https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Junija bodo v Murski Soboti potekali Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja

Murska Sobota, 27.03.2017 ob 9:00  

Dnevi zaščite in reševanja, največja prireditev v Sloveniji, kjer se predstavljajo enote Civilne zaščite, reševalne službe ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, bodo potekali od 8. do 10. junija v Murski Soboti. Dogovor o sodelovanju na prireditvi med ministrstvom za obrambo in Mestno občino Murska Sobota sta v petek podpisala ministrica za obrambo Andreja Katič in župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek.

 

Predstavili so aktivnosti in dogodke

Predstavili se bodo domači in tuji organi, sile za zaščito, reševanje in pomoč ter druge službe in nevladne organizacije, vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Mladino in druge udeležence bodo informirali o osebni in vzajemni zaščiti. Domači in tuji razstavljavci bodo predstavili opremo in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč.

Potekali bodo tudi 23. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, tekmovanje Tek 112 in mednarodno tekmovanje gasilskih desetin. Z vajo Murska Sobota 2017 bodo celovito preverili pripravljenost in odzivnost sil za zaščito, reševanje in pomoč na naravne in druge nesreče v mestu, potekale pa bodo tudi strokovne konference, posveti, okrogle mize in drugi dogodki.

Sodelovalo bo več kot 3.000 pripadnikov različnih organizacij iz sistema zaščite in reševanja. Ker bodo aktivnosti potekale v središču mesta, pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev.

Sodelovali bodo organi, enote in službe Civilne zaščite, reševalne službe in sestavi nevladnih organizacij, med njimi gasilci, potapljači, jamarji, kinologi in gorski reševalci, ter enote gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij, državni organi, lokalna skupnost, Slovenska vojska, policija in Rdeči križ.

Delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami si bo mogoče ogledati v razstavnih šotorih v obliki statičnih predstavitev (panoji, publikacije, zgibanke, filmi, animacije) ter v obliki dinamičnih predstavitev na različnih lokacijah v mestu, kjer bodo enote, službe in organizacije predstavile opremo ter prikazale reševalne tehnike oziroma simulacije reševanja.

Predstavitev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

Dnevi zaščite in reševanja potekajo vsako drugo leto od leta 2005, letos pa bodo prvič naslovljeni Bogatajevi dnevi po nekdanjem dolgoletnem poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Miranu Bogataju. Na prireditvi, ki jo organizira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z lokalno skupnostjo, se vsako drugo leto predstavlja sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Priložnost mlade povabiti med gasilce

Katičeva je poudarila, da želijo tradicionalno mednarodno prireditev približati najširši populaciji.  Spodbudila je k obisku, saj takšni prikazi služb in aktivnosti povečujejo splošno raven zavedanja o nesrečah in pomembno prispevajo k uspešnemu preventivnemu delovanju.

Jevšek je izpostavil strokovni namen prireditve, saj je ta priložnost, da se tako razstavljavci kot pripadniki enot za zaščito in reševanje na enem mestu seznanijo z najsodobnejšimi načini in tehniko zaščite in reševanja. Dodal je še, da je to priložnost, da mlade povabijo v enote, zlasti med gasilce, saj se enote ponekod starajo.

Foto: Metka Grmek, MORS

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.06.2017 ob 16:41 kepa gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.