https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V murskosoboški knjižnici predstavili projekt Adam – vseslovenski projekt zgodnjega odkrivanja demence

Murska Sobota, 21.06.2017 ob 10:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je včeraj, 20. junija 2017, potekala predstavitev projekta Adam, ki je vseslovenski projekt zgodnjega odkrivanja demence.   

V Sloveniji projekt Adam poteka že od 8. maja in bo potekal vse do 7. julija 2017, deluje pa podobno kot projekt Svit. Projekt je vklujčen v 6 regijah in zajema več kot 450 prebivalcev Slovenije starejših od 60 let. Poteka pod strokovnim vodstvom prof. dr. Zvezdana Pirtoška iz katedre za nevrologije Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je vodilna strokovna avtoriteta v Sloveniji na tem področju. Sodelovanje na testiranju je brezplačno. Prostovoljci so povabljeni k izpolnitvi različnih testov (vprašalniki, intervjuji, EEG meritve itd.), ki ocenjujejo spominske in miselne sposobnosti ter drugo delovanje njihovih možganov.

V Murski Soboti bo testiranih 45 udeležencev raziskave iz Pomurske regije, strokovna ekipa bo opravljala testiranja, vse do petka 23.6.2017. 

Namen projekta Adam je ozaveščati širšo in tudi strokovno javnost glede naraščajoče problematike demence ter s tem tudi pripomoči k zmanjšanju stigme te bolezni. Drugi namen projekta je izvajati presejalne teste spominskih in miselnih sposobnosti, ki lahko nakazujejo na začetne faze demence in tretji omogočiti aplikativno znanstveno-raziskovalno delo usmerjeno v razvoj novih, cenovno dostopnih in neinvazivnih metod za diagnostiko demence s pomočjo EEG tehnologije .

Na predstavitvi projekta so sodelovali pobudniki in partnerji v projektu Adam: mag. Manuel Kuran, vodja projekta Adam, Jurij Dreo, raziskovalni sodelavec katedre za nevrologijo, Višnja Munđer, dr. med., spec. psihiatrije in Majda Keček, predsednica Društva Spominčica Ormož.

Na naslednje testiranje, ki bo potekalo spomladi leta 2018, se lahko vključijo osebe nad 60 let in to preko spletne strani projekta ali lokalno preko društva upokojencev. Ker je to raziskovalni projekt, samoplačniški pregled ni možen.

Po predstavitvi projekta je sledilo krajše predavanje o prvih znakih demence, ki lahko svojcem pomaga prepoznati to bolezen v zgodnji fazi. Demenca je namreč neozdravljiva bolezen in v svetovnem merilu predstavlja velik izziv. Zaradi demografskih trendov lahko pričakujemo porast števila bolnikov z demenco, ki jih je po svetu že več kot 47,5 milijonov, v Sloveniji pa okoli 32.000. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.