https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na filmskem večeru v Dobrovniku proti hidroelektrarni na reki Muri

Dobrovnik , 06.03.2017 ob 11:00  

V Dobrovniku je potekal drugi filmski večer za reko Muro, ki ga v mesecu marcu izvajajo v kampanji, Rešimo Muro – NE HE Hrastje-Mota pod okriljem Svetovne organizacije za naravo (WWF), Zveze društev Moja Mura in Društva za preučevanje rib Slovenije. 


Reki Muri, ki je še zadnja velika prosto tekoča nižinska reka v Sloveniji grozi uničenje s hidroenergetskimi jezovi. Poteka pa tudi postopek celovite presoje vpliva načrtovane hidroelektrarne Hrastje-Mota na okolje. V okoljskem poročilu, ki je bilo izdelano v okviru omenjenega postopka, je zapisano, da ima poseg škodljive vplive na naravo. Poseg je zato nespremenljiv.

Župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar je povedal, da je na reko Muro močno navezan. Poudaril je, da je med drugim pomembno imeti rad naravo in biti soodgovoren za okolje, v katerem živimo, kajti voda je vir življenja. Ker pa je potrebno zagotoviti namakanje kmetijskih površin je treba vodo ustaviti in zato najti najboljšo rešitev skupaj s strokovnjaki.

Direktor WWF Adria Martin Šolar je povedal, da so v Dobrovniku zaradi Mure. WWF namreč podpira kampanjo in so proti HE Hrastje-Mota. Reko Muro želijo ohraniti kot prosto tekočo reko, ki je biser in del slovenskega zaklada. 

Andreja Slameršek je med drugim povedala, da je okoljsko poročilo še vedno pomanjkljivo in to zlasti v delih o vplivu na pitno vodo, kmetijstvo, gozdarstvo in naravo.

Udeleženci so po filmski produkciji in debati podpisali peticijo za ohranitev reke Mure, katero je podpisal tudi župan občine Dobrovnik. Dogodek so zaključili v prijetnem vzdušju s pokušino lokalnih izdelkov.

Foto: amazon-of-europe.com

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.