https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dr. Deans: Koncept moderne šole je povsem zgrešen, saj zavira človekov potencial

12.04.2011 ob 15:18  

Ljudje aktivno izkoriščamo le majhen odstotek možganov, saj nam moderni sistem učenja še zdaleč ne omogoča izkoriščanja vseh mentalnih sposobnosti. Ravnatelj najuspešnejše ameriške šole Maharishi School in urednik dr. Ashley Deans, je na Filozofski fakulteti Maribor predstavil program transcendentalne meditacije, ki že po dveh mesecih izvajanja povečuje izkoristek možganov za kar 50 odstotkov, in deluje pri vsakem posamezniku.

Živimo v informacijski dobi, ko okoli nas mrgoli informacij. Da bi preživeli v družbi, je pomembno, da imamo intelekt in dober spomin. Še pomembenejša od teh dveh komponent pa je po mnenju dr. Deansa človekova zavest. Bistvo programa izobraževanja na razvijanju zavesti je v tem, da lahko prav v vsakem človeku prebudi genija. Dr. Ashley Deans se s programom izobraževanja na razvoju zavesti ukvarja že 20 let.

Moderni koncept izobraževanja je povsem zgrešen

Izobraževanje poteka na bazi informacij, in sicer tako, da učitelj poda učencu neko informacijo, ta pa si jo mora zapomniti, a jo najverjetneje po odpisani kontrolki ali izpitu pozabi.  "Koncept moderne šole je povsem zgrešen", pravi dr. Deans, "saj zatira človekov potencial in učence naravnava k temu, da se učijo samo za ocene."

Doktorski naziv ne pomeni znanja

Majhen otrok neprestano zastavlja vprašanja odraslim, saj želi o svetu vedeti vse. Vendar pa ga v dobi odraščanja ta interes mine, saj se zaveda, da nikoli ne bo vsega vedel in se tako nekako omeji le na določeno področje. Dandanes je, kot pravi Deans, za ljudi zelo pomembno, da si pridobijo visoke znanstvene nazive ipd., vendar to še zdaleč ne pomeni, da vedo vse, saj so omejeni le na svoje raziskovalno področje.

Potrebno je iti skozi vse faze zavesti

Če hoče človek normalno funkcionirati, morajo biti pri njem prisotne vse faze zavesti, in sicer: faza spanja, faza sanj, faza prebujanja zavesti in  najpomembnejša, tj. faza doživljanja transcendentalne zavesti. Brez zadnje faze, ki je globoka faza počitka, se možgani ne razvijajo, in pri ljudeh se pojavi stres.   V tej fazi pride do gledanja v vase, tj. do subjektivnega doživljanja – to pa dosežemo s t. i. transcendentalno meditacijo.

Kaj je transcendentalna meditacija?

Gre za proces, ki ga na mnogih šolah že izvajajo, in sicer učenci nekaj minut prad začetkom šolske ure meditirajo (so v stanju počitka), nato aktivno sodelujejo, na koncu pa zopet meditirajo. Po rednem izvajanju terapije imajo učenci razvito večjo kreativnost, ne trpijo toliko za stresom, imajo manjše tveganje za raka, žilne bolezni ipd. Po statističnih podatkih so se prav vsi učenci, ki so bili vključeni v program transcendentalne meditacije, po končani srednji šoli vpisali na univerzitetne programe in jih tudi uspešno končali, ne glede na prejšnje izkušnje in dosežke. "Uspe lahko prav vsak učenec, saj se v vsakem skriva genij", meni dr. Deans.

Stres uničuje možgane in povzroča številne bolezni

Kot je povedal dr. Deans, so današnji učenci vsakodnevno izpostavljeni stresu, saj na njih učitelji pritiskajo z enormnimi količinami informacij, ki se jih učenci morajo naučiti, da bi dobili lepe ocene in imeli možnost nadaljnjega šolanja.  Stresa pa ne doživljajo samo učenci, ampak vsi ljudje – vsakodnevno se srečujemo s konflikti, ki ob nereševanju vodijo v stres, ta pa naprej v različne bolezni, kot so rak, srčne bolezni, izgorelost na delovnem mestu, depresije ipd.

Študije so pokazale, da se je pri ljudeh, ki so se posluževali transcendentalne meditacije, stres zmanjšal na minimum, prav tako pa se jim je občutno izboljšalo zdravstveno stanje, na delovnih mestih pa so postali veliko bolj zadovoljni.

Učenci bodo postali "pralni stroji"

Transcendentalne meditacije se poslužujejo šole po vsem svetu, npr.: v Italiji, Španiji, na Madžarskem, v Veliki Britaniji, ZDA, na Tajskem, Japonskem, v Afganistanu ...  poznamo pa tudi primere v Sloveniji. Kot je povedal dr. Deans, je zelo pomembno, da se meditacija izvaja v večjih skupinah, saj ima tako večjo učinkovitost: "V prihodnosti bodo učenci postali »pralni stroji, ki bodo filtrirali stres in bodo začeli uporabljati možgane v celoti," je med drugim še povedal dr. Deans.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.