https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Privoščite si grški jogurt

10.06.2017 ob 7:10  

Grški jogurt vsebuje do dvakrat več beljakovin in je zelo koristen za zdravje. Sto gramov grškega jogurta vsebuje 87 kalorij, 3 g ogljikovih hidratov, 5,3 g maščob, 7,3 g proteinov. Vsebuje tudi vitamin A, vitamine iz skupine B, kalij, kalcij, fosfor in majhno količino natrija.


V čem se razlikuje od navadnega jogurta?

Oba tipa jogurtov (navadni in grški) vsebujeta malo maščob, kalorij, dosti kalcija in živih bakterijskih kultur, vendar je grški jogurt vseeno nekaj posebnega. Velika prednost je, da se iz njegove sestave odstrani tekoča sirotka, laktoza in sladkor in zaradi tega vsebuje do dvakrat več beljakovin, ki prispevajo k izgradnji mišične mase. Zaradi odstranitve sirotke ima jogurt nežen in kremast okus.

Foto: eatthis.com

Kaj vsebuje

Beljakovine – zaradi veliko količine beljakovin, je grški jogurt odlična izbira za vegetarijance. Po drugi strani pa veliko beljakovin v večji meri ohranja človeka sitega, medtem ko pri običajnem jogurtu, se človek že po 20 minutah počuti lačnega.

Natrij – ena porcija grškega jogurta vsebuje povprečno 50 miligramov natrija, kar je približno polovica količine, ki jih vsebujejo navadni jogurti. Preveč soli lahko zviša krvni tlak in povzroči tveganje za težave s srcem. Pri številnih dietah se svetuje, da se zmanjša dnevni vnos natrija s hrano, prav tako v primeru, če imate visoki krvni tlak, sladkorno bolezen ali kronične ledvične bolezni.

Kalcij – pri procesu pri odstranitvi sirotke, laktoze in sladkorja, ima grški jogurt enak delež kalcija v primerjavi z navadnim jogurtom. V kombinaciji z mandlji in semeni, se priporoča kot koristen dodatek k prehrani za ljudi z nizkim deležem kalcija.

S čim kombinirati grški jogurtom

Če ste ga izbrali za zajtrk, lahko v jogurt dodate jagode, banane, maline, brusnice, ovsene kosmiče. Tako si lahko privoščite bogat zajtrk s pravimi hranili, ki jih potrebuje vaše telo. V primeru, da bi ga radi vključili v kosilo, si naredite zeleno solato s piščančjim mesom, nato pa vmešajte grški jogurt, ki bo dodal kremast in bogat okus. Če si ga želite privoščiti v popoldanskih urah, ni priporočljivo, da dodate sadje, ki vsebuje veliko sladkorja. Izberite rajši zelenjavo, kot na primer naribane kumare ali brokoli.

Foto: appforhealth.com 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.