https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Veterinarska Ambulanta Škarica opozarja na zavržene živali in njihove žalostne zgodbe

21.02.2017 ob 10:00  

Problem zapuščenih psov in mačk, ki tavajo po ulicah ter se skrivajo, je v največji meri odvisen od ljudi. Pa se tega zavedamo ali si le zatiskamo oči? Da bi med živalmi bilo čim manj žalostnih zgodb, nam je o sterilizaciji koristne informacije in pojasnila podal dr. vet. med Igor Škarica iz Veterinarske Ambulante Škarica.

Največkrat spregledamo in gremo mimo, tisti, ki pomagajo, pa so v manjšini. Brezdomnega psa mogoče še opazimo in skušamo poiskati lastnika, za mačko pa velikokrat rečemo, da se bo že znašla. Nočemo razmišljati o tem, da je vsak njen dan boj za preživetje, ko lačna, prestrašena in nemalokrat bolna tava okrog.

O sterilizaciji muck smo se zato pogovorili z dr. vet. med Igorjem Škarico iz Veterinarske Ambulante Škarica. Sterilizacija je kirurški poseg, pri katerem odstranimo jajčnike (ovariectomia), nam pojasni, in nadaljuje: kadar je maternica bolezensko spremenjena ali je mačka breja, odstranimo tudi le-to (ovariohisterectomia). Operativni poseg poteka v splošni narkozi. Najprimernejši čas za sterilizacijo je med 5. in 6. mesecem starosti oziroma pred prvo gonitvijo. Mačka mora biti pred posegom najmanj 12 ur tešča, sicer lahko med narkozo pride do zapletov. »Po operaciji žival namestimo v kletko, kjer nadzorujemo njeno prebujanje in ji dajemo sredstva proti bolečinam. Načeloma si mačka opomore po enem dnevu.« še obrazloži Igor Škarica.

Veterina Škarica za operativne posege uporablja lasersko tehnologijo

»Pri nas opravljamo vse operativne posege z lasersko tehnologijo, kar pomeni manj bolečin, manj krvavitev in hitrejše postoperativno okrevanje,« dodaja Igor Škarica. Ne pozabimo, da so tudi zavržene živali čuteča živa bitja! Sterilizacija/kastracija psov in mačk, ki niso namenjene za nadaljnjo rejo, je najboljša rešitev za živali, za človeka in nenazadnje za okolje. »Naj se nas dotakne misel – KOLIKO ZAVRŽENIH ŽIVALI, TOLIKO ŽALOSTNIH ZGODB,« zaključuje Igor Škarica.

Foto: Veterinarska Ambulanta Škarica

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija