https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na posvetu o učinkovitem vodenju kmetije tudi Prekmurec Matej Kolenko

23.02.2017 ob 11:30  

Minuli petek, 17. februarja je v Ljubljani potekal 4. Agrobiznisov posvet, na katerem je bilo govora o učinkovitem vodenju kmetij. Na posvetu je sodeloval tudi dr. Matej Kolenko, ki od lani vodi kmetijo v Črenšovcih.


Dr. Matej Kolenko od lani vodi kmetijo v Črenšovcih in načrtuje nove naložbe v predelavo krompirja. Na posvetu je razkril svoj recept za optimiziranje stroškov in čim boljše gospodarjenje kmetije. Matematični modeli za optimiziranje proizvodnje in naložb so mu v veselje in koristno vodilo pri razvoju kmetije, so zapisali pri Financah.

"Med študijem agronomije v Mariboru sem se ukvarjal s kalkulacijami in optimiziranjem stroškov, da so ves čas pod kontrolo in čim nižji," je na posvetu povedal Matej Kolenko. Dober pregled nad stroški pa ga je pripeljal do tega, da so letos močno znižali stroške semenskega krompirja.

 Foto: Matej Kolenko

"Kmet naj verjame v uspeh njegove poslovne ideje in naj išče optimalne možnosti za njegovo uresničitev. Seveda mora kot osnovo poznati svojo lastno ceno proizvoda, prelomno točko proizvodnje oziroma ostale ekonomske kazalnike, s katerimi se prepriča, da je na pravi poti. Izračun le-teh je relativno enostaven način in bi jih moral poznati (vsaj osnove) vsak kmet. Bolj kompleksni izračuni nastanejo, ko se na kmetiji srečujemo z investicijami, tu se zgodba malo zaplete.

Če imamo dobre ekonomske kazalnike, so nam lahko odlična osnova za izračun finančnih parametrov, kjer so v uveljavi tradicionalne metode izračuna neto sedanje vrednosti ter interne stopnje donosnosti. Kmetje se s temi parametri srečujejo predvsem pri pripravi vlog na javne razpise. Lahko pa gremo pomemben korak naprej in tradicionalne metode izračuna finančnih kazalnikov in jih nadgradimo s tako imenovanimi realnimi opcijami, katere pa zahtevajo kar kompleksno povezano znanje iz kar nekaj področij.

Torej, kmet mora strmeti k cilju, da si zna izračunati lastno ceno in jo potem ustrezno uporabiti za morebitne nadaljnje izračune," je povedal dr. Matej Kolenko.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.