https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Študentsko mnenje: Kako bodo glasovali na referendumu o malem delu?

07.04.2011 ob 23:21  

Približuje se referendum o Zakonu o malem delu.  Mnenja o zakonu so deljena, vsekakor pa je v zadnjih dneh "malo delo" na dnevnem redu mnogih razprav. Pogovarjali smo se s študenti, ki so povedali, kaj menijo o Zakonu o malem delu in kako bodo glasovali na nedeljskem referendumu.

Malo delo posega na trg, ki so si ga doslej "lastili" študenti. 

Kako bodo glasovali?

Tamara Šulek, študentka Filozofske fakultete - PROTI 

"Študentske obveznosti si financiram sama, saj starša z minimalnimi plačami ne moreta pokriti stroškov, ki jih prinaša študij. Zato Zakona o malem delu ne podpiram, saj mi bo omejenost delovnega časa posledično prinesla manjši zaslužek in manj prostih del ter dodatne stroške z zdravstvenim zavarovanjem."

Klavdija Hozjan, študentka Filozofske fakultete - PROTI 

"Sem proti malemu delu. S tem, ko mnogi ne bodo mogli delati, ne bodo imeli pogojev za študij. Spet bo kot nekoč – bogati se bodo šolali, revni pa krave pasli (če sploh bodo le-te). Res je, da obstajajo štipendije, ampak, ali lahko študent preživi s štipendijo? Prevoz, stanovanje, hrana, pripomočki ... Pokažite mi študenta, ki si vse plačuje le z republiško štipendijo, brez da bi poleg tega delal oz. bi mu kdo finančno pomagal! Strinjem se, da je sistem treba urediti, a ne na račun tega, da bodo revni še bolj revni."

Elma Mamić, študentka Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo - PROTI 

"Sem proti Zakonu, saj ima le-ta veliko pomanjkljivosti, saj bo z njim npr.  študentko delo omejeno le na 4 ure dnevno, kar se mi zdi premalo, da bi zaslužila dovolj, da bi lahko plačala vse obveznosti, ki jih imam – sama si namreč plačujem stanovanje, hrano, študij in vse, kar ta prinaša zraven; štipendije pa ne prejemam. Če ne bi opravljala študentskega dela, se zagotovo ne bi mogla šolati. Menim, da bi s tem zakonom kratko zopet potegnili najšibkejši – študenti."

Aleš Šopinger, študent Filozofske fakultete - ZA

"Zakon o malem delu sicer podpiram, vendar bi bili nujni popravki in dopolnitve le-tega. Ni mi všeč, da bo Zakon prinesel veliko omejitev študentskega dela – npr.: zmanjšano število ur študentskega dela, omejevanje urnih postavk in zaposlenih študentov v podjetjih. Največja prednost zakona se mi zdi ta, da bo imel vsak študent možnost dobiti štipendijo. Menim, da bi študentje morali v prvi vrsti študirati in ne delati. Zakon bo po mojem mnenju koristen za upokojence, študenti pa bodo na slabšem."

Marko Gracej, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - najverjetneje ZA

"Ljudje imamo v podzavesti predsodke pred novimi stvarmi. Še posebej smo občutljivi, kadar je v igri denar. Enako se dogaja z malim delom. Vsaka stran poizkuša po svojih močeh manipulairati z volilci in jih prepričati v svoj prav. Kar mislim, da je zmedlo marsikogar in je ta zato posledično pogosto menjal pripadnost taboru. Moja odločitev glede malega dela bo sprejeta zadnji trenutek, vendar se bolj nagibam za sprejem zakona."

    Komentarji

    1. Odranski
      08.04.2011 ob 11:28 Odranski

      Absolutno PROTI! Zakon ne prinaša nič pametnoga na trg dela"!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Simko
      08.04.2011 ob 11:53 Simko

      zakon diši podjetnike ka jih diši tudi naša država. Torej je jasno ka de te zakon spadno na referendumi, ker itak je večina študentov proti upokojenci pa tak nevejo zakoj se ide.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. mmarelica
      08.04.2011 ob 13:46 mmarelica

      Jaz bom tudi za, kaj ni prioriteta študentov da študirajo? Kako lahko Elma študira, ki pravi, da ji je 4 ure dela dnevno premalo? Kdaj pa hodi na faks in študira? Ne razumem kako bodo študenti potegnili kratko?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. PREKMUREC
      08.04.2011 ob 14:00 PREKMUREC

      Je mo tude proti zatou, ka moje dejte študejra in pravi ka more tak ostati.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. pravnik
      08.04.2011 ob 14:11 pravnik

      Zakon ma velke luknje, zato me zanima zakoj bi glasoval za takšen zakon?! Nema smisla, naj se prej zmenijo o tem pa ga zakrpajo, te zakon de zagotovo zavrnjeni, ker se idejo butalce pa.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. KitKat
      09.04.2011 ob 15:57 KitKat

      mmarelica..ja logično ka so študentje zato da študirajo. ampak noben normalen študent se 4 leta 24ur na den ne ukvarja s fakson. In kak ti je tan lepo Elma razložila ka ji doma ne rivlejo v rit tak ka more delati če šče študenrati ipd. sicer pa bojmo realni..večina študentof keri ne študejrajo glij medicine ali pa kaj težjega se tak celo leto ne fčijo, dopoldne idejo na predavanje ali pa tude nej ker so itak neobvezna ali pa brezvezna, skripto s snov si 2 tedna pred izpiton nabavijo in se navčijo za izpit. Tak ka če malo realno premislimo majo študentje komot 4 vre na den časa delati, pač te čas ne gledajo nadaljevank pa ne posedajo na kavaj. Sicer pa sam pri sebi zna če ma čas za delati polek študija ali nej.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.