https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Kofola: prodaja v skladu s pričakovanji, področje sveže hrane narašča

30.05.2017 ob 9:00  

Skladno s pričakovanji vodstva Kofola se je prodaja Skupine v prvih treh mesecih letošnjega leta zmanjšala za 8,4 %. Če izključimo prodajne rezultate na Poljskem, pa se je prodaja povečala za 0,4 %. Indikator EBITDA je bil v prvem četrtletju nižji za 48,7 %.


Največji skok prodaje v portfelju Skupine je v prvem četrtletju dosegla znamka UGO, kar kaže na njen veliki potencial, potrjuje pa ga tudi rast poslovnih rezultatov v primerjavi z istim obdobjem lani. Ta se je povečala za 31 % oziroma za 702 tisoč EUR. Rast blagovne znamke namerava Skupina Kofola v juniju 2017 podkrepiti še z nakupom svežega proizvajalca solat ter s tem odgovoriti pričakovanjem trga po ponudbi bolj zdrave hrane.

Gospodarski rezultati so v skladu z našimi pričakovanji," pravi Daniel Buryš, finančni direktor Skupine Kofola, in dodaja: "Na rezultate prvega četrtletja so najbolj vplivali rekonstrukcija poslovanja na Poljskem, ki je še v teku, investicije v plače zaposlenih, višje cene surovin ter ustrezna rast cen naših proizvodov."

Po drugi stran so na poslovne rezultate pozitivno vplivali uspehi v Adriatic regiji, kjer je zabeležena 16,4% rast prodaje. Češka in Slovaška pa poslujeta stabilno.

Daniel Buryš poudarja: "Na cene surovin žal ne moremo vplivati, spremembo poslovnega modela na Poljskem pa bo potrebno dokončno izpeljati. Oboje bo na naše poslovanje najverjetneje vplivalo tudi v v prihodnjih mesecih. Vendar pa naše prednostne naloge za letos ostajajo nespremenjene, to je dejstvo. Poleg investicij v naše lastne blagovne znamke na Poljskem, bomo podprli hitro rastočo blagovno znamko UGO in dokončno integrirali hrvaško družbo Studenac v Skupino Kofola. Vstopamo v glavno sezono,večina naših aktivnosti je zato usmerjenih v to."

Foto: Kofola ČeskoSlovensko

Skupina Kofola je ponosna na UGO znamko, ki s prodajo v 75 barih ter ponudbo sveže pijače in solat, narašča že nekaj četrtletij. Rast v prvih treh mesecih letošnjega leta je bila 31 % oziroma 702 tisoč EUR. Najava Skupine Kofola, da bo v juniju prevzela del proizvodnje sveže solate podjetja Titbit, bo znamki UGO zagotovila nadaljnji razvoj. "Zahvaljujoč temu bomo razširili svojo ponudbo sveže hrane za trgovino na drobno ter se s tem lahko bolje odzvali na povpraševanje po svežih sadnih in zelenjavnih sokovih ter solatah," dodaja Daniel Buryš.

 V tisoč EUR

              3M2017*

        3M2016*

Sprememba  2017/2016

Sprememba 2017/2016

Prihodki

49 723

54 267

-4 544

-8,4%

Operativni dobiček  (EBIT)

-2 135

973

-3 108

-319,4%

EBITDA

2 923

5 692

-2 769

-48,6%

         

* prilagojeno za enkratne postavke in preračunano po valutnem tečaju za obdobje 3 mesecev, ki se je končalo 31.3. 2017

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.