez za invalidno deco nega, a za radio pa je????

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      21.02.2017 ob 23:30 gost gost

      Či bednik Geza kujpi radio te de se preimenoval v KISILO ŠMARNICO ka jo un odavle ovin z Beltiskoga doma ostarelih.,direktor pa de njegov sin ka je kunčal fakulteto v Spliti pa do 5 ne vej pošteno prešteti,samo še tou trbej...

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      22.02.2017 ob 20:53 gost

      Tole je pa malo prehudo!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      26.02.2017 ob 9:47 gost

      Župani delajte tisto kar vam je ljudstvo zaupalťo, trošite denar za občine za pomembno zaobčane,, ne pa za take bedarije,, radijo,,,dajte prosim z tem mir,,, bolše da ga geza kupi,,samo ne občine,,, pa naj dela,, če misli da je tolko sposoben,,,, trdno nasprotujemo občani vseh občin za nakup,, od kje naenkrat občinam tolko denarja za tako nepomembno zadevo,, a ima kakeri od županov kakšno ljubico, ali ženo na radiju zaposleno,, verjetno mora biti kaj takega,,, tolko,,,, NASPROTUJEMO TEMU NAKUPU,,,da veste dragi župani,, pa delajte, za ljudi,,, hvala

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      27.02.2017 ob 7:40 podžupan gost

      Zbrišite ta članek. Župani nimajo kaj odločati o kapitalskih naložbah. Za to so drugi-občinski sveti. Raje se posvetite vsebini in menjajte direktorja Ceropa, ki vam nabija rogle.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      27.02.2017 ob 12:10 gost

      če bi geza kupo radio bi on lahko bil tonski tehnik dora pa voditelj programa

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.