https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

TOP 10 najglasnejših zvokov

5.4.2011  

Vsakodnevno slišimo glasne zvoke. Vsak šum nad 85 decibelov lahko povzroči izgubo oziroma okvaro sluha. Prag bolečine pri ljudeh je 120–130 decibelov. Objavljamo vam seznam 10 neverjetno glasnih zvokov skozi vso zgodovino. Kot zanimivost naj omenimo, da človeški govor doseže vrednost nekje med 25 in 35 decibelov.

10. Rock koncert / zvočniki

400.000 Watni zvočniki na rock koncertih dosežejo vrednost nekje 135–145 decibelov. Zato je priporočeno pred koncertom se zaščititi pred hrupom ali se oddaljiti od zvočnikov, saj v nasprotnem primeru lahko pride do okvare sluha.

9. Ognjemet

Čeprav ognjemeta ne slišimo od blizu, je ognjemet še vedno eksplozija in to zelo glasna. Zvok z neba je precej glasen, čeprav neškodljiv, doseže sama eksplozija ognjemeta neverjetnih 145–150 decibelov.

8. Streljanje

Če ste v bližini strelišča, je to lahko zelo nevarno za vas in vaša ušesa, saj sam zvok pri streljanju doseže kar 145–155 decibelov. Zato si vedno zaščitite ušesa, ko ste na strelišču!

7. Dragster NHRA

Dragster razreda NHRA je posebno vozilo namenjeno za »drag race«. Hrup, ki ga proizvede to vozilo je lahko škodljivo ne samo za sluh, ampak za celo telo. Doseže kar 155–160 decibelov. Ne samo, da hrup poškoduje sluh, pravijo, da lahko pride do začasnih težav s požiranjem. Zato nihče ne stoji za njimi.

6. Izstrelitev rakete

Pri ogledu izstrelitve rakete v vesolje je pametno stati vsaj pol milje stran, saj nastane hrup kar za 165–170 decibelov.

5. Sinji kit

Ste vedeli, da sinji kiti večinoma oddajajo zelo glasne, strukturirane, ponavljajoče nizkofrekvenčne zvoke, ki potujejo več milj pod vodo. Te »pesmi« uporabljajo za komunikacijo z drugimi sinjimi kiti. Klic sinjega kita doseže vrednost do 188 decibelov. Kit je največja in najglasnejša žival na Zemlji.

4. Vulkan Krakatoa

Leta 1883 je izbruhnil vulkan Krakatoa. V preteklosti so poročali o izbruhu, kar 25 kubičnih kilometrov skal, pepela in plovca. Eksplozija vulkana se je slišala zelo daleč od Pertha v Avstraliji (3110 km stran) in na otoku Rodrigues blizu Mauritiusa (5000 km stran), dosegla je vrednost 180 decibelov.

3. 1-tonska TNT bomba

Če stojite v neposredni bližini 250 metrov od eksplozije, ta ustvari hrup za kar 210 decibelov. Seveda, brez popolno zvočno odpornega bunkerja ne preživite eksplozije.

2. Zemeljski potres

Zemeljski potresi, ki povzročajo škodo imajo vsaj peto stopnjo po Richterjevi potresni lestvici. Pri tem nastane hrup kar 235 decibelov.

1. Padec meteorita v Tunguski

 

Dogodek v Tunguski v bližini Podkamennaya (današnji Krasnayarsk Krai) v Rusiji štejemo kot najglasnejši v človeški zgodovini. Hrup in eksplozija, ki sta nastala pri padcu meteorita leta 1908, lahko primerjamo z eksplozijo 1000 megatonskih bomb pri vrednosti kar neverjetnih 300 – 315 decibelov.

Vir: www.listverse.com

Foto: www.sxc.hu, www.wikipedia.org

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.