https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Čarobna začimba rumeno-oranžne barve

29.04.2017 ob 12:00  

Kurkuma je čarobna začimba, ki se že stoletja uporablja v vzhodni medicini. Ne samo, da spada med superživila, temveč je njena uporaba razširjena tudi na področju vsakdanjega življenja. Učinkovita je pri prepričevanju številnih hudih bolezni. Vsebuje dragocene snovi, ki pomagajo organizmu do popolnega zdravja.


V Indiji jo pogosto uporabljajo v ajurvedski medicini, kjer se uporablja za zdravljenje ran in pri kožnih bolezni. Ta rumeno-oranžna začimba je del družine ingverja in kot začimbo jo uporabljajo v srednji in v jugovzhodni Aziji že tisoče let.

Ena izmed glavnih sestavin je kurkumin, ki povzroča rumeno barvo. Ima antibakterijske, protiglivične, antiseptične in protimikrobne učinke. Pomaga pri prebavnih motnjah in vnetjih, pri zdravljenju jeter, čisti kri, znižuje vročino, ohranja zdrave in prožne kosti ter sklepe, spodbuja zdravo srce, sistemske in spominske funkcije, zato je še posebej priporočljiva pri Alzheimerjevi bolezni. Znana je kot adaptogen, kar pomeni da pomaga pri zmanjševanju stresa.

Foto: drweil.com

Vsebuje vitamine B, C in E, piperin, ki spodbuja in ureja presnovo, kapsaicin, ki zavira bolečino, eterično olje, beljakovine, maščobo in vlaknina.

Pozitivni učinki uživanja kurkume

- pomaga pri oslabljenem imunskem sistemu

- izboljšuje prebavo in krvni obtok

- izboljšuje delovanje jeter in srca, pomaga pri artritisu, sladkorni bolezni

- obnavlja in poživlja kožo, zmanjšuje gube, kožo očisti in jo neguje, ohranja pa tudi elastičnost in mladost

- varuje krvne žile in preprečuje srčni napad

- zvišuje dober holesterol in preprečuje absorpcijo slabega holesterola

- uporablja se za beljenje zob, tako da zobni pasti primešate ščepec kurkume

- izboljša lasišče, preprečuje prhljaj, če zmešate žličko kurkume v kokosovo, olivno ali jojobovo olje in pustite na laseh približno 15 minut

- zmanjša otekanje in vnetje sklepov

- pomirja želodčne težave

- preprečuje raka

- deluje kot antidepresiv

- razstruplja telo

- izboljša kožne bolezni

- pomaga pri hujšanju

- pomaga pri celjenju ran in opeklin

- zdravi zlatenico

- če jo uporabite pri kuhanju, ne izgubi svojih učinkov

- preprečuje nastajanje želodčnih čirov

- ženske jo uporabljajo za odstranjevanje odvečnih dlak in za lepo kožo

Foto: stylecraze.com

Kurkuma v prahu po vonju spominja na citruse in ingver, okus pa je kisel in hkrati tudi malo pikanten. V kuhinji se predvsem uporablja za obarvanje masla, juh, sira, sadnih pijač, testenin, riža, jogurte, solatne prelive, omake, z njeno pomočjo pa lahko tudi pobarvate pirhe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.04.2017 ob 12:59 gost

      nej trbej iti k doktori, zdravje je doma, ka du vrag doktori delali?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.