https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kakšni so simptomi pomanjkanja vitamina B12 in zakaj je tako pomemben?

17.06.2017 ob 7:05  

Kot tudi pri drugih vitaminih, je tudi vitamin B12 pomemben za presnovo. Je pomemben za tvorbo rdečih krvnih celic in delovanje centralnega živčnega sistema. Pomanjkanje lahko vodi do slabokrvnosti in degeneracije kostnega mozga.


Znano je, da lahko nastane veliko živčnih, duševnih in čustvenih težav, ki so povezani s pomanjkanjem vitamina B12. Eden izmed simptomov pomanjkanja vitamina B12 je pojav anemije zaradi prenehanja nastajanja rdečih krvnih celic. Običajno se pojavijo še naslednji znaki: utrujenost, prebavne težave, depresija, težave s sluhom. Te simptomi so lahko izrazitejših pri starejših ljudeh. Potreben je pri tvorbi rdečih krvnih celic in da zagotovi normalno rast. Prav tako je pomemben tudi za plodnost in med nosečnostjo ter imunski sistem.

Foto: endocrineweb.com

Uporaba vitamina B12 je širša. Uporablja se tudi pri zdravljenju raka, osteoporozi, multipli sklerozi in pri drugih številnih obolenjih. V zadnjem času se uporablja tudi za krepitev telesa in povečanje odpornosti na alergene.

Najboljši viri vitamina B12 so: losos, škampi, jajca, rdeče meso, mleko, jetrca, perutnina, školjke, ostali mlečni izdelki.

Foto: choice.com.au

Pomanjkanje vitamina B12

Ljudje, ki redno uživajo meso dobijo po večini zadostno količino vitamina B12, medtem ko pa se pomanjkanje pojavi, če iz prehrane izključimo meso, mlečne izdelke in jajca, zato bi morali biti vegetarijanci in vegani še posebej pozorni. Pomanjkanje vitamina B12 med nosečnostjo in dojenjem je lahko zelo nevarno, saj pri dojenčkih vodi v nevrološke, presnovne in hematološke okvare ter motnje.

Foto: wallpaperscraft.com

Biokemična funkcija

- številne funkcije pri presnovi aminokislin

- pomaga pri presnovi nukleinskih kislin

- vpliva na celično rast in delitev celičnih procesov

- bistveni je za prebavni trakt, kostni mozeg in rastne hormone

- prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.