https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ob današnjem svetovnem dnevu sluha za ustrezno ukrepanje ob njegovi okvari

03.03.2017 ob 10:00  

V Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, ob današnjem svetovnem dnevu sluha, ki ga obeležujemo od leta 2007, izpostavljajo pomen ozaveščanja o preprečevanju izgube sluha in ukrepanju ob njegovi okvari.


Okoli 52 milijonov oseb je v Evropski uniji registriranih z okvaro sluha. Strošek nezdravljene okvare pa države članice Evropske unije stane približno 178 milijard evrov letno, so izpostavili v zvezi društev gluhih in naglušnih in dodali, da je izguba sluha okvara, ki jo je mogoče učinkovito preprečevati in zdraviti z razmeroma nizkimi stroški. Stroški nezdravljene okvare sluha so zelo visoki zato, ker nezdravljene osebe pri izobraževanju potrebujejo dodatno pomoč, ne dosegajo visoke stopnje izobrazbe in so zato tudi težje zaposljive.

Foto: hearingreview.com

Zaradi pogoste brezposelnosti, prezgodnjega upokojevanja, nizkih osebnih dohodkov in pokojnin se osebe z okvaro sluha soočajo z revščino, socialno izključenostjo in tudi krajšo življenjsko dobo, so še zapisali v zvezi gluhih in naglušnih. Izpostavili so še, da v Sloveniji lahko vsakdo, ki ima okvarjen sluh v govornem območju, pridobi slušni aparat, ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Z zaščito pred hrupom in glasnimi zvoki se lahko izognemo izgubi sluha in to tako na delovnem mestu kot v prostem času. V primeru okvare sluha pa moramo poiskati zdravniško pomoč in se seznaniti z ustreznimi ukrepi, so v zvezi društev gluhih in naglušnih še zapisali v sporočilu za javnost.

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.