https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Gimnazija BORG praznuje 50 let delovanja - skupaj s petdesetimi slovenskimi dijaki

Bad Radkersburg, 2.4.2017  

Gimnazija BORG Bad Radkersburg, katere četrtino šolajoče se mladine predstavljajo Slovenci, letos praznuje 50 let, teče pa tudi deset let od uvedbe pouka slovenščine, ki je maturitetni jezik na tej avstrijski gimnaziji.

Svečanost ob 50. obletnici je potekala v petek, 31. 3. 2017, s pričetkom ob 10.30 uri. Prisotni so bili vidni predstavniki iz obmejnega prostora na slovenski strani.

Pred desetimi leti je bil na gimnaziji BORG (Bundes – Oberstufenrealgymnasium) Bad Radkersburg, katero vodi dr. Eduard Fasching, uveden edinstven projekt v avstrijskem šolstvu, in sicer so uvedli pouk slovenščine (le) za Slovence, ki obiskujejo to avstrijsko gimnazijo. Tri ure na teden se lahko pogovarjajo in šalijo v svojem domačem jeziku, vsi preostali predmeti namreč potekajo v nemščini.

Trenutno na gimnaziji 50 slovenskih dijakov

Vsako leto Deželni šolski urad Štajerske vpis dovoli 15-17 Slovencem, ker pa je povpraševanje veliko večje, so morali uvesti t.i. „sprejemne izpite“, pri katerih se predvsem preverja znanje iz nemškega in angleškega jezika, pomembna pa je tudi ocena iz matematike. V letošnjem šolskem letu obiskuje gimnazijo skupaj 50 slovenskih učencev.

Večina njih si je izbrala pouk slovenskega jezika, ki je tudi maturitetni predmet in iz njega lahko ustno in pisno maturirajo ter ga izvaja mag. Norma Bale, ki ima izkušnje s poučevanjem v slovenski osnovni šoli in gimnaziji, dve leti pa je bila zaposlena tudi na univerzi v Gradcu. Ostali učenci lahko izbirajo med latinščino ali francoščino.

Na gimnaziji so zelo ponosni na svoje dijake, saj dosegajo odlične rezultate, z njihovim spričevalom pa se lahko vpišejo na katerokoli evropsko univerzo.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.