https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na svetovni dan poezije tudi v Murski Soboti, Turnišču ali v Odrancih kavo plačajte z verzom

17.03.2017 ob 10:00  

Ob svetovnem dnevu poezije 21. marca bo pobuda dunajske pražarne kave Julius Meinl »Plačaj z verzom« ponovno prebudila uveljavljene in priložnostne poete po vsem svetu. Tako kot prejšnja leta bo verz na ta dan mogoče zamenjati za kavo ali čaj, v Sloveniji pa bo akcija imela tudi dobrodelno noto. Slovenski poeti bodo z oddanim verzom pomagali slepim in slabovidnim otrokom ter mladostnikom narediti literaturo dostopnejšo.


Na svetovni dan poezije bo verz postal začasna valuta v več kot 37 državah po svetu. Med več kot 1400 sodelujočimi kavarnami bo tudi več kot 60 slovenskih. V njih bodo gostje ob skodelici kave ali čaja lahko zapisali svoja čustva in plačali z lastnim verzom. Seznam sodelujočih kavarn najdete na Facebook profilu Julius Meinl.

Sodelujoče kavarne v Prekmurju:
- Art Caffe, Partizanska ulica 1, 9000 Murska Sobota
- Kavarna Metropol, Lendavska cesta 66 d, 9000 Murska Sobota
- Cafe Micron, Naselje Kamenice 3, 9233 Odranci
- Bar Varaš, Industrijska ulica 4, 9224 Turnišče

S pomočjo poezije na svet gledamo bolj optimistično

Eden od glavnih razlogov za akcijo Plačaj z verzom je ljudem pokazati, da ima poezija moč, da spreminja naš pogled na svet. Julius Meinl je v svoji raziskavi odkril, da je več kot 80 % (*) ljudi razočaranih nad trenutnimi razmerami v svetu, a vendar štirje od petih verjamejo, da raziskovanje ustvarjalne plati pomaga izboljšati njihov pogled na življenje. Z letošnjo pobudo želi tako dunajska pražarna kave s pomočjo poezije prebuditi optimističen pogled na življenje v vseh nas. 

Strežba v verzih

V Sloveniji bo osrednje dogajanje letošnje pobude potujoča karavana Plačaj z verzom, v sklopu katere vam bodo s kavo ali čajem v verzih postregli kar Boštjan Gorenc – Pižama, Luka Korenčič ali Andrej Težak – Tešky. Potujoča karavana bo poete navdihovala in jim stregla v Mariboru, Ljubljani in Piranu.  Njihovo povabilo k sodelovanju ob svetovnem dnevu poezije in ustvarjanju boljšega sveta si lahko ogledate v tem filmu.

Verz za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike

V Sloveniji je literature, ki bi bila prilagojena slepim in slabovidnim, zelo malo. Ker Julius Meinl želi, da bi bili kultura in poezija dostopni prav vsem družbenim skupinam, ima slovenska različica pobude Plačaj z verzom letos tudi dobrodelno noto.

»Pri Julius Menilu verjamemo, da se pesnik skriva v vsakem izmed nas in z odličnim odzivom na akcijo Plačaj z verzom ste nam to tudi dokazali. Prav zaradi velikega števila zbranih verzov pa smo začeli razmišljati o tem, kako lahko s prejetimi verzi svet spremenimo na bolje. Mislimo, da bi morali biti kultura in poezija dostopni prav vsem družbenim skupinam, a slepim in slabovidnim je v Sloveniji prilagojene le malo literature. Tako smo dobili idejo za akcijo #VerzZaVerz, s katero bodo vsi sodelujoči pomagali razširiti nabor knjig v knjižnici za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike Centra IRIS. Za vsak prejet verz bomo centru namreč namenili 0,50 € in tako poskrbeli, da bo poezija spremenila tudi njihov pogled na svet,« je povedal Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl d. o. o.

Za več informacij o pobudi ob Svetovnem dnevu poezije in o tem, kako se lahko pridružite poetskemu gibanju, obiščite facebook.com/JuliusMeinl, meinlcoffee.com ali  spletnem mestu Julius Meinl Slovenija. Na družbenih omrežjih akciji lahko sledite pod značkami #PayWithAPoem, #PoetryForChange in #VerzZaVerz.

Foto in tekst: Futura PR
 
 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.