https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Grozljiva zgodba trpinčenega kužka se spreminja, išče nov dom

07.04.2011 ob 12:13  

Kužek mešanček, star okrog 18 mesecev, ki je trpel zaradi neodgovornega lastnika, ki ga je imel pripetega na verigo brez ovratnice, išče nov dom. Po operativnem posegu kužek lepo okreva in je živahen, veseli pa se vsake naklonjenosti ljudi.

Neodgovoren lastnik je psu namestil verigo brez ovratnice

Po pozivu članice Društva za zaščito živali Ptuj so 28. februarja 2011, iz Šalovcev v Veterinarsko bolnico Ptuj, Ambulanto za male živali, pripeljali zanemarjenega psa mešančka, starega okrog 18 mesecev, ki je srednje rasti, črno bele barve. Pripeljan pes je bil v zelo slabem fizičnem stanju, saj je imel 40 stopinj telesne temperature, iz vratu pa mu je visela dolga veriga, v sredini sprijeta z zemljo, blatom in nesnago, ki mu jo je skrajno neodgovoren in brutalen lastnik namestil brez ovratnice, zvezal pa jo je s kosom žice, ki jo je navil okoli svoje osi s kleščami.

Verigo so odstranili z resekcijo kože in mišičnine

Veriga, ki je bila dolga največ 1,5 metra, se mu je na več mestih vratu vrasla v podkožje, tako da je imel veliko gnojno žarišče z veliko rano, iz katere je iztekala tekočina neprijetnega, smrdljivega vonja. Verigo so v Veterinarski bolnici Ptuj odstranili s tri-urnim operativnim posegom, z resekcijo kože in mišičnine, odstranili pa so še 10 cm pas kože, s pripadajočim podkožjem ter opravili še resekcijo velikega dela vratne mišičnine, saj je le-ta propadala.

Zaradi preprečitve nadaljnje infekcije operativne rane in preprečitve septičnega stanja psu,v  katerega je zapadel, so rano drenirali na dveh mestih in izvedli terapijo z antibiotiki trikrat dnevno.

Protizakonito in kaznivo je že samo nameščanje verige na tak način

Kužek je trpel več mesecev (najmanj tri do štiri), saj je na več mestih koža popolnoma prerasla verigo, ki je delovala kot tujek, se mehanično premikala in tako povzročila katastrofalno kronično gnojno vnetje kože in podkožja s propadom tkiva, izcejanje gnoja in v zadnjem času tudi popuščanje imunskega sistema psa in začetek sepse, ki bi v vsakem primeru vodila v grozljivo smrt psa. V vsem tem vraščanju verige je kužek kazal znake bolečine, v zadnjem mesecu pa tudi grozljivo smrdel, tako da ne moremo govoriti o malomarnosti in nevestnosti lastnika. Protizakonito in kaznivo pa je že samo nameščanje verige na tak način.

Teden dni po operativnem posegu je kužek lepo okreval in bil živahen. Veseli se vsake naklonjenosti ljudi in se odzove s hvaležnostjo in nežnostjo, išče pa nov dom, kjer bo imel srečno, veselo, tekanja polno življenje in ne bo na verigi, saj je verige imel dovolj za 100 življenj.

Kontakt: 02 / 749 36 50 ; 02 / 749 36 51 ;  info@veterinarskabolnica-ptuj.si

Več tukaj: http://www.veterinarskabolnica-ptuj.si/

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.