https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: S projektom Right Profession do večje prepoznavnosti poklicev, ki so v regiji iskani in jih primanjkuje

Murska Sobota, 20.04.2017 ob 11:00  

Pomurska gospodarska zbornica je včeraj skupaj s projektni partnerji  pripravila otvoritveno konferenco projekta Right Profession II – Pravi poklic za razvoj regije. Gre za nadaljevanje že uspešnega projekta Right Profession, katerega namen je promocija tehničnih poklicev. Skupaj s projektnimi partnerji želijo vplivati k zmanjševanju strukturnega neskladja na trgu dela ter povečati poznavanje poklicev, ki so v regiji perspektivni in s strani delodajalcev iskani.

 

Robert Grah, vodja projekta, je predstavil projekt sam, projektni partnerji (Center za poklicno izobraževanje Zalaegerszeg, Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje, Trgovinska in industrijska zbornica županije Zala, Razvojni center Murska Sobota, Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota, Pannon Novum Zahodna prek-Donavska regionalna inovacijska neprofitna organizacija, Center idej, Zavod za promocijo in pospeševanje novih idej in vizij razvoja Ljutomer) pa njihove vloge in aktivnosti pri projektu. Vodilni partner je Pomurska gospodarska zbornica. Projekt poteka v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska 2014-2020.

Grah je med drugim pohvalil povečanje vpisa v poklicne in srednje strokovne programe izobraževanja. Tudi v prihodnje si bodo prizadevali za načrtno zmanjšanje strukturnega neskladja na trgu dela in povečanje poznavanja poklicev, ki so v regiji iskani in jih primanjkuje.

Cilj projekta je zaustaviti rast števila mladih brezposelnih, ki končajo s šolanjem, a zaradi neustrezne izobrazbe ne morejo dobiti službe ter tako prispevajo k strukturni brezposelnosti v regiji. Podjetja se po drugi strani srečujejo s kroničnim pomanjkanjem poklicno usposobljenega kadra. Odnos tistih, ki vplivajo na mladino pri odločanju za šolanje, predvsem njihovih staršev, do teh poklicev odklonilen.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.04.2017 ob 11:25 gost

      Keri poklici so v regiji iskani in primanjkuje kadra, na to vprašanje bi rad odgovor od seljkov, ki mlatijo prazno slamo!. Nam brezposelnim debat ni treba, nam nekaj pomenijo dejanja. Glih zaradi tega,ker ni služb, vsi šolani in nešolani delajo vsepovprek.Zakaj je inženir elektronike, programer računalništva, arhitekt zaposlen v Chartagoju?, Zakaj ni tam zaposlen človek s poklicem, ki tja spada? A nebi vedel,unal vijakov "šrajfati" običen mizar, ali delavec z osnovno šolo, prej omenjeni pa bi delali v svojem poklicu. Zakaj v trgovini ni zaposlena trgovka, je pa dipl.inž.ekonomije kot navadna delavka, ker v svoji branži ne dobi oklica. Vsepoprek je pomešano, glavno da so službe, tisti visokošolani pa kradejo službe v poslih, kjer bi morali delati izobraženi v teh poklicih. Če si se za nekaj šolal, pa v tem poklicu ni služb, pač tvoj problem, ne pa da greš za minimalno plačo krast službo tistemi, ki se je šolal za ta poklic, visokošolanemu pa je slzžbo dala mafija v firmi.Amen!!!!

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.04.2017 ob 16:12 gost

      Meni že dolgo ni jasno, kakšno dela opravlja Robert Grah? Razen tega, da se širokousti in pametuje na teh nebodigatreba konferencah, je še za to dobro plačan. Stran vržen denar za njegovo plačo.

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.04.2017 ob 19:00 gost gost

      poklici, ki jih primanjkuje, so zidar, tesar, krovec itd., in ne sedenje v klopeh.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.04.2017 ob 19:05 gost gost

      Projekti, projekti ... Dosta jih ge, samo de od njih kakšna konkretna korist?

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.04.2017 ob 20:09 gost

      Pa v Pomurju je vsak drug moški zidar, ne bo pa šel delat za drobiž, raje na "črno" mazne pare. Ite poleti malo po goricaj, kak se zida in služi! Bil sem v gradbeni firmi v Pomurju, ki je zidarje spodila, zaposlila pa "pajdaše" Jebi ga, tak pač je, pa zijdati se naučiš z leti, jebeš šolo, če sploh obstaja. Mlatenje slame dobroplačanih šminkerjev!

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.