https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Karolina Kolmanič v murskosoboški knjižnici predstavila svoj novi roman Pozabljene pomladi

Murska Sobota, 07.06.2017 ob 12:00  

V torek, 6. junija, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekal literarno glasbeni večer, na katerem je bil predstavljen novi roman Karoline Kolmanič "Pozabljene pomladi", ki je petindvajseta izdana knjiga pisateljice Karoline Kolmanič.  

Sugestivno napisan roman Pozabljene pomladi je predvsem aktualen roman, osredotočen na napetosti in tudi konflikte v odnosih, ki jih prinašajo ekonomske težave sodobnega časa. Kot je povedala avtorica se je v romanu lotila teme, ki je še najbrž nobeden ni »obdelal« z izjemo časopisnih člankov. Opisuje človeka, ki so ga ljudje imeli za tajkuna, ki pa ni čisti tajkun, veliko namreč trpi, ko ljudje odhajajo iz gradbene firme. Pri svoji družini pa nima pravega ugleda.  

Dogajanje v romanu je postavljeno v čas gradnje avtocestne povezave, v katerem se križata na eni strani razvoj in pot v prihodnost, na drugi pa težavno golo preživetje okoliškega prebivalstva. V ospredju romana je zakonski par, mož Konrad, ki izgubi službo enega vodstvenih delavcev propadlega podjetja in si skuša pomagati s prodajo vina iz lastnega vinograda avtocestnim delavcem, in žena Olga, ki njuni hčerki, ki študira v Ljubljani, na poti v prihodnost skuša pomagati na edini način, ki ji preostane in ki prinese s sabo vso tragiko osebnostnih stisk in sovraštva do sebe »kupljene ljubezni«.

Roman je provokativen in zna stopiti v mračen kotiček naše duše.

"Eno najbolj simbolnih sporočil dela Pozabljene pomladi je vsekakor sklepna misel, ki pravi, da vse življenje odhajamo in se vračamo, in vrnila se je in tu bo ostala. V življenju vsakega človeka so poti, ki pomenijo odhajanje, in poti, ki so kot prihajanje. Ljubezen je bolj moč dajanja kot jemanja in pričujoči roma je sporočilo o ljubezni, ki za seboj pušča trupel. Lepa slovenska ljudska misel pravi: Ljubezen je bila, ljubezen še bo, ko tebe in mene na svetu ne bo. Čaša življenja zato ni nikdar polna, življenje živi naprej in v tem je njegova večnost", je v spremni besedi zapisala dr. Cvetka Hedžet Toth.

Na predstavitvi romana se je z avtorico, ki je prebrala nekaj odlomkov iz romana, pogovarjal urednik Robert Titan Felix. Prireditev je z glasbenim nastopom popestril Upokojenski ženski pevski zbor „Püngrad“ iz Kroga

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.