https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes se začenja nova kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije

27.02.2017 ob 9:05  

Z današnjim dnem se začenja nova kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije. Kmetje morajo vlogo oddati do 6. maja, zamudni rok pa se izteče 31. maja 2017. Vlogo mora biti oddana elektronsko, pri tem pa jim pomagajo kmetijsko svetovalne službe.


Lani je Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja kmetom skupno izplačala 262,7 milijona evrov sredstev, od tega je bilo evropskih 231 milijonov evrov. 139 milijonov evrov pa je bilo namenjenih za neposredna plačila.

Letošnja kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije prinaša tudi nekatere spremembe in novosti. Kmetom se na vnos vloge ni treba naročati, ampak bodo obvestilo o terminu pri svojem kmetijskem svetovalcu dobili domov. Pred vnosom pa bodo morali urediti vse podatke, potrebne na vnos.

Foto: Arhiv Pomurec.com

"Lani je bilo v Pomurju opravljeno fotografiranje kmetijskih zemljišč. V Pomurju je zaradi neujemanj blokiranih skoraj 40 odstotkov kmetijskih zemljišč in vnos zbirne vloge ni več mogoč. Kmetovalci naj zato predhodno ustrezno uredijo podatke in GERKe v Registru kmetijskih gospodarstev, kar urejajo na Upravnih enotah," je pojasnila kmetijska svetovalka Marjana Sovič s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.

Kmetje pa morajo med drugim na večjih njivah z več poljščinami predhodno natančno izmeriti površino vsake od poljščin.

 

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2017 ob 20:02 Naci+ gost

      DENARNA POMOČ ZA KMETE - Kaj je subvencija? Vprašanje, na katerega ni težko odgovoriti. Torej denarna pomoč za kmete. Toda ne za vse, ampak le za tiste, ki imajo že tako vsega - preveč. Če ne bi dobivali "nepovratnih sredstev", seveda ne bi imeli tolikšnega premoženja. Marsikdo iz delavstva je mnenja, da danes gre še najbolje kmetom. Nekateri niti ne sejejo oziroma na sadijo "kulturnih rastlin", ampak svojo obveznost izpolnijo že tem, da njivo le (iz)mulčijo. In ker denarci pritekajo (tudi iz evropskih sredstev, kamor gre tudi slovenski denar), se kmetje, ki se znajdejo, vozijo ne le z najnovejšimi traktorji (poglejte kmečke parade), ampak tudi z boljšimi avti (poglejte v nedeljo parkirišče pri cerkvi!). Seveda mi bo kdo očital, češ, če je res v kmetijstvu denar, zakaj pa potem še (tudi) ti nisi "agrarni interesent", kot je kmete imenov pisatelj Miško Kranjec. Odgovor (bolj za šalo kot zares): "moral" bi se oženiti na večje "verstvo" (kmetijo), a ni šlo, ker sem bil s "kmetije" dveh hektarjev, dve kravic in enega bikca. No, krofline pa smo sicer cvrli tudi mi.

      11 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.02.2017 ob 20:29 gost

      Naci, to kar si zapisal je 1000% RESNICA! Ne samo, da ne delajo, ker itak dobijo, prodajo pa tudi dva pridelka ali pa pospravijo celo tri na leto. Pa bojo sedaj rekli, če je tako res delamo. Kar sploh ni res. Delajo traktorji iz nepovratnih sredstev, kaki pa kot si zapisal, pa lahko vidimo. Da te pa dopilnim glede voznega parka pa še to: OČIVIDCI IZ lJUBLJANE PRAVIJO, DA SMO PREKMURCI DEBELI LJUDJE, so ja, kmečki veljaki, ki vse "požderejo", 80% jih je kot bajsi. Ker drugo ne vidijo traktor i svinjetino, povrh pa še kako pizdarijo spijejo iz svijih vinogradčkov, da jim malo olepša telesne okrogline, da so videti bolj "polni"

      13 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2017 ob 10:11 Prolek gost

      Premnogo ljudi vidi pri kmetu le velik traktor in zverinsko mehanizacijo. Tako se širijo govorice: »Poglejte, kako živijo na račun subvencij.« Uradno: »Neposredne podpore se uvedejo, kadar raven cen kmetijskih pridelkov ne omogoča primerne dohodkovne ravni prebivalcev, in so nadomestilo dohodka zaradi zmanjšane tržnocenovne zaščite.« To pomeni, da so subvencije, v strokovnih krogih tako imenovana nepovratna plačila, dodeljene za pokrivanje razlike med proizvodnimi stroški in nerealno ceno pridelkov na trgu. Kmet, ki prejema neposredna plačila, pa mora spoštovati tudi zahteve gospodarjenja. Ta zahteva se imenuje navzkrižna skladnost. Če razumemo širše delovanje trga, nam je lahko jasno, da subvencije zanj niso nagrada, ampak v najboljšem primeru realna cena prodanega pridelka. Lahko bi celo rekli, da so namenjene potrošnikom.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.02.2017 ob 18:04 gost

      Prolek kaj si ti še vedno v socializmu naj proizvaja to kar se mu splača in brez subvencij na trgu se dosega cena zakon ponudbe in povpraševanja? Kaj pa gorivo in podobne reči delovna sila na črno zakaj za mercedes od kmeta plačujejo gorivo upokojenci in delavci z minimalno plačo kaj imate obraz SRAM naj vas bo izkoriščevalci in vse ,ki vam to omogočajo?

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.02.2017 ob 19:25 gost gost

      Ja v vsaki vasi je vsaj po eden tako imenovani PIKUŠ. Velik traktor in obvezno velik avto, na drugi strani pa bi nategnil kuro za en evro, pokradel malega kmeta, ga izsiljeval.... Znotraj so te familije ponavadi gnile in se jih večina izogiba.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.02.2017 ob 21:51 lili gost

      Najlepše je oddelati svojih sedem ali osem ur v službi, se vleči na kavč, mogoče pozneje kaj malega postoriti na krpici vrtička...nato pa pljuvati. Po tistih, ki velikokrat še ponoči orjejo, ker si morajo pripraviti njive na posevek, da lahko vi nahranite svoje lačne gobce. Ah ne, vi kupujete madžarsko moko, ker je cenejša in avstrijskega bika ali prasca, ker sta cenejša in sluzasta od predolgega kemičnega obdelovanja in potovanja do naivnega kupca.Pa pojdite s štiharco prelopatat nekaj hektarjev njive. Vsaj taka je primerjava orati z majhnim štajerčkom ali velikim poljskim vlačilcem. Pa vas ni sram? Vsi prihajate iz nekoč kmečkih družin, le zakaj niste obdržali kmetije in je povečevali in obdelovali. Res je, tudi jaz sem iz kmečke družine, zato kmeta zagovarjam, ker iz dneva v dan vidim, kaj dela in koliko dela. Mar ni socialna pomoč tudi neke vrste nepovratno sredstvo, pa če še malo "pošušmarite" ste na koncu meseca v dosti večjem plusu, kot kmet. Pa še utrujeni niste tako, saj še vedno lahko z jeziki opletate in blatite. Recimo, da en večji kmet opusti obdelavo njiv. Takrat boste šele zagnali vik in krik; od plevela, ambrozije, zanemarjene zemlje, vse bo razlog, da boste spet lahko razpredali. La kaj naj še kdo ponudi, da boste zadovoljni? Kmete spoštujem in jim tudi privoščim te subvencije, zaradi katerih morajo napisati kilometre papirjev. Naci alias Stewen, lahko bi bil kmet, saj veš, iz malega zraste veliko. Toda boljše je biti faliran....Naj vas bo sram, Prekmurci!!!

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.03.2017 ob 7:14 straj gost

        dečavec je za razliko od kmeta brez imetja, v straje ka njemi firma propadne, pa nikdar več zaposlitve nede doubo. Kmet bi njmi pa še ednouk dražje oudau mleko pa ostalo, kak je v trgovini.....pa mga niti sran nej s ten svojin velkin kapitalon. Ka se tej kmetje več nika komunistov ne bojijo???!

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.03.2017 ob 5:38 Sis gost

      Iii---Ka si se ti gor vužgo,ka si betežen Ka si pravnik ali pa pop

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.03.2017 ob 19:47 gost

      lili -zdaj si pa redno mimo pluno trufo si ka je bokše 7 vor oddelati samo si pozabo kelkokrat na keden in mesec pa za kelko pejnez seveda brez subvencij tij pa 3dni pri setvi pa 1 den pri žetvi ostalo pa od šanka do šanka .Gobec, ki ga omenjaš si ga pa v ta zadnjo potisni in zapri?

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.