https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Splošna bolnišnica Murska Sobota: želijo biti še naprej regionalna in ne »vaška« bolnišnica

Murska Sobota, 27.03.2017 ob 10:00  

Vodstvo Splošne bolnišnice Murska Sobota je v petek na novinarski konferenci predstavilo letno poročilo za leto 2016 in načrte za leto 2017. Poslovni rezultat, kljub povečanemu obsegu dela, je kot pojasnjujejo posledica nepriznane bolnišnične uteži in neplačanega realiziranega programa.

 

Primanjkljaj bodo pokrivali s pozitivnim poslovanjem v naslednjih letih

Na zadnji redni seji sveta zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota, so člani sveta zavoda sprejeli letno poročilo za minulo leto in obravnavali poslovni rezultat bolnišnice, ki je po dolgem času poslovala s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 655 tisoč evrov. Rezultat je kot pojasnjujejo kljub povečanemu obsegu dela, posledica nepriznane bolnišnične uteži in neplačanega realiziranega programa v višini 1,8 milijona evrov. Vodstvo soboške bolnišnice, ki jo bo prihodnja štiri leta vodil dosedanji direktor Bojan Korošec, v letošnjem letu pričakuje boljše vrednotenje zdravstvenih programov za hospitalno dejavnost in zmanjšanje razlik med realizirano in priznano utežjo. Direktor Bojan Korošec je opozoril na velik razkorak med plačano in realizirano utežjo med primerljivimi slovenskimi bolnišnicami.

Korošec je predstavil ključne mejnike v minulem obdobju

V lanskem letu so v soboški bolnišnici realizirali 17.375 SPP-jev (skupine primerljivih primerov). Tako so plan izpolnili 100,5 odstotno oziroma opravili 83 primerov več, kot je bilo določeno po pogodbi z ZZZS (17.292 primerov).

Investicijska sredstva so v lanskem letu namenili za nova osnovna sredstva v višini 1,88 milijona evrov. 1,22 milijona evrov so investirali v različno medicinsko opremo (13 monitorjev s centralno postajo, anestezijski aparat, laparoskopski stolp, 6 monitorjev s centralno postajo in parni sterilizator), 265 tisoč evrov v ostalo opremo in pohištvo, 95,7 tisoč evrov v računalniške programe in 84 tisoč evrov za gradbene objekte.

Korošec je pojasnil še vizijo razvoja bolnišnice

Skrajšati želijo čakalne dobe, prav tako ležalno dobo ter povečati enodnevno obravnavo in operativne posege v enodnevni bolnišnici. Posebno pozornost bodo namenili vzpostavitvi invazivne kardiološke diagnostike, Pediatričnega urgentnega centra s pokritim veznim hodnikom med stavbo Otroškega in Internega oddelka. Končati nameravajo prenovo prostorov v pritličju Internega oddelka za nevrološko specialistično ambulantno diagnostiko in postaviti temelje za samostojni Nevrološki oddelek. Prenoviti nameravajo bolnišnično lekarno ter preseliti laboratorijsko dejavnost v nove prostore Urgentnega centra, v dosedanje prostore laboratorijske dejavnosti pa umestiti kardiološko diagnostiko, invazivni kardiološki laboratorij in kardiološko ambulantno rehabilitacijo.

Nadgraditi nameravajo sodelovanje s primarnim in terciarnim zdravstvom, zdravilišči in učnimi ustanovami ter lokalno skupnostjo. V prihodnje nameravajo posodobiti bolnišnične sobe v 1 do 2 posteljne, predvsem zaradi potrebe izolacije bolnikov. Prenoviti nameravajo dializno dejavnost, renovirati Otroški in Infekcijski oddelek ter postaviti diagnostični in terapevtski center za žilne bolezni (razen srca). Zaradi demografskih in epidemioloških značilnosti želijo ustanoviti Oddelek za geriatrijo in internistično onkologijo, postaviti negovalni oddelek in paliativni oddelek v stari porodnišnici, renovirati operacijske dvorane ter še močneje razvijati znanstveno-raziskovalno in pedagoško dejavnost, ki bo osnova za pridobitev enega ali dveh bodočih kliničnih oddelkov.

V letu 2017 bodo sredstva vlagali v novo medicinsko opremo in preselitev laboratorija, ki je predvidena v sredini letošnjega leta.

Soboška bolnišnica je še zmeraj eden največjih zaposlovalcev v Pomurju

Konec lanskega leta je zaposlovala 1.042 zaposlenih, kar je 34 več kot leta 2015. Število zaposlenih v medicinski dejavnosti se je povečalo za 19 (področje zdravstvene nege), ostalih zdravstvenih delavcev za 6 in 2 zdravnika. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.03.2017 ob 12:36 kar na žar gost

      Ja sedaj bolnišnico štejemo bolj vaškao saj je v vodstvo več ali manj samo rodbina bližnja in daljna .Nekaj časa nazaj pred izbiro direktorja pa noben ni povedal da je dva miljona izgube sedaj so povedali ko je spet izbrani isti direktor .

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.03.2017 ob 13:05 utroša gost

      Za kaj v Soboti ni aparata za koronorografijo saj je ta aparat življensko potreben .V MB imajo dva in večinoma dela samo eden kar pa ne gre zameriti će vemo kakšno področje pokriva bolnišnica Maribor .

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.03.2017 ob 15:53 gost gost

      Zna se, kak do pokrili izgubo, na račun bolnikov, storitev , ažurnosti itd. Prej ,ka do skrajšali čakalne dobe, malo morgen, tak kak so se do zdaj samo še povečevale. Škoda, ka je staro novo vodstvo ostalo, trbelo bi čista novo, mogoče bi se te kaj spremenilo, sicer nede nič.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.03.2017 ob 17:16 gonzales gost

      Hja zgübo de pa mujckrbal rešil da bo zavarovalnici pa poslal račune za ljudi ki niso tam ležali

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.03.2017 ob 17:18 polala gost

      Te želi biti direktor da smrti kak je bil Tito do smrtni predsednik Jugoslavije .Venda še je kaj rodbine za zaposliti

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.03.2017 ob 21:57 Gost gost gost

      Cestitke direktor! Bolnica je res urejena in na nivoju! Veliko je bolnikov iz drugih regij ki to znajo.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2017 ob 11:40 gajdaš gost

        gost........ Tij sigurno tan delaš in si kakšen oproda kaj pametnega ne bi obvladal .Če je vse tak ok za kaj pa te je izguba za katero se pred izbiro direktorja ni znalo .Daj ne motaj

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.